Συντάξεις: Μειώθηκαν οι εκκρεμότητες

Συντάξεις: Μειώθηκαν οι εκκρεμότητες

Μειώθηκαν στις 31.000 οι εκκρεμείς συντάξεις στα τέλη Αυγούστου

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κύριες συντάξεις του Δημοσίου αφορά το 50% των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, με τον συνολικό αριθμό του «στοκ» να βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο, τουλάχιστον από συστάσεως του ΕΦΚΑ, καθώς σε αναμονή ήταν στο τέλος Αυγούστου μόλις 31.000 αιτήσεις.

Συντάξεις: Μειώθηκαν οι εκκρεμότητες-1

Αναλυτικά, οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις στα τέλη Αυγούστου ανέρχονταν σε 31.000. Από αυτές, περίπου 15.000 αφορούν συντάξεις Δημοσίου. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ειδικό σχέδιο άμεσης έκδοσης των συντάξεων αυτών, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, μέσω της χρήσης ειδικών λογισμικών και αυτοματοποιήσεων. «Τόσο αυτές όσο και το σύνολο των εκκρεμοτήτων του ιδιωτικού τομέα πρόκειται να εκκαθαριστούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα», επισήμανε ο υπουργός, αναγνωρίζοντας ότι οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ έχουν μεγιστοποιήσει τις προσπάθειές τους, υπερδιπλασιάζοντας τις ταχύτητες απονομής.

Το 50% των εκκρεμοτήτων αφορά κύριες συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων.

Ετσι, ο Αύγουστος αποδείχθηκε ο καλύτερος Αύγουστος όλων των εποχών για τον ΕΦΚΑ, καθώς εν μέσω θέρους και αδειών εκδόθηκαν πάνω από 20.000 συνταξιοδοτικές αποφάσεις, αυξημένες κατά 55% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα και 100% σε σχέση με το 2020. Απομένουν 31.000 ληξιπρόθεσμες αιτήσεις, οι οποίες σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ είναι στην πλειονότητά τους εν δυνάμει απορριπτικές ή με ανοιχτές οφειλές, που αναμένεται να οριστικοποιηθούν και αυτές μέσα στις επόμενες ημέρες. Περίπου 20.000 ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις κρίνονται ως ανελαστικές ή εν δυνάμει απορριπτικές και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις απονομής για μια σειρά από λόγους (οφειλές που δεν έχουν διευθετηθεί, ανοικτές δικαστικές εκκρεμότητες, μη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, απουσία ιατρικών γνωματεύσεων κ.ά.).

Το 8μηνο του 2022 εκδόθηκαν συνολικά 188.000 συντάξεις, 25.000 περισσότερες σε σχέση με εκείνες που εκδόθηκαν ολόκληρο το 2020 και 65.000 περισσότερες σε σχέση με το σύνολο των εκδόσεων του 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή