Η ανεργία μειώνεται, αλλά οι εργοδότες δεν βρίσκουν κατάλληλο προσωπικό

Η ανεργία μειώνεται, αλλά οι εργοδότες δεν βρίσκουν κατάλληλο προσωπικό

Στο 11,6% η ανεργία το γ΄ τρίμηνο από 13% το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι – Την ίδια περίοδο οι κενές θέσεις αυξήθηκαν κατά 60,8%

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συνύπαρξη ενός υψηλού, αν και μειούμενου ποσοστού ανεργίας, της εκρηκτικής ανόδου των κενών θέσεων εργασίας και των συνεχιζόμενων διαμαρτυριών για ελλείψεις κατάλληλου προσωπικού, ήτοι τις στρεβλώσεις που ταλανίζουν εδώ και χρόνια την εγχώρια αγορά εργασίας, καταγράφουν τα πρόσφατα στοιχεία. Εχθές η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου του 2022 για την έρευνα εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό ανεργίας στο τέλος Σεπτεμβρίου υποχώρησε στο 11,6% (γ΄ τρίμηνο), με τον αριθμό των απασχολουμένων να παρουσιάζει αύξηση κατά 1,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 2,4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, με αποτέλεσμα να ανέρχεται σε 4.216.038 άτομα.

Είχαν βέβαια προηγηθεί στοιχεία επίσης της ΕΛΣΤΑΤ, που έδειχναν μεγάλη άνοδο στις κενές θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, το γ΄ τρίμηνο του 2022 οι κενές θέσεις παρουσίασαν αύξηση κατά 60,8% σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο του 2021, φθάνοντας δηλαδή τις 24.324 έναντι 15.125 στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2021. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη στατιστική αρχή, «κενή θέση εργασίας» θεωρείται μια νεοδημιουργηθείσα θέση, μια ήδη κενή θέση ή μια θέση που πρόκειται να κενωθεί σύντομα, για την οποία ο εργοδότης έχει προβεί πρόσφατα σε δραστικές ενέργειες για να βρεθεί κατάλληλος υποψήφιος εκτός της επιχείρησης.

Βάσει των στοιχείων για την ανεργία, πάντως, ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 555.567 άτομα, παρουσιάζοντας μείωση κατά 6,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και μείωση κατά 9,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.

Αναλυτικά, το ποσοστό ανεργίας το γ΄ τρίμηνο του 2022 ανήλθε σε 11,6%, σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το 12,4% του β΄ τριμήνου και κυρίως το 13% του γ΄ τριμήνου του 2021.

Τα άτομα που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού», δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται, ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 4.276.631. Ειδικότερα, τα άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού κάτω των 75 ετών ανήλθαν σε 3.060.938. Το ποσοστό τους μειώθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 2,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Τα ίδια στοιχεία καταγράφουν μείωση στο ποσοστό μερικής απασχόλησης στο 7,2%, ενώ το ποσοστό των ατόμων που έχουν προσωρινή εργασία καταγράφεται σε 8,2%. Συγκεκριμένα, η μερική απασχόληση εμφανίζει μείωση κατά 12,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 8,9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Η προσωρινή απασχόληση έχει αυξηθεί τόσο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (5,3%) όσο και σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (3,9%).

Οσο για τα επαγγέλματα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων είναι οι κλάδοι της παροχής υπηρεσιών – πωλητών (22,5%) και γενικά των επαγγελματιών (21,4%). Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στους ανειδίκευτους εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες και στους τεχνικούς και ασκούντες συναφή επαγγέλματα (5,8% και 3,8% αντίστοιχα), ενώ μείωση παρατηρείται στους επαγγελματίες (-0,9%). Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους η μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζεται στους επαγγελματίες και στους ανειδίκευτους εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες (10,0% και 9,0%, αντίστοιχα), ενώ παρατηρείται μείωση στους τεχνικούς και ασκούντες συναφή επαγγέλματα (-6,7%) και στους υπαλλήλους γραφείου (-2,7%).

Παρατηρώντας την εξέλιξη της κατανομής του πλήθους των απασχολουμένων σε ευρείες ομάδες επαγγελμάτων παρατηρείται ότι από το α΄ τρίμηνο του 2011 αυξάνεται το ποσοστό των απασχολουμένων σε μη χειρωνακτικά επαγγέλματα χαμηλής εξειδίκευσης, ενώ μειώνεται το ποσοστό των απασχολουμένων σε χειρωνακτικά επαγγέλματα με εξειδίκευση, το οποίο, ωστόσο, παρουσιάζει αύξηση από το 2021. Το ποσοστό στα μη χειρωνακτικά επαγγέλματα υψηλής εξειδίκευσης ακολουθεί αύξηση, ενώ το ποσοστό των απασχολουμένων σε στοιχειώδη επαγγέλματα παραμένει σχετικά σταθερό μετά το 2011. Τέλος, το ποσοστό των απασχολουμένων σε γεωργία, δασοκομία, κτηνοτροφία και αλιεία εμφανίζει πτωτική τάση από το 2014 και αύξηση κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2021.

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι εργοδότες που δεν βρίσκουν εξειδικευμένο και ικανό προσωπικό. Είναι ενδεικτική η σχετική έρευνα της Manpower για το ίδιο εξεταζόμενο διάστημα (γ΄ τρίμηνο 2022), σύμφωνα με την οποία 8 στους 10 εργοδότες δηλώνουν πως δυσκολεύονται να βρουν ταλέντα. Συγκεκριμένα, το 60% των εργοδοτών δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν σχετική δυσκολία στην κάλυψη θέσεων εξαιτίας της έλλειψης ταλέντων, το 18% πολλή δυσκολία και το 20% καμία. Πολλή δυσκολία στην κάλυψη θέσεων αντιμετωπίζει το 23% των πολύ μικρών επιχειρήσεων, το 17% των μικρών, το 16% των μεσαίων και το 14% των μεγάλων. Μεγαλύτερη δυσκολία εντοπίζεται στον κλάδο του πρωτογενούς τομέα (Παραγωγή), με το 30% των εργοδοτών να αναφέρει ότι δυσκολεύεται πολύ να καλύψει θέσεις λόγω έλλειψης ταλέντων και το 63% να δηλώνει σχετική δυσκολία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή