Οι ασφαλισμένοι στο νέο επικουρικό έφθασαν τις 102.000

Οι ασφαλισμένοι στο νέο επικουρικό έφθασαν τις 102.000

Πλήρη εικόνα για το πού επενδύονται οι εισφορές τους θα έχουν οι ασφαλισμένοι μέσω της εφαρμογής myTEKA.

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήρη εικόνα για τις εισφορές τους, το αν αυτές έχουν καταβληθεί εγκαίρως αλλά και πού επενδύονται, και κατά συνέπεια πώς εξελίσσονται οι αποταμιεύσεις τους, αποκτούν οι 102.000 ασφαλισμένοι του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) μέσω μιας νέας εφαρμογής, του myTEKA (myteka.gov.gr). Η αρχή έγινε από τους ελεύθερους επαγγελματίες, που δεν είναι περισσότεροι από 720, όμως έως το τέλος του έτους εκτιμάται ότι η εφαρμογή θα ανοίξει για όλους. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι στο 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου οι εγγραφές των νέων, νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, ασφαλισμένων ξεπέρασαν κάθε προσδοκία φθάνοντας τις 102.000, όταν η αρχική πρόβλεψη ήταν για 60.000 έως το τέλος του έτους, δημιουργούνται οι συνθήκες ώστε μέχρι τον Δεκέμβριο η νέα αυτή εφαρμογή να αφορά πολύ περισσότερους ασφαλισμένους, που υποχρεωτικά εντάσσονται στο νέο επικουρικό ταμείο. Εως την άνοιξη του 2023 στόχος είναι το myTEKA να λειτουργεί και ως εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα.

«Σήμερα δίνουμε σάρκα και οστά στον έλεγχο που έχει κάποιος νέος πάνω στον ατομικό του κουμπαρά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης παρουσιάζοντας την εφαρμογή. Για να συμπληρώσει πως «περισσότεροι από 102.000 νέες και νέοι έχουν εγγραφεί στο ΤΕΚΑ τους τελευταίους μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι 102.000 νέοι έχουν βρει για πρώτη φορά δουλειά από τον Ιανουάριο του 2022 και μετά, χωρίς μάλιστα να υπολογίζονται οι αυτοαπασχολούμενοι». Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης χαρακτήρισε το έργο κάτι που μέχρι πριν από λίγα χρόνια φαινόταν πολύ μακρινό, καθώς ο ασφαλισμένος έχει άμεσα και σε πραγματικό χρόνο πλήρη εικόνα της επικουρικής του ασφάλισης.

Βάσει του σχεδιασμού, το myTEKA παρέχει εξατομικευμένη πληροφόρηση, ώστε με μια ματιά ο ασφαλισμένος να ενημερώνεται για:

– Το σύνολο των εισφορών που έχει καταβάλει ο ίδιος ή/και ο εργοδότης του.

– Τις αποδόσεις των επενδύσεών του.

– Το ιστορικό εισφορών.

– Την κίνηση λογαριασμού.

«Το myTEKA δεν είναι ακόμη μία ψηφιακή εφαρμογή. Πρόκειται για μια πλατφόρμα ενημέρωσης και διαφάνειας, συνιστά εργαλείο αξιολόγησης και ελέγχου, είναι ο φύλακας της λογοδοσίας του ταμείου και ο σπόρος της εμπιστοσύνης προς αυτό», δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και αρμόδιος για τη σύσταση και λειτουργία του ΤΕΚΑ, Πάνος Τσακλόγλου. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, το 2023 ο ασφαλισμένος θα είναι σε θέση να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πόσες εισφορές έχει καταβάλει, ποια είναι η πραγματική τους τιμαριθμοποιημένη αξία, πού επενδύονται οι εισφορές του, ποιο είναι το κόστος διαχείρισης του ταμείου και ποια η απόδοση των επενδεδυμένων κεφαλαίων του.

Η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και πρόεδρος της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΚΑ, Παυλίνα Καρασιώτου, σημείωσε πως «η πλατφόρμα θα εμπλουτίζεται διαρκώς με νέες λειτουργίες, φιλικές προς τον χρήστη και με γνώμονα την εξυπηρέτησή του», ενώ ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης Λεωνίδας Χριστόπουλος επισήμανε πως «σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων ανασχεδιάζονται όλες οι διαδικασίες γύρω από τις υπηρεσίες ασφάλισης».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή