Σε πώληση των πύργων κινητής τηλεφωνίας προχωρεί η United Group

Σε πώληση των πύργων κινητής τηλεφωνίας προχωρεί η United Group

Εσοδα της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να αποφέρει στη United Group η πώληση του χαρτοφυλακίου των πύργων κινητής, ενέργεια στην οποία ο όμιλος παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και δημιουργίας οπτικοακουστικού περιεχομένου προχωρεί για να εξασφαλίσει ρευστότητα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εσοδα της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να αποφέρει στη United Group η πώληση του χαρτοφυλακίου των πύργων κινητής, ενέργεια στην οποία ο όμιλος παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και δημιουργίας οπτικοακουστικού περιεχομένου προχωρεί για να εξασφαλίσει ρευστότητα. Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος J.P. Morgan σε πρόσφατη ανάλυσή του με βάση αντίστοιχες συναλλαγές, των οποίων το τίμημα είναι 20 φορές μεγαλύτερο από τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων μετά από μισθώσεις (EBITDA-AL) των (πωληθεισών) εταιρειών πύργων τηλεπικοινωνίας. Κατά τον επενδυτικό οίκο, η United Group αναμένεται να εμφανίσει φέτος EBITDA-AL της τάξεως των 920 εκατ. ευρώ από 300 εκατ. ευρώ το 2019.

Σύμφωνα με την J.P. Morgan, το χρέος κυμαινόμενου επιτοκίου της United Group ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ, ενώ ο ενοποιημένος δανεισμός τοποθετείται σε 5,4 δισ. ευρώ. Ο οίκος εκτιμά ότι η άνοδος των επιτοκίων αυξάνει το χρηματοοικονομικό κόστος κατά 3 εκατ. ευρώ από το 2023. Τα έσοδα από την πώληση 4.700 πύργων σε Βουλγαρία, Σλοβενία και Κροατία θα κατευθυνθούν στην αποπληρωμή των ομολόγων λήξεως 2024 και 2025 συνολικής αξίας 1,075 δισ. ευρώ, με τη συναλλαγή να ολοκληρώνεται το πρώτο εξάμηνο του 2023, όπως εκτιμά η J.P. Morgan. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η United Group έχει καταστήσει σαφές ότι η υλοποίηση του business plan της δεν απαιτεί επιπρόσθετες κεφαλαιουχικές δαπάνες (Capex), με την «εταιρεία να επικεντρώνεται στην παραγωγή καθαρών ταμειακών ροών». Στην Ελλάδα, πάντως, η εταιρεία δρομολογεί με ορίζοντα το 2027 επενδύσεις 2 δισ. ευρώ, οι οποίες θα κατευθυνθούν, ως επί το πλείστον, στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών. Οι αναλυτές της J.P. Morgan θεωρούν βέβαιον ότι η United Group θα κάνει χρήση σειράς χρηματοδοτικών επιλογών για να εξασφαλίσει την αναγκαία ρευστότητα για τις επενδύσεις της.

Διαθέτει 4.700 σε Βουλγαρία, Σλοβενία, Κροατία – Εσοδα 800 εκατ. υπολογίζει η J.P. Morgan.

Η δραστηριότητα της United Group στην Ελλάδα –μέσω των υπό συγχώνευση Nova – Wind– θα αποφέρει φέτος έσοδα 811 εκατ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 843 εκατ. ευρώ και 862 εκατ. ευρώ τα έτη 2023 και 2024 αντίστοιχα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της J.P. Morgan. Αντίστοιχα, τα EBITDA-AL από την Ελλάδα τοποθετούνται σε 241 εκατ. ευρώ και 272 εκατ. ευρώ για φέτος και του χρόνου αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή