Ανάπτυξη 5,5% με 6% φέτος αναμένει η Εθνική Τράπεζα

Ανάπτυξη 5,5% με 6% φέτος αναμένει η Εθνική Τράπεζα

Στο 5,5%-6% προβλέπει η Εθνική Τράπεζα ότι θα φτάσει η ανάπτυξη φέτος, αναθεωρώντας σημαντικά προς τα πάνω την προηγούμενη πρόβλεψή της για 4% και ενώ το πρόγραμμα σταθερότητας της κυβέρνησης προβλέπει ρυθμό 3,1%.

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 5,5%-6% προβλέπει η Εθνική Τράπεζα ότι θα φτάσει η ανάπτυξη φέτος, αναθεωρώντας σημαντικά προς τα πάνω την προηγούμενη πρόβλεψή της για 4% και ενώ το πρόγραμμα σταθερότητας της κυβέρνησης προβλέπει ρυθμό 3,1%. Για το 2023, η τράπεζα προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κυμανθεί στο 2%-2,5%, χαμηλότερα κατά μία μονάδα από την προηγούμενη πρόβλεψή της.

Ετσι το ονομαστικό ΑΕΠ θα προσεγγίσει τα 207 δισ. ευρώ για πρώτη φορά από το 2011, όπως επισημαίνεται, σημειώνοντας ονομαστική άνοδο 13,5% λόγω και του πληθωρισμού. Με αυτόν τον τρόπο συνεισφέρει σημαντικά στη μείωση του χρέους περίπου στο 170% του ΑΕΠ, 36 μονάδες χαμηλότερα από την κορύφωσή του στο 206% του ΑΕΠ το 2020 λόγω πανδημίας.

Η νέα αυτή πιο αισιόδοξη πρόβλεψη της Εθνικής Τράπεζας ήρθε ως αποτέλεσμα της ανακοίνωσης από την ΕΛΣΤΑΤ της αύξησης του ΑΕΠ κατά 7,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας (επικεφαλής οικονομολόγος Νίκος Μαγγίνας), η εντυπωσιακή επίδοση του δευτέρου τριμήνου ήταν βασικά αποτέλεσμα: 1. της υπεραπόδοσης του τουρισμού και 2. των στοχευμένων δημοσιονομικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Οι αναλυτές αναδεικνύουν την εντυπωσιακή συνεισφορά της ιδιωτικής κατανάλωσης στην ετήσια αύξηση του ΑΕΠ, με 7,7 ποσοστιαίες μονάδες.

Αναθεωρεί σημαντικά προς τα πάνω την προηγούμενη πρόβλεψή της για αύξηση του ΑΕΠ κατά 4%.

Παράλληλα, επισημαίνουν τον σημαντικό ρόλο της αύξησης των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου κατά 8,7% ετησίως, με αποτέλεσμα να φτάσουν να αντιπροσωπεύουν το 13% του ΑΕΠ από 10,7% την ίδια περίοδο του προηγούμενου χρόνου. Η δαπάνη για μηχανολογικό εξοπλισμό αυξήθηκε κατά 25,4% το δεύτερο τρίμηνο προσθέτοντας 6,8 ποσοστιαίες μονάδες στην ετήσια αύξηση των επενδύσεων, ενώ το υπόλοιπο της ανόδου αποδίδεται στην κατασκευαστική δραστηριότητα, οικιστική και άλλη.

Οι εξαγωγές υπηρεσιών με πρωταγωνιστή τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 47,7% ετησίως, ενώ οι εξαγωγές αγαθών κατά 3,3% προσθέτοντας έτσι συνδυαστικά 7,9 ποσοστιαίες μονάδες στην ετήσια αύξηση του ΑΕΠ. Οι αναλυτές σημειώνουν ότι κατά την τελευταία πενταετία οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν κατά μέσον όρο το 36% του ΑΕΠ, αυξημένες κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το μέσο επίπεδό τους την περίοδο 2000-2006.

Η ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας επικαλείται στοιχεία για τις αεροπορικές αφίξεις μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου, υποστηρίζοντας ότι τα έσοδα από τον τουρισμό το 2022 θα ανέλθουν σε ιστορικό υψηλό. Επίσης, αναφέρονται στην εξέλιξη δεικτών όπως ο δείκτης οικονομικού κλίματος, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων αλλά και τα πρόσθετα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, και εκτιμούν ότι κατά το τρίτο τρίμηνο ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα παραμείνει ισχυρός και θα κυμανθεί περίπου στο 5% σε ετήσια βάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή