ΔΕΣΦΑ: Με αστερίσκους πέρασε το 10ετές πρόγραμμα ανάπτυξής του

ΔΕΣΦΑ: Με αστερίσκους πέρασε το 10ετές πρόγραμμα ανάπτυξής του

Με τροποποιήσεις, αστερίσκους και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης ενέκρινε η ΡΑΕ το επικαιροποιημένο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του εθνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου που υπέβαλε ο ΔΕΣΦΑ μετά και την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τροποποιήσεις, αστερίσκους και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης ενέκρινε η ΡΑΕ το επικαιροποιημένο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του εθνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου που υπέβαλε ο ΔΕΣΦΑ μετά και την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης. Το κόστος των νέων έργων που εγκρίνονται σύμφωνα με τη ΡΑΕ δεν ξεπερνάει τα 42 εκατ. ευρώ και συνεπώς η επίπτωσή τους στη μέση χρέωση είναι πολύ περιορισμένη. Η αύξηση του κόστους των ήδη προγραμματισμένων έργων ανέρχεται σε 196 εκατ. ευρώ, αλλά είναι αναπόφευκτη, δεδομένης της διεθνούς συγκυρίας.

Η ΡΑΕ δεν ενέκρινε το έργο τροφοδοσίας των Ιωαννίνων μέσω εικονικού αγωγού υγροποιημένου φυσικού αερίου μικρής κλίμακας (ssLNG), όπως επίσης και τις υποδομές εικονικού αγωγού υγροποιημένου φυσικού αερίου για την τροφοδοσία των περιοχών της Πόρειας, του Ασπρους και του Περδίκκα.

Η ΡΑΕ διαπιστώνει σημαντική καθυστέρηση των χρονοδιαγραμμάτων των έργων σύνδεσης χρηστών με το δίκτυο.

Η ΡΑΕ διαπιστώνει σημαντική διολίσθηση των χρονοδιαγραμμάτων των έργων σύνδεσης χρηστών με το δίκτυο. Ως προς τον αγωγό Δυτικής Μακεδονίας αναφέρει ότι η ολοκλήρωση του έργου έχει μετατοπιστεί κατά ένα έτος, για τον Σεπτέμβριο του 2024, και το κόστος έχει αυξηθεί κατά 167 εκατ. ευρώ, και επισημαίνει ότι η καθυστέρηση αυτή επιβάλλει την εφαρμογή κοστοβόρας μεταβατικής λύσης τροφοδοσίας των δικτύων διανομής για ακόμη έναν χειμώνα. Η ΡΑΕ έκανε αποδεκτή την αύξηση του κόστους για τα έργα σύνδεσης με το FSRU της Dioriga Gas από τα 9,9 εκατ. ευρώ σε 15 εκατ. ευρώ, αλλά όχι τη μετατόπιση του χρονοδιαγράμματος από το 2023 στον Μάρτιο του 2025, καθώς δεν συνάδει με τα χρονοδιαγράμματα της Dioriga Gas. Η Αρχή καλεί τις εταιρείες ΔΕΣΦΑ και Dioriga GAS σε κοινή συνάντηση για την οριστικοποίηση του χρονοδιαγράμματος, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη το μεταξύ τους υπογεγραμμένο ARCA. Το έργο του διασυνδετήριου αγωγού με τη Βόρεια Μακεδονία εγκρίνεται υπό την προϋπόθεση του market test, δηλαδή δέσμευσης ικανής δυναμικότητας από χρήστες ώστε η κατασκευή του να μην αυξήσει τις χρεώσεις του συστήματος, δεδομένου ότι ο αγωγός θα εξυπηρετήσει την ασφάλεια εφοδιασμού της Βόρειας Μακεδονίας και όχι της Ελλάδας. Το κόστος κατασκευής έχει αυξηθεί από 51 σε 67 εκατ. ευρώ και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του έχει μετατεθεί από τον Ιούνιο του 2024 στον Ιούλιο του 2025. Οι μεταβολές αυτές κρίνονται από τη ΡΑΕ αποδεκτές, καθώς η αύξηση του κόστους οφείλεται στη γενική αύξηση των πρώτων υλών και η μετατόπιση του χρονοδιαγράμματος στην πορεία του εν εξελίξει market test.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή