Στεγαστικά δάνεια 500 εκατ. δόθηκαν το πρώτο εξάμηνο

Στεγαστικά δάνεια 500 εκατ. δόθηκαν το πρώτο εξάμηνο

Οι χορηγήσεις δανείων αυξήθηκαν κατά 60% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 500 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 οι εκταμιεύσεις δανείων με εξασφάλιση οικιστικά ακίνητα, παραμένοντας χαμηλές τόσο ως απόλυτο μέγεθος όσο και σε σύγκριση με το επίπεδο που βρίσκονταν πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο απόγειο της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα οι νέες χορηγήσεις σε τριμηνιαία βάση είχαν φθάσει το ύψος των 3 δισ. ευρώ.

Πάντως, κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο οι εκταμιεύσεις ήταν κατά 60% υψηλότερες από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021. Σύμφωνα με την έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος πριν από μερικές ημέρες, «η ζήτηση στεγαστικών δανείων το πρώτο τρίμηνο του 2022 αυξήθηκε έως ένα βαθμό, ενώ υποχώρησε στη συνέχεια λόγω της οριακής επιδείνωσης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και της μεταβολής του γενικού επιπέδου των επιτοκίων».

Η μέση φετινή εκταμίευση διαμορφώνεται σε 75.600 ευρώ ανά δάνειο μέσης διάρκειας 23 ετών, ενώ κατά μέσον όρο οι τράπεζες χρηματοδοτούν το 65% της αξίας των ακινήτων που προορίζονται για ιδιοκατοίκηση και το 80% των ακινήτων που αγοράζονται με στόχο την εκμετάλλευση μέσω εκμίσθωσης. Πάντως, το 96,2% των εκταμιεύσεων αφορά κατοικίες που αποκτήθηκαν με στόχο την ιδιοκατοίκηση, ενώ μόλις το 3,8% αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας προς εκμίσθωση. Η ΤτΕ επισημαίνει ότι το 55,7% των χορηγήσεων στεγαστικών δανείων του φετινού πρώτου εξαμήνου αφορά προϊόντα σταθερού επιτοκίου άνω των 10 ετών, έναντι 26,6% των δανείων που χορηγήθηκαν με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου μικρότερη ή ίση του ενός έτους.

Ακόμη ένα στοιχείο που επισημαίνουν φορείς της αγοράς ακινήτων, όπως ο κ. Χαραλαμπόπουλος, είναι πως περίπου το 70% ή και περισσότερο των αγοραπωλησιών δεν πραγματοποιείται με τη μεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος, αλλά αποκλειστικά με μετρητά. Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος για τον οποίο εκτιμάται ότι η πραγματική επίπτωση της ανόδου των επιτοκίων στη ζήτηση για αγορά κατοικίας δεν θα είναι τελικά τόσο μεγάλη. Ασφαλώς, στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι όσο αυξάνονται οι τιμές τόσο πιο δύσκολη θα γίνεται η ολοκλήρωση αγοραπωλησιών αποκλειστικά μέσω μετρητών.

Σύμφωνα με την ανάλυση της ΤτΕ για την πορεία των τιμών των κατοικιών επισημαίνεται ότι παράλληλα με τις αυξήσεις εντάθηκαν οι πληθωριστικές πιέσεις, με αποτέλεσμα ο ρυθμός μεταβολής των πραγματικών τιμών των κατοικιών να έχει επιβραδυνθεί. Συμπληρώνει ότι οι «προσδοκίες για την ελληνική αγορά ακινήτων παραμένουν θετικές». Βραχυπρόθεσμα εκτιμάται ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον θα παραμείνει έντονο, ειδικά για συγκεκριμένες προνομιακές θέσεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής και για περιοχές με τουριστικά χαρακτηριστικά. Μεσοπρόθεσμα, πρωτοβουλίες σχετικές με τη στήριξη προς συγκεκριμένες κατηγορίες νοικοκυριών (π.χ. νέοι, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες) για απόκτηση κατοικίας καθώς και για την ανακαίνιση παλαιών κατοικιών (π.χ. προγράμματα «Σπίτι μου» και «Ανακαινίζω – εξοικονομώ/ενοικιάζω») αναμένεται να συμβάλουν στη βελτίωση του κτιριακού αποθέματος αλλά και στην ενίσχυση της χρηματοοικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών αυτών, καταλήγει η ΤτΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή