Μειώνεται η κατανάλωση ρεύματος

Μειώνεται η κατανάλωση ρεύματος

Οι υψηλές τιμές υποχρέωσαν τους καταναλωτές να κατεβάζουν συχνά τους διακόπτες

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάγκα και θεοί πείθονται… Το ρητό βρίσκει πλήρη επιβεβαίωση στη συμπεριφορά των ελληνικών νοικοκυριών, που η έννοια εξοικονόμηση μπορεί να μην τους έλεγε τίποτα τα πολλά προηγούμενα χρόνια των χαμηλών τιμολογίων ρεύματος, όμως οι υψηλές τιμές τα υποχρέωσαν να κατεβάζουν όλο και πιο συχνά τους διακόπτες και να αποκτήσουν βίαια «κουλτούρα» εξοικονόμησης.

Για τέταρτο συνεχή μήνα, τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ, η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησε κατά 9,52% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021. Η μείωση αυτή έρχεται σε συνέχεια υποχώρησης της ζήτησης κατά 3,27% τον Σεπτέμβριο, κατά 13,17% τον Αύγουστο και κατά 11,78% τον Ιούλιο. Τον Οκτώβριο η μείωση ξεπερνάει τις 300 GWh, καθώς από 3.971 GWh πέρυσι, φέτος η ζήτηση διαμορφώθηκε στις 3.604 GWh.

Μειώνεται η κατανάλωση ρεύματος-1

Οι νέες επιδοτήσεις για τον Δεκέμβριο ανέρχονται στα 435 εκατ. ευρώ.

Ακόμη μεγαλύτερη είναι τον Οκτώβριο η «βουτιά» της εγχώριας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κατά 22,9%, με αποτέλεσμα σημαντικό μέρος της ζήτησης να καλυφθεί από εισαγωγές που ήταν αυξημένες κατά 30,74% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021, λόγω των υψηλότερων τιμών ηλεκτρισμού στην ελληνική αγορά σε σχέση με τις γειτονικές αγορές, παρά την υψηλή συμμετοχή των ΑΠΕ που έφθασε σε ποσοστό 41,3%. Σε ποσοστό 58,2% υποχώρησε η παραγωγή του φυσικού αερίου και κατά 23,3% η παραγωγή του λιγνίτη.

Στη μείωση της ζήτησης συνέβαλαν καταλυτικά οι ήπιες καιρικές συνθήκες. Μπαίνοντας στον χειμώνα, πάντως, οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά μετά την επιδότηση των 22,1 λεπτών/κιλοβατώρα θα συγκρατηθούν για το 90%, που καταναλώνει έως 500 κιλοβατώρες, στα επίπεδα των 14-17,7 λεπτών και για πελάτες εταιρειών που παρέχουν εκπτώσεις συνέπειας μεταξύ των 7,7 και 9,9 λεπτών/κιλοβατώρα. Τις νέες επιδοτήσεις για τον Δεκέμβριο ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ανέρχονται συνολικά στα 435 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 282 εκατ. για τους λογαριασμούς των νοικοκυριών. Για τις μηνιαίες καταναλώσεις 501-1.000 κιλοβατωρών η επιδότηση είναι 17,1 λεπτά και για τις άνω των 1001, 8,1 λεπτά. Για τις δύο κλίμακες προβλέπεται επιπλέον επιδότηση 5 λεπτών/κιλοβατώρα εάν κάποιος μειώσει την κατανάλωση κατά 15%. Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο η επιδότηση είναι 26,9 λεπτά και καλύπτει το 100% της αύξησης. Οριζόντια επιδότηση της τάξης των 15 ευρώ/μεγαβατώρα θα δώσει η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους σε όλους τους καταναλωτές φυσικού αερίου.

Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 KVa και κατανάλωση έως τις 2.000 KWh, η επιδότηση για τον μήνα Δεκέμβριο ανέρχεται στα 183 ευρώ ανά ΜWh. Για τους επαγγελματικούς και εμπορικούς καταναλωτές έως 35 KVa που ξεπερνούν τις 2.000 KWh, αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 34 ευρώ/MWh. Για τους αγρότες η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 221 ευρώ ανά MWh.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή