Πρεμιέρα σήμερα για το εορταστικό «καλάθι του νοικοκυριού» και το «καλάθι του Άη Βασίλη»

Πρεμιέρα σήμερα για το εορταστικό «καλάθι του νοικοκυριού» και το «καλάθι του Άη Βασίλη»

Ποιες αλυσίδες παιχνιδιών θα συμμετέχουν στο «καλάθι του Άη Βασίλη»

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρεμιέρα κάνουν σήμερα, Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, το εορταστικό «καλάθι του νοικοκυριού» στα σούπερ μάρκετ, όπως επίσης και το «καλάθι του Άη Βασίλη» στα καταστήματα παιχνιδιών.

Το «καλάθι των Χριστουγέννων», το οποίο θα διαρκέσει έως τις 4 Ιανουαρίου, είναι ένα διευρυμένο ως προς τις κατηγορίες, «καλάθι του νοικοκυριού» καθώς προστέθηκαν η γαλοπούλα, το μοσχάρι και γλυκίσματα (βασιλόπιτα ή τσουρέκι και η σοκολάτα).

Το καλάθι για τα παιχνίδια

Το «καλάθι του Άη Βασίλη» αφορά στην αγορά παιδικών παιχνιδιών που εφαρμόζεται αποκλειστικά για την περίοδο των γιορτών, από 14 Δεκεμβρίου έως και τις 11 Ιανουαρίου.

Δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιοτεχνών Παιδικών Παιχνιδιών και Αμαξών και είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις του κλάδου με ετήσιο τζίρο άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, ενώ τα μικρότερα καταστήματα συμμετέχουν εθελοντικά.

Από τις 10 κατηγορίες που έχει διαμορφώσει το υπουργείο Ανάπτυξης, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εντάξουν στις λίστες τους τουλάχιστον ένα προϊόν και να το διαθέτουν σε προσιτή τιμή, ιδίως συγκριτικά με τα υπόλοιπα προϊόντα της ίδιας κατηγορίας.

Αναλυτικά οι κατηγορίες είναι:

  • Επιτραπέζια / Παζλ
  • Παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ (παιχνίδια μίμησης)
  • Βρεφικά παιχνίδια
  • Φιγούρες δράσης
  • Παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας (π.χ. παιχνίδια με τουβλάκια)
  • Οχήματα – Τηλεκατευθυνόμενα
  • Ηλεκτρονικά παιχνίδια
  • Αθλητικά παιχνίδια (π.χ. μπάλες, παιδικές μπασκέτες και τέρματα)
  • Λούτρινα
  • Μουσικά παιχνίδια.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε στο Twitter και ποιες αλυσίδες παιχνιδιών θα συμμετάσχουν στο «καλάθι του Άη Βασίλη» με περίπου 500-600 κωδικούς προϊόντων.

Τα προϊόντα θα φέρουν στο ράφι πώλησης το ειδικό σήμα που έχει δημιουργηθεί ώστε να τα γνωρίζουν οι καταναλωτές, ενώ η σχετική λίστα με τις τιμές θα αναρτάται στο e-καταναλωτής όπως γίνεται και στο αντίστοιχο «καλάθι του νοικοκυριού».

Ευκρινής κατάλογος των προϊόντων που συνθέτουν το «καλάθι» θα υπάρχει σε εμφανές σημείο στην είσοδο του καταστήματος και θα αναγράφει τις τιμές στις οποίες προσφέρονται τα προϊόντα.

7η εβδομάδα για το Καλάθι του Νοικοκυριού

Τέλος, σημειώνεται ότι – όπως κάθε Τετάρτη – σήμερα αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα e-katanalotis οι ανανεωμένες λίστες των σούπερ μάρκετ με τα προϊόντα που βρίσκονται αυτή την εβδομάδα στο καλάθι του νοικοκυριού.

«7η εβδομάδα εφαρμογής του «Καλαθιού» και οι μειώσεις συνεχίζονται: Από τα 850 προϊόντα αυξήθηκαν μόνο τα 48 (6%), 129 (15%) μειώθηκαν και τα υπόλοιπα 673 (79%) παρέμειναν ίδια», αναφέρει στο Twitter ο κ. Γεωργιάδης.

Παράλληλα, σήμερα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος και ο υπεύθυνος του e-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ Γιάννης Δοξαράς θα παραχωρήσουν  συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία θα παρουσιάσουν συγκεντρωτικά στοιχεία και αναλυτικούς πίνακες για την πορεία στις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ από την πρώτη ημέρα εφαρμογής της κυβερνητικής πρωτοβουλίας «Καλάθι του Νοικοκυριού» 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή