Η Κομισιόν υπονομεύει το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Η Κομισιόν υπονομεύει το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Θεωρεί αδύνατη την εφαρμογή του – Aντιδράσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ. Βρυξέλλες – Ανταπόκριση. Διχασμός επικρατεί για ακόμη μία εβδομάδα στις Βρυξέλλες στο θέμα του φυσικού αερίου, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε την υιοθέτηση πλαφόν λύση που είναι σχεδόν αδύνατο να εφαρμοστεί, σε συνάντηση με εκπροσώπους των εθνικών κυβερνήσεων τη Δευτέρα, προκαλώντας αντιδράσεις στο Συμβούλιο. Στον απόηχο του τεχνικού σεμιναρίου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ φέρεται να απέστειλε αυστηρή επιστολή στην ομόλογό του στην Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ουσιαστικά απαιτώντας να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις από πλευράς της Επιτροπής, ώστε να υπάρξει πρόοδος με βάση όσα είχαν ζητήσει οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Οκτωβρίου, ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου.

Η επιστολή, με ημερομηνία 7 Νοεμβρίου, καλεί την Επιτροπή, όχι μόνο να παρουσιάσει έναν «προσωρινό διάδρομο τιμών» εγκαίρως, αλλά και «να μοιραστεί το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα» για την ολοκλήρωση των εργασιών επί του θέματος. Η επιστολή του κ. Μισέλ επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν συγκεκριμένα αυτό το μέτρο. «Προκειμένου να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος και να επιτευχθούν αποτελέσματα, πρέπει να κατατεθούν αμέσως νομοθετικές προτάσεις από την Επιτροπή για να συμπληρωθεί η δέσμη μέτρων της 18ης Οκτωβρίου», αναφέρεται. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει επιφορτισμένο με το θέμα αυτό και θα δώσει περαιτέρω ώθηση στη διαδικασία εφόσον είναι απαραίτητο», τονίζεται.

Η Επιτροπή επιμένει ότι το πλαφόν στο εισαγόμενο φυσικό αέριο δεν είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Κατά τη συνάντηση της Δευτέρας, η Επιτροπή υποστήριξε ότι ένα ανώτατο όριο τιμών για το εισαγόμενο φυσικό αέριο δεν είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αντιπροτείνοντας ένα σχέδιο που θα κατανέμει το αυξανόμενο κόστος σε βάθος χρόνου, προς δυσαρέσκεια πολλών κρατών-μελών. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η «εμπρός-πίσω» προσέγγιση της Επιτροπής μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις προοπτικές επίτευξης μιας συμφωνίας στο τέλος του μήνα. Αν και οι χώρες που μαζί με την Ελλάδα, την Ιταλία, το Βέλγιο και την Πολωνία πιέζουν επιτακτικά για το πλαφόν στο φυσικό αέριο εδώ και μήνες αντέδρασαν επικριτικά, η Ολλανδία και η Γερμανία ενέκριναν την ανάλυση της Κομισιόν, αφού εξαρχής είχαν αντιταχθεί στο μέτρο, εκφράζοντας ανησυχίες για πιθανή υπονόμευση της ενιαίας αγοράς, της ασφάλειας εφοδιασμού και του στόχου μείωσης της ζήτησης.

Εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ενωσης να επιβάλει προσωρινό ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν δει αύξηση. Η Επιτροπή, νωρίτερα φέτος είχε αντιταχθεί στο πλαφόν, αφού το είχε αξιολογήσει ως ιδιαίτερα παρεμβατικό για την αγορά. Τον Οκτώβριο υπέκυψε στις πιέσεις των κρατών-μελών, προτείνοντας μια δέσμη μέτρων έκτακτης ανάγκης που θα άνοιγε τον δρόμο για ένα πλαφόν στο ολλανδικό TTF, που αποτελεί σημείο αναφοράς για όλο το αέριο που πωλείται στην Ευρώπη.

Αν και οι ανησυχίες για την ενεργειακή επάρκεια κατά τη διάρκεια του χειμώνα έχουν αμβλυνθεί λόγω του ήπιου καιρού, της εισροής υγροποιημένου φυσικού αερίου και των σχεδόν γεμάτων αποθηκευτικών χώρων, ο κίνδυνος περαιτέρω διαταραχών του εφοδιασμού παραμένει, αφού οι θερμοκρασίες αναμένεται να έχουν καθοδική πορεία μετά το τέλος Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή