Γερμανία: Ανησυχία για κύμα πτωχεύσεων επιχειρήσεων το επόμενο δωδεκάμηνο

Γερμανία: Ανησυχία για κύμα πτωχεύσεων επιχειρήσεων το επόμενο δωδεκάμηνο

Στη Γερμανία γίνεται πολύς λόγος και για τον κίνδυνο να σημειωθεί κύμα πτωχεύσεων επιχειρήσεων

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Γερμανία γίνεται πολύς λόγος και για τον κίνδυνο να σημειωθεί κύμα πτωχεύσεων επιχειρήσεων. Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η περίπτωση της Hakle, βιομηχανίας παραγωγής χαρτιού τουαλέτας στο Ντίσελντορφ, καθώς η εταιρεία υπήχθη σε καθεστώς εξυγίανσης όταν σημειώθηκε απότομη αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και στις αρχές Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε ότι οδεύει προς τη χρεοκοπία.

Τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής, πάντως, δεν κατατείνουν σε κάποιο επικείμενο κύμα χρεοκοπιών. Αντιθέτως, το πρώτο εξάμηνο του έτους η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία κατέγραψε 7.113 χρεοκοπίες εταιρειών, αριθμό κατά 4% μικρότερο από τον αντίστοιχο του περασμένου έτους. Σύμφωνα, όμως, με την ένωση διαχειριστών πτωχεύσεων, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να αυξηθεί έως και 40% ο αριθμός των πτωχεύσεων μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες. Η εν λόγω ένωση επισημαίνει, πάντως, ότι είναι τόσο χαμηλός ο αριθμός των πτωχεύσεων, ώστε μια σημαντική αύξησή τους θα ήταν κάτι σαν επιστροφή στην κανονικότητα. Εξάλλου ο επικεφαλής της Commerzbank, Μάνφρεντ Κνοφ, δεν βλέπει κίνδυνο κύματος χρεοκοπιών. Οπως δήλωσε στις αρχές Σεπτεμβρίου, από συνομιλίες με πελάτες καταλαβαίνει ότι «ασφαλώς και ανησυχούν γιατί αντιλαμβάνονται ότι έρχονται δύσκολες ημέρες, αλλά δεν συντρέχει κανένας λόγος να τρομοκρατηθούμε».

Πιθανότητες σταθεροποίησης της οικονομίας την άνοιξη του 2023 βλέπει ο Χόλγκερ Σμίεντινγκ, της Berenberg.

Σε ό,τι αφορά τις μακροπρόθεσμες προοπτικές, ο κορυφαίος οικονομολόγος της επενδυτικής Berenberg, Χόλγκερ Σμίεντινγκ, δηλώνει βέβαιος ότι όσο και αν πρόκειται να είναι δύσκολο το επόμενο χρονικό διάστημα, «καμία ύφεση δεν διαρκεί για πάντα και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αφορά κυρίως αυτόν τον χειμώνα». Ο ίδιος ευελπιστεί πως υπάρχουν πιθανότητες να σταθεροποιηθεί και πάλι η γερμανική οικονομία την άνοιξη του επόμενου έτους. Προσφάτως εξέφρασε την εκτίμηση πως «ύστερα από αυτήν τη δύσκολη περίοδο αναμένουμε και πάλι ανάπτυξη». Ο εν λόγω οικονομολόγος επισημαίνει πως «η γερμανική οικονομία στηρίζεται σε πολύ σταθερά δομικά θεμέλια και το πλεονέκτημά της είναι συχνά η εφευρετικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Δεν λείπουν, έτσι, οι οικονομολόγοι που ευελπιστούν ότι μετά τη μείωση της παραγωγής, η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί ξανά στη διάρκεια του επόμενου έτους. Μέχρι τότε θα έχει, άλλωστε, υποχωρήσει αισθητά ο πληθωρισμός, αλλά θα παραμένουν ορισμένα διαρθρωτικά προβλήματα όπως η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, η εξάρτηση της οικονομίας από τις εισαγόμενες πρώτες ύλες και η γήρανση του πληθυσμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή