Kρυπτονομίσματα: Συνελήφθη στις Μπαχάμες ο ιδρυτής της FTX

Kρυπτονομίσματα: Συνελήφθη στις Μπαχάμες ο ιδρυτής της FTX

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχουν τελειωμό οι εξελίξεις με την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, καθώς ο ιδρυτής και πρώην CEO της πλατφόρμας Σαμ Μπάνκμαν Φριντ (Sam Bankman-Fried) συνελήφθη χθες στις Μπαχάμες.

Ο 30χρονος – που θεωρούνταν ανερχόμενο αστέρι των crypto – συνελήφθη στο διαμέρισμα του που βρίσκεται σε ένα πολυτελές συγκρότημα κατοικιών στις Μπαχάμες. Σύμφωνα με την αστυνομία, θα εμφανιστεί στο δικαστήριο σήμερα. Οι δικηγόροι του αναμένουν ότι θα εκδοθεί στις ΗΠΑ. 

Όπως αναφέρουν οι New York Times, o πρώην ισχυρός άνδρας των crypto αντιμετωπίζει κατηγορίες για απάτη και ξέπλυμα χρήματος. Επιπλέον, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ενέκρινε και κατηγορίες που σχετίζονται με παραβιάσεις της νομοθεσίας περί χρεογράφων.

Ο ίδιος ο πρώην δισεκατομμυριούχος είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στα τέλη Νοεμβρίου ότι δεν θεωρεί ότι διέπραξε κάποια ποινικά κολάσιμη ενέργεια. Παραδέχθηκε ότι έκανε σοβαρά λάθη, αρνήθηκε όμως ότι διέπραξε απάτη.

Το σκάνδαλο της FTX

Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2019 με έδρα τις Μπαχάμες, έκανε αίτηση για χρεοκοπία στις 11 Νοεμβρίου. Την ίδια μέρα, ο Μπάνκμαν-Φριντ παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος.

Η πλατφόρμα «βάρεσε κανόνι» έπειτα από μαζική φυγή επενδυτών, οι οποίοι τράβηκαν σχεδόν 6 δισ. δολάρια μέσα σε μόλις 72 ώρες. Στη συνέχεια, αποκαλύφθηκε ότι ο ιδρυτής της είχε χρησιμοποιήσει στα κρυφά 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια πελατών.

Η σύλληψή του έγινε έπειτα από εντολή των εισαγγελικών αρχών των ΗΠΑ, ενώ σήμερα ο λεγόμενος και «Γουόρεν Μπάφετ των κρυπτονομισμάτων» επρόκειτο να καταθέσει στο Κογκρέσο για τη χρεοκοπία του πάλαι ποτέ πανίσχυρου FTX.

Σύμφωνα με προσχέδιο της κατάθεσης που είδε το Reuters, ο 30χρονος που έχασε δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μια στιγμή επρόκειτο να κατηγορήσει τους πρώην δικηγόρους του, τον νεο CEO της FTX και το αντίπαλο ανταλλακτήριο Binance.

Τώρα, καθώς συνελήφθη, δεν θα μπορέσει να καταθέσει στο Κογκρέσο.

Mε πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή