Eίδος πολυτελείας ο καφές στην Ευρώπη – Πόσο έχει ακριβύνει στην Ελλάδα

Eίδος πολυτελείας ο καφές στην Ευρώπη – Πόσο έχει ακριβύνει στην Ελλάδα

«Πικρός» ο καφές στα περισσότερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη ζάχαρη πάντως να αναδεικνύεται σε «πρωταθλήτρια» της ακρίβειας

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύσκολα μπορεί κάποιος να φανταστεί το ξεκινήμα της ημέρας χωρίς ένα φλιτζάνι καφέ. Ωστόσο, η καθημερινή και αγαπημένη αυτή συνήθεια γίνεται όλο και πιο ακριβή, σύμφωνα με την Eurostat. 

«Οι πρόσφατες αυξήσεις τιμών καθιστούν αυτό το βασικό προϊόν σχεδόν είδος πολυτελείας», ανέφερε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, ανακοινώνοντας ότι οι τιμές του καφέ κατά μέσο όρο κατέγραψαν άλμα 16,9% τον Αύγουστο συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα.

Eίδος πολυτελείας ο καφές στην Ευρώπη – Πόσο έχει ακριβύνει στην Ελλάδα-1

Παρομοίως, άλμα καταγράφουν και οι τιμές σε δύο υλικά που συνοδεύουν τον καφέ: τη ζάχαρη και το γάλα. Το φρέσκο πλήρες γάλα κοστίζει τώρα 24,3% πιο ακριβά κατά μέσο όρο, ενώ οι καταναλωτές πλήρωσαν 22,2% περισσότερο για φρέσκο γάλα χαμηλών λιπαρών. Η ζάχαρη κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση, με τη μέση τιμή να σημειώνει άλμα 33,4%.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές αυξήθηκαν για τα τέσσερα αυτά προϊόντα σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, εκτός της Μάλτας, όπου η τιμή του φρέσκου γάλακτος χαμηλών λιπαρών έμεινε αμετάβλητη.

Eίδος πολυτελείας ο καφές στην Ευρώπη – Πόσο έχει ακριβύνει στην Ελλάδα-2

Η Φινλανδία και η Λιθουανία είδαν τις υψηλότερες αλλαγές στις τιμές του καφέ, με αυξήσεις κατά 43,6% και 39,9% αντίστοιχα, ενώ ακολουθούν η Σουηδία και η Εσθονία.

Η Πολωνία κατέγραψε το μεγαλύτερο άλμα στην τιμή της ζάχαρης, που αυξήθηκε κατά 109,2% από τον Αύγουστο του 2021. Ευρείας κλίμακας αυξήσεις καταγράφηκαν σε Εσθονία (+81,2%), Λετονία (+58,3%), Βουλγαρία (+44,9%) και Κύπρο (+43,2%).

Οι υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις στις τιμές του πλήρους γάλακτος μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. τον Αύγουστο του 2022 σημειώθηκαν σε Ουγγαρία (+51,7%), Λιθουανία (+46,8%), Κροατία (+43,5%), Τσεχία (+43,3%) και Λετονία (+40,1%). Για το γάλα χαμηλών λιπαρών τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές είδαν οι Λιθουανία (+50,2%), Κροατία (+41,2%), Εσθονία (+38,9%), Γερμανία (+30,6%) και Ουγγαρία (+30,1%).

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Πάντως, στη χώρα μας, οι αυξήσεις που καταγράφηκαν τον Αύγουστο του 2022 ήταν χαμηλότερες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. 

Συγκεκριμένα, η τιμή του καφέ τον Αύγουστο ενισχύθηκε κατά 13,3% εν συγκρίσει με τον ίδιο μήνα ένα χρόνο νωρίτερα (16,9% στον σύνολο της Ε.Ε.), όταν η τιμή τον Αύγουστο του 2021 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 είχε διαμορφωθεί στο 1,7%.

Όσον αφορά στη ζάχαρη -που αναδείχθηκε «πρωταθλήτρια» στην αύξηση της τιμής της στην Ελλάδα- σημείωσε μια απειροελάχιστη υποχώρηση σε σχέση με τον Ιούλιο, στο 27% σε ετήσια βάση από 27,6%, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αύξησης να διαμορφώνεται στο 33,4%, από 20,3% τον Ιούλιο (στη χώρα μας τον Αύγουστο του 2021 η τιμή της ζάχαρης είχε υποχωρήσει κατά 0,9%).

Eίδος πολυτελείας ο καφές στην Ευρώπη – Πόσο έχει ακριβύνει στην Ελλάδα-3

Αναφορικά με το γάλα, η τιμή του πλήρους γάλακτος αυξήθηκε τον Αύγουστο στην Ελλάδα κατά 17,9% (είχε υποχωρήσει κατά 1% ένα χρόνο νωρίτερα) και αυτού με χαμηλά λιπαρά κατά 16,7% (είχε μείνει αμετάβλητη τον Αύγουστο του 2021). 

Σε κάποιες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι αυξήσεις των τιμών κινήθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Με πληροφορίες από moneyreview.gr, AΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή