Στήριξη ελληνικών startups του κλάδου των βιοεπιστημών

Στήριξη ελληνικών startups του κλάδου των βιοεπιστημών

Ενα αναδυόμενο οικοσύστημα με περισσότερες από 80 ελληνικές startups, που δραστηριοποιούνται στον χώρο των επιστημών υγείας και των βιοεπιστημών, έχει αρχίσει να αναδύεται στην Ελλάδα.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα αναδυόμενο οικοσύστημα με περισσότερες από 80 ελληνικές startups, που δραστηριοποιούνται στον χώρο των επιστημών υγείας και των βιοεπιστημών, έχει αρχίσει να αναδύεται στην Ελλάδα. Αυτό αποτυπώνεται και σε έρευνα που υλοποίησε ο ΣΕΒ για να καταγράψει τις ανάγκες αλλά και τις προκλήσεις της συγκεκριμένης αγοράς, στο περιθώριο και του 1ου Ηealthcare & Life Sciences meetup που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο στα γραφεία του Συνδέσμου.

Σύμφωνα με την έρευνα, στην Ελλάδα κυριαρχούν εταιρείες που ειδικεύονται σε υπηρεσίες ψηφιακής υγείας, ενώ νέες τεχνολογίες εντοπίζονται στους κλάδους της βιοπληροφορικής και της ανάπτυξης ιατρικού εξοπλισμού και συσκευών. Λιγότερη, ωστόσο, είναι η εκπροσώπηση ελληνικών εταιρειών βιοτεχνολογίας, κλάδου ο οποίος άντλησε πέρυσι, μόνο στην Αμερική, 47 δισ. δολ. Σύμφωνα με την έρευνα του ΣΕΒ, 8 στις 10 εταιρείες (συμμετείχαν 45 του κλάδου) θεωρούν τις επαφές με μεγάλες επιχειρήσεις σε άλλες χώρες, καθώς και την προσέλκυση επενδύσεων, ως τους σημαντικότερους παράγοντες για την ανάπτυξή τους, ενώ το 70% κρίνει απαραίτητη τη διευκόλυνση για τη διεξαγωγή κλινικών ερευνών και την πρόσβαση σε προγράμματα τύπου ΕΣΠΑ. Παράλληλα, πάνω από τις μισές δείχνουν ενδιαφέρον για συνεργασίες με νοσοκομεία και μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας, ενώ 6 στις 10 θεωρούν αναγκαία και την πρόσβασή τους σε μεγάλες βάσεις δεδομένων, υπηρεσία που ακόμη δεν έχει ωριμάσει επαρκώς στη χώρα μας.

Οπως επισήμανε στην «Κ» ο Λάμπρος Κούρτης, γενικός διευθυντής του The Sanguine Lab και ένα από τα μέλη της επιτροπής, ο στόχος ήταν να γίνει καταγραφή των αναγκών των εταιρειών ώστε να εξεταστούν δράσεις και προτάσεις, που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του κλάδου των βιοεπιστημών στην Ελλάδα. Το δεύτερο meetup, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, θα εστιάσει στην ψηφιακή υγεία, δεδομένου και του ενδιαφέροντος που έχουν εταιρείες για τον κλάδο, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της αγοράς από Ελλάδα και εξωτερικό. Ανάμεσα στα θέματα που απασχολούν τις εταιρείες είναι η υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων για κατοχύρωση βιομηχανικής ιδιοκτησίας, η υποστήριξη μεταφοράς τεχνολογίας από ερευνητικές ομάδες σε επιχειρήσεις, ενώ σημαντική ώθηση για την ανάπτυξη όλου του κλάδου θα δώσουν κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων από πολυεθνικές στην Ελλάδα, καθώς και φορολογικές ελαφρύνσεις τα πέντε πρώτα έτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT