Φήμες για απαγόρευση πώλησης χαρτιού Α4 από κινεζική εταιρεία

Φήμες για απαγόρευση πώλησης χαρτιού Α4 από κινεζική εταιρεία

Για διασπορά ψευδών ειδήσεων στα social media κάνει λόγο η M&G Stationery, η μεγαλύτερη αλυσίδα γραφικής ύλης της χώρας

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εκτεταμένες διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Κίνα από το Σαββατοκύριακο και μετά ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την ακραία πολιτική ανάσχεσης της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν στο επίκεντρό τους ανθρώπους που κρατούν λευκά χαρτιά στα χέρια τους – είναι μια συμβολική κίνηση εναντίον της λογοκρισίας σε αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα και σε δημοσιογραφικά άρθρα. Και αυτό, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN, δημιουργεί προβλήματα στη μεγαλύτερη αλυσίδα γραφικής ύλης της χώρας, την ονομαζόμενη M&G Stationery, η οποία θεωρείται πολύ οικείο εμπορικό σήμα και διατηρεί περισσότερα από 80.000 καταστήματα και σημεία πώλησης στην Κίνα.

Στις αρχές της εβδομάδας και στον απόηχο των διαδηλώσεων, η τιμή της μετοχής της υποχώρησε έως και 3%. Ο λόγος είναι πως κυκλοφόρησε ευρέως είδηση στα κοινωνικά δίκτυα στην Κίνα ότι η M&G Stationery θα απαγόρευε σε πανεθνικό επίπεδο την πώληση λευκού χαρτιού Α4 και σε φυσικά σημεία διάθεσης και ηλεκτρονικά. Η αρχή θα γινόταν χθες. Σύμφωνα με το κείμενο, που διαδόθηκε στις κοινωνικές πλατφόρμες, η απαγόρευση επιβλήθηκε «για να διατηρηθούν η εθνική ασφάλεια και σταθερότητα», καθώς «και για να αποτραπούν οι έκνομοι να σωρεύσουν ποσότητες λευκού χαρτιού Α4 και να το χρησιμοποιήσουν για παράνομες και υπονομευτικές δράσεις». Συν τοις άλλοις, αναφερόταν ότι η προαναφερθείσα εταιρεία ετίθετο σφόδρα κατά του πρόσφατου κινήματος του λευκού χαρτιού σε διάφορες πόλεις της Κίνας. Αμέσως μετά την πτώση της μετοχής, η M&G Stationery δήλωσε ότι το εν λόγω κείμενο ήταν χαλκευμένο και ότι είχε σχετικώς ενημερωθεί για την ύπαρξή του η αστυνομία. «Η εταιρεία παράγει και λειτουργεί κανονικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο όμιλος. Ωστόσο, ορισμένοι χρήστες κοινωνικών δικτύων επισήμαναν ελλείψεις χαρτιού σε αρκετές περιοχές της Κίνας. Η τιμή της μετοχής της M&G Stationery ανέκαμψε χθες, ακολουθώντας την πορεία των δεικτών ευρύτερα. Η M&G Stationery έχει έδρα τη Σαγκάη, ενώ πωλεί τα προϊόντα της σε περισσότερες από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή