Η Κρήτη, κόμβος δεδομένων μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής, Ασίας

Η Κρήτη, κόμβος δεδομένων μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής, Ασίας

Την κομβική, γεωγραφικά και στρατηγικά, θέση της Ελλάδας και εν προκειμένω της Κρήτης στις διεθνείς οδεύσεις των καλωδιακών συστημάτων μεταφοράς δεδομένων έρχεται να επιβεβαιώσει η επέκταση της συνεργασίας της Grid Telecom, θυγατρικής εταιρείας του ΑΔΜΗΕ, και της Lamda Hellix, θυγατρικής της Digital Realty

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κομβική, γεωγραφικά και στρατηγικά, θέση της Ελλάδας και εν προκειμένω της Κρήτης στις διεθνείς οδεύσεις των καλωδιακών συστημάτων μεταφοράς δεδομένων έρχεται να επιβεβαιώσει η επέκταση της συνεργασίας της Grid Telecom, θυγατρικής εταιρείας του ΑΔΜΗΕ, και της Lamda Hellix, θυγατρικής της Digital Realty. Η νέα συμφωνία για την Κρήτη αποβλέπει στον συντονισμό των επενδύσεών τους που στοχεύουν στην εξέλιξη του νησιού σε τηλεπικοινωνιακό κόμβο μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Ασίας.

Οι δύο εταιρείες έχουν δρομολογήσει επενδύσεις που αφορούν διηπειρωτικά, περιφερειακά και εθνικά υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα που θα «βγαίνουν» στην Κρήτη. Η Lamda Hellix ανακοίνωσε πρόσφατα την ανάπτυξη του πρώτου ουδέτερου data center με την ονομασία HER1 στο Ηράκλειο, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει αυτά τα καλωδιακά συστήματα και να επιτρέψει τη διασύνδεση μεταξύ τους, καθώς και με άλλα τηλεπικοινωνιακά συστήματα. Για να γίνει καλύτερα αντιληπτή στους μη μυημένους στον κλάδο αυτό η σημασία του συγκεκριμένου έργου, αρκεί να αναφερθεί πως αυτή την εποχή δρομολογούνται καλώδια δεδομένων από τον Βορρά προς τον Νότο αλλά και από την Ανατολή προς τη Δύση, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων διέρχεται από την ελληνική επικράτεια.

Συντονίζουν τις επενδύσεις τους σε data centers και υποβρύχια καλώδια ΑΔΜΗΕ και Lamda Hellix.

Η ανάπτυξη και νέων data centers στην Ελλάδα, πέραν αυτών των Lamda Hellix, Microsoft, Amazon και Google, κρίνεται –όπως προκύπτει από τις εξελίξεις– απαραίτητη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η συμφωνία νωρίτερα φέτος μεταξύ Αθήνας και Ριάντ για το East to Med data Corridor, ένα νέο υποθαλάσσιο και επίγειο καλωδιακό σύστημα μεταφοράς δεδομένων που θα διασυνδέσει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας. Οι επενδύσεις της Lamda Hellix και της Grid Telecom στην Κρήτη είναι σε μεγάλο βαθμό συμπληρωματικές.

Το νέο data center της Lamda Hellix θα αναπτυχθεί εντός της βιομηχανικής περιοχής Ηρακλείου, ως βέλτιστη τοποθεσία με υπάρχουσες υποδομές που μπορούν να διευκολύνουν τη συνδεσιμότητα με υφιστάμενα χερσαία και υποθαλάσσια δίκτυα. Λόγω της εγγύτητας με την ακτή, θα χρησιμεύει επίσης ως σταθμός για την προσαιγιάλωση υποθαλάσσιων συστημάτων στην περιοχή. Η Grid Telecom προσφέρει ήδη πολλαπλή οπτική διασυνδεσιμότητα μεταξύ Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ προσθέτει χωρητικότητα μέσω υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων, όπως τα MINOAS East-West και APOLLO East-West, παρέχοντας τέσσερις γεωγραφικά εναλλακτικές διαδρομές προς την ηπειρωτική Ελλάδα. Η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε και σχέδια για καλωδιακό σταθμό ανοικτής πρόσβασης στη νότια πλευρά της Κρήτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή