Τουρισμός: Airbnb οι μισές κλίνες στην Αθήνα

Τουρισμός: Airbnb οι μισές κλίνες στην Αθήνα

Από το 2015 οι κλίνες στις βραχυχρόνιες μισθώσεις αυξήθηκαν κατά 400%

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερες από 4 στις 10 διαθέσιμες κλίνες για φιλοξενία τουριστών στο κέντρο της Αθήνας στα τέλη του 2019 αντιστοιχούσαν σε ακίνητα που διατίθενται μέσα από βραχυχρόνιες μισθώσεις. Σήμερα, ο αριθμός αυτός εκτιμάται πως έχει αυξηθεί περαιτέρω πλησιάζοντας το 50% των διαθέσιμων κλινών στον κεντρικό τομέα της Αθήνας, σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) από τον Γιώργο Σώκλη, επίκουρο καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου.

Τουρισμός: Airbnb οι μισές κλίνες στην Αθήνα-1

Μιλώντας στο πλαίσιο της 52ης Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της ΕΞΑΑΑ η πρόεδρός της, Λαμπρινή Καρανάσιου Ζούλοβιτς, έθεσε το ερώτημα: «Το ζητούμενο είναι “τι θέλουμε για την Αθήνα τελικά”. Πρέπει να το σκεφτούμε. Θέλουμε ανεξέλεγκτη δημιουργία κλινών με τον κίνδυνο να μείνουν κενές; Ή επιθυμούμε μια στρατηγική ανάπτυξη η οποία θα μας διασφαλίσει βιωσιμότητα και μια ορθή εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα;». Για τον λόγο αυτό η ΕΞΑΑΑ ζήτησε τη διενέργεια μελέτης για τη φέρουσα ικανότητα της Αθήνας. Από τη μέχρι στιγμής έρευνα προκύπτει ότι τουλάχιστον 4 στα 10 διαθέσιμα κρεβάτια βρίσκονται σε ακίνητα βραχυχρόνιων μισθώσεων και αφετέρου ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι πολλαπλάσιος εκείνου των ξενοδοχείων. Συγκεκριμένα, από το 2019 έως σήμερα η ανάπτυξη των ξενοδοχειακών κλινών διαμορφώνεται κοντά στο 11%. Αντίστοιχα από το 2015, οπότε και ξεκίνησε να διευρύνεται η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, έως σήμερα η αύξηση των διαθέσιμων κλινών πλησιάζει το 400%.

Το ζητούμενο είναι τι θέλουμε για την Αθήνα τελικά. Θέλουμε ανεξέλεγκτη δημιουργία κλινών με τον κίνδυνο να μείνουν κενές;

Σύμφωνα με τον Γιώργο Σώκλη, που παρουσίασε ευρήματα της μελέτης της ΕΞΑΑΑ από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων – ΙΤΕΠ για τη φέρουσα ικανότητα της Αθήνας- Αττικής, «η μεγάλη αύξηση της ζήτησης για καταλύματα τα τελευταία χρόνια καλύφθηκε σε συντριπτικό ποσοστό μέσω της ραγδαίας εξάπλωσης των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αντιθέτως, η κάλυψη της αυξημένης αυτής ζήτησης από πλευράς των ξενοδοχείων έγινε μέσω της αξιοποίησης του πλεονάζοντος δυναμικού και όχι με τη δημιουργία νέων μονάδων».

Επιπλέον, καταγράφεται διαχρονική τάση μεταβολής της σύνθεσης του ξενοδοχειακού δυναμικού υπέρ των δωματίων που ανήκουν στις υψηλότερες κατηγορίες. Από τα ευρήματα αυτά, κύκλοι της αγοράς εξάγουν το συμπέρασμα πως η ζήτηση μετατοπίζεται δυναμικά προς τα υψηλότερης κατηγορίας ξενοδοχεία και τα καλύτερης ποιότητας καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Σε κάθε περίπτωση, «οι δείκτες φέρουσας ικανότητας τουριστικής ανάπτυξης για την περιοχή της Αττικής και το σύνολο της επικράτειας δείχνουν ότι τόσο η χώρα συνολικά όσο και, ειδικά, η περιοχή της Αττικής έχουν περιθώρια περαιτέρω τουριστικής ανάπτυξης», καταλήγει η μελέτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT