Η Ελλάδα υπέρ του πλαφόν στις τιμές του TTF και όχι μόνο στο ρωσικό αέριο

Η Ελλάδα υπέρ του πλαφόν στις τιμές του TTF και όχι μόνο στο ρωσικό αέριο

Η Ελλάδα δεν είναι ικανοποιημένη με την πρόθεση της Ευρωπαϊ-κής Επιτροπής να προτείνει ένα ανώτατο όριο τιμής που θα αφορά αποκλειστικά το ρωσικό φυσικό αέριο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών ενέργειας την Παρασκευή στην Πράγα

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Ελλάδα δεν είναι ικανοποιημένη με την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προτείνει ένα ανώτατο όριο τιμής που θα αφορά αποκλειστικά το ρωσικό φυσικό αέριο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών ενέργειας την Παρασκευή στην Πράγα.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι η επιθυμητή λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει πλαφόν στις τιμές του TTF (Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων) που θα λαμβάνει υπόψη τις υπόλοιπες μεγάλες αγορές ενέργειας των ΗΠΑ και της Ασίας, καθώς το παρόν σύστημα είναι εύκολα χειραγωγήσιμο από τους πιο ισχυρούς παίκτες και ιδιαίτερα από την Gazprom, η οποία ως κυρίαρχος επηρεάζει την αγορά και δημιουργεί αστάθεια και προβλήματα στον εφοδιασμό.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθεί το ελληνικό μοντέλο, το οποίο προβλέπει πλαφόν ανά τεχνολογία παραγωγής ρεύματος στο οποίο αποπληρώνονται οι παραγωγοί, ενώ τη διαφορά από την οριακή τιμή που προσδιορίζει κάθε φορά το ακριβό φυσικό αέριο την εισπράττει το κράτος και την κατευθύνει μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) στις επιδοτήσεις λογαριασμών ρεύματος.

Ενεργειακή συμφωνία σε τέσσερις άξονες προτείνει το ινστιτούτο Bruegel.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή στόχο αποτελεί η επίτευξη ουσιαστικής προόδου μέχρι τη συνάντηση στην Πράγα, η οποία θα έπρεπε να έχει λάβει χώρα μήνες πριν.

Με βάση ένα non paper της Κομισιόν, που διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα, εξετάζονται δύο πιθανά εργαλεία για τον περιορισμό των τιμών χονδρικής του φυσικού αερίου σε περίπτωση περαιτέρω αστάθειας ή και πλήρους διακοπής του εφοδιασμού από τη Ρωσία. Το πρώτο προβλέπει ένα ανώτατο όριο τιμής για το εισαγόμενο ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ το δεύτερο προβλέπει τη δημιουργία ζωνών διοικητικού καθορισμού των τιμών για τις πιο σοβαρά πληγείσες χώρες της Ε.Ε., που θα ονομάζονται «κόκκινες ζώνες». Το non paper, που αναμένεται να συζητηθεί σήμερα μεταξύ των εκπροσώπων της Ε.Ε. και από τους Ευρωπαίους υπουργούς ενέργειας κατά την έκτακτη συνεδρίαση, αναφέρει ότι το δεύτερο σενάριο είναι πιο δύσκολο να εφαρμοστεί καθώς απαιτεί σύνθετη προετοιμασία. Επίσης, η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε μέσω του προσωπικού λογαριασμού της στο Twitter ότι η Κομισιόν ετοιμάζει μία πρόταση με στόχο να βοηθήσει τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας μεταξύ άλλων μέσω της επιβολής πλαφόν στις τιμές του ρωσικού αερίου.

Εξάλλου, το ινστιτούτο Bruegel επέκρινε την αντίδραση της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, χαρακτηρίζοντάς την «υπερβολικά επικεντρωμένη στο εθνικό επίπεδο». Η εν λόγω προσέγγιση, υποστηρίζει το ινστιτούτο, θα μπορούσε να υποσκάψει τον στόχο σταθεροποίησης των ενεργειακών αγορών μέσα στους επόμενους 18 μήνες και την επίτευξη των στόχων απανθρακοποίησης. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τείνουν να εφαρμόζουν περιορισμένα και κακώς συντονισμένα μέτρα, τα οποία έχουν ως προτεραιότητα την ασφάλεια προσφοράς σε εθνικό επίπεδο και πιο συμφέρουσες τιμές, εις βάρος μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής προσέγγισης, προσθέτει. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προτείνει το Bruegel, θα πρέπει να συνάψουν μια ενεργειακή συμφωνία βασισμένη σε τέσσερις γενικές αρχές: 1) Ολα τα κράτη-μέλη πρέπει να προωθούν κάθε διαθέσιμη πιθανότητα ευελιξίας ως προς την προσφορά, 2) θα πρέπει να καταβάλουν ολοκληρωμένες προσπάθειες για τη μείωση της ζήτησης, 3) θα πρέπει να επιδείξουν πολιτική δέσμευση στη συντήρηση των αγορών ενέργειας και των διασυνοριακών ροών και 4) θα πρέπει να αποζημιώσουν τους πιο ευάλωτους καταναλωτές. Μία τέτοια συμφωνία θα αποτελούσε το πρώτο βήμα προς μια ενιαία ενεργειακή πολιτική σε επίπεδο Ε.Ε., καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή