Έλλειμμα μεγάλων και σύγχρονων αποθηκών

Έλλειμμα μεγάλων και σύγχρονων αποθηκών

Μεγάλη είναι η ζήτηση στον κλάδο των logistics, την ώρα που ακόμη δεν υπάρχουν στην Ελλάδα αρκετοί και κατάλληλοι χώροι που να μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της αγοράς.

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη είναι η ζήτηση στον κλάδο των logistics, την ώρα που ακόμη δεν υπάρχουν στην Ελλάδα αρκετοί και κατάλληλοι χώροι που να μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της αγοράς. Την ίδια στιγμή, κοινή παραδοχή είναι ότι υπάρχουν αγκυλώσεις σε χωροταξικά ζητήματα, γεγονός που δημιουργεί καθυστερήσεις αλλά και δυσκολίες στην ανέγερση των αποθηκών και στην εξεύρεση χώρων υψηλών προδιαγραφών. Αυτό επισήμαναν, μεταξύ άλλων, επενδυτές real estate, σύμβουλοι, εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων αλλά και εκπρόσωποι του λιανεμπορίου στο πλαίσιο του 24ου Πανελληνίου Συνεδρίου Εφοδιαστικής Αλυσίδας: Leading Supply Chain in a Disruptive World, που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Logistics στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου. «Τα real estate logistics μπήκαν στη ζωή των Ελλήνων επενδυτών το 2014. Μέχρι τότε δεν υπήρχε αυτός ο κλάδος στο ραντάρ τους, ωστόσο έκτοτε έχει αρχίσει και αυξάνεται το ενδιαφέρον.

Σήμερα περίπου το 5% των συνολικών επενδύσεων από θεσμικούς επενδυτές γίνεται στον κλάδο των logistics, και ο μόνος λόγος που δεν είναι μεγαλύτερο αυτό το μερίδιο είναι γιατί δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι», επισήμανε η Δίκα Αγαπητίδου, MRICS, γενική διευθύντρια της JLL-Aθηναϊκή Οικονομία. Η ίδια τόνισε ότι πολλές φορές η πολιτεία έπεται της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, δίνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση του Ασπροπύργου, όπου υπάρχει μια μεγάλη ζώνη που η πολιτεία την έχει αφήσει αχαρακτήριστη. Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της ανέφερε πως δεν υπάρχουν αρκετοί χώροι με τη σωστή χρήση, δίνοντας ως παράδειγμα τα Μεσόγεια. Εκεί, σύμφωνα με την ίδια, οι περισσότερες χωροθετήσεις είναι γεωργικές καλλιέργειες και γεωργικές αποθήκες που δύσκολα μετατρέπονται σε άλλους είδους κέντρα διανομής.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Γαρούφας, διευθυντής ανάπτυξης Ελλάδας και Κύπρου της Leroy Merlin, τόνισε πως «οι εταιρείες του retail βλέπουν πλέον πολύ σοβαρά το real estate των logistics, όχι μόνο σε θέματα μίσθωσης αλλά και σε θέματα επένδυσης», ενώ πρόσθεσε πως τα τελευταία χρόνια η εταιρεία αναζητάει διαφορετικές κατηγορίες real estate, είτε πρόκειται για city logistic, για urban logistic ή για last mile logistic, τα οποία εξυπηρετούν το τελευταίο στάδιο παράδοσης των προϊόντων. «Η ζήτηση είναι πολύ υψηλότερη από την προσφορά. Στην ελληνική αγορά έχουμε αποθηκευτική ικανότητα συγκεκριμένων προδιαγραφών», δήλωσε, προσθέτοντας πως «παλαιότερα, μια αποθήκη 10.000-20.000 τ.μ. ήταν μια αρκετά μεγάλη αποθήκη για τις ανάγκες μιας εταιρείας στην Ελλάδα. Σήμερα, αποθήκες 50.000-60.000 τ.μ. είναι το μίνιμουμ που μπορούμε να ζητήσουμε στην ελληνική αγορά». Ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος, portfolio & asset manager της Trastor, υποστήριξε πως ο κορωνοϊός ήταν καταλύτης για την ανάπτυξη του κλάδου και πως για την Trastor τα logistics είναι ένας πολύ σημαντικός επενδυτικός τομέας. O ίδιος επανέλαβε πως η προσφορά των logistics είναι μικρότερη από τη ζήτηση, εκτιμώντας ότι παρατηρείται ζήτηση για τη μίσθωση τουλάχιστον 200.000 τ.μ. κτιρίων logistics, η οποία δεν μπορεί να καλυφθεί. Από την πλευρά του ο Γιάννης Μανώλας, πρόεδρος και CEO της IBLS Industrial & Logistics Consultants, τόνισε ότι έχουν καταγραφεί αποθήκες άνω των 6 εκατ. τ.μ. (βιομηχανικές και εμπορικές) στην Ελλάδα. Ωστόσο, πάνω από το 75% έχουν χωρητικότητα έως 5.000 τ.μ. και μέγιστο καθαρό ύψος 8,7 μέτρα. «Τι σημαίνει αυτό; Οτι πρόκειται για αποθήκες χαμηλής παραγωγικότητας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή