Ζημία 22,2 εκατ. για Lamda Development

Ζημία 22,2 εκατ. για Lamda Development

Σε τροχιά πλήρους ανάκαμψης σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία βρίσκονται τα τρία εμπορικά κέντρα (The Mall Athens, Golden Hall, Mediterranean Cosmos) της Lamda Development, όπως προκύπτει από την εικόνα του φετινού πρώτου εξαμήνου

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά πλήρους ανάκαμψης σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία βρίσκονται τα τρία εμπορικά κέντρα (The Mall Athens, Golden Hall, Mediterranean Cosmos) της Lamda Development, όπως προκύπτει από την εικόνα του φετινού πρώτου εξαμήνου. Ειδικότερα, η συνολική λειτουργική κερδοφορία ανήλθε σε 31,1 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 93% έναντι του 2021 και οριακά χαμηλότερη (περίπου 1 εκατ. ευρώ) έναντι της ιστορικά υψηλής λειτουργικής κερδοφορίας του 2019 (32 εκατ. ευρώ).

Παράλληλα, ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων των εμπορικών κέντρων ήταν μόλις 7% χαμηλότερος από την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ στην περίπτωση του Golden Hall ήταν υψηλότερος κατά 6%. Οσον αφορά την επισκεψιμότητα, αυτή ήταν χαμηλότερη κατά 32% (έναντι του 2019), με τη μεγαλύτερη πτώση με 51% να καταγράφεται στο The Mall Athens. Πρόκειται για επίπτωση, που σύμφωνα με τη διοίκηση της Lamda Development οφείλεται στις συνέπειες της πανδημίας, δηλαδή στην αυξημένη στροφή των καταναλωτών στις ηλεκτρονικές πωλήσεις. Παρ’ όλα αυτά, η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη κατά το πρώτο εξάμηνο κατέγραψε αύξηση κατά 38% σε σχέση με το 2019, εξέλιξη που εν μέρει οφείλεται και στις ανατιμήσεις που έχουν μεσολαβήσει έκτοτε. Συνολικά ο όμιλος της Lamda κατέγραψε ενοποιημένη ζημία 22,2 εκατ. ευρώ κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, έναντι κερδών 224,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, όταν όμως είχε καταγραφεί η θετική επίπτωση, ύψους 306 εκατ. ευρώ, από την επανεκτίμηση της αξίας των επενδυτικών ακινήτων στο Ελληνικό. Σημειωτέον ότι η εταιρεία καταγράφει κέρδη 15,3 εκατ. ευρώ φέτος, αν δεν υπολογιστούν δαπάνες 19 εκατ. ευρώ για το Ελληνικό και χρηματοοικονομικά έξοδα 18,4 εκατ. ευρώ που αφορούν τη λογιστική αναγνώριση μελλοντικών εξόδων του Ελληνικού και συγκεκριμένα το τίμημα εξαγοράς της έκτασης και την υποχρέωση υλοποίησης έργων υποδομής, που θα παραδοθούν στο ελληνικό Δημόσιο.

Η λειτουργική κερδοφορία των εμπορικών κέντρων του ομίλου αυξήθηκε το α΄ εξάμηνο 93%, στα 31,1 εκατ.

Σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας τα συνολικά ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη (EBITDA), προ αποτιμήσεων του επενδυτικού χαρτοφυλακίου, ανήλθαν σε 25 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 66% έναντι του 2021. Σημειωτέον ότι κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο σημειώθηκε κέρδος από την αποτίμηση των εμπορικών κέντρων κατά 21 εκατ. ευρώ σε 893 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον ποσό 10,5 εκατ. ευρώ αφορά κέρδος της αξίας των επενδυτικών ακινήτων του Ελληνικού.

Η διοίκηση της εταιρείας προχωράει τον σχεδιασμό για την υπογραφή τελικών συμβολαίων αγοραπωλησίας για το πρώτο σκέλος των έργων του Ελληνικού και συγκεκριμένα των οικοπέδων για τις πολυτελείς βίλες στο παράκτιο μέτωπο, τον πύργο διαμερισμάτων Riviera Tower και το συγκρότημα διαμερισμάτων The Cove Residences. Συνολικά, αναμένονται έσοδα ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, από τα οικόπεδα για τις βίλες υπολογίζονται έσοδα 190 εκατ. ευρώ, από τον πύργο κατοικιών εκτιμώνται έσοδα 600 εκατ. ευρώ και από το The Cove Residences αναμένονται έσοδα 270 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων αυτών υπολογίζεται ότι θα έχει εισπραχθεί μέχρι το τέλος του 2023 – πρώτο εξάμηνο του 2024, συνεισφέροντας στη χρηματοδότηση των υπολοίπων έργων στο Ελληνικό. Είναι δηλαδή πιθανό να μην αξιοποιηθεί το σύνολο των δανείων που έχει εξασφαλίσει (με ανοιχτή πιστωτική γραμμή) η Lamda από τη Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς, συνολικού ύψους 1,18 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή