Market Pass: Οι δικαιούχοι, τα κριτήρια και ο χρόνος καταβολής – Αναλυτικός οδηγός

Market Pass: Οι δικαιούχοι, τα κριτήρια και ο χρόνος καταβολής – Αναλυτικός οδηγός

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύριο, Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική διάταξη για το Market Pass (γνωστό και ανεπίσημα ως food pass), το οποίο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους πρόκειται να ανοίξει στις αρχές Φεβρουαρίου και οι πρώτες πληρωμές θα γίνουν στο τέλος του ίδιου μήνα.

Το μέτρο θα διαρκέσει έως και τον Ιούλιο και το ποσό της επιδότησης θα πιστώνεται είτε στους τραπεζικούς λογαριασμούς είτε στις άυλες ψηφιακές κάρτες των δικαιούχων.

Η ενίσχυση κυμαίνεται από 22 έως και 72 ευρώ (για μονομελές νοικοκυριό ή οικογένεια με τέσσερα παιδιά αντίστοιχα). Το συνολικό κόστος του μέτρου φτάνει τα 650 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το φόρο στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων.

Το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης, θα καλύπτει το 10% (όσο είναι δηλαδή και ο μέσος πληθωρισμός), της επιβάρυνσης των δαπανών διατροφής 3,2 εκατομμυρίων νοικοκυριών με 8,5 εκατομμύρια μέλη.

Η άυλη ψηφιακή κάρτα, στα πρότυπα του Fuel Pass, θα καλύπτει αγορές στο λιανικό εμπόριο τροφίμων σε σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνους, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία και ζαχαροπλαστεία και ενδεχομένως και λαϊκές αγορές στο βαθμό που οι πωλητές χρησιμοποιούν POS.

Αν οι δικαιούχοι, επιλέξουν κατάθεση στον τραπεζικό τους λογαριασμό θα χάνουν ένα ποσοστό της αξίας της ενίσχυσης (20%), αλλά θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν όπου θέλουν τα χρήματά τους τα οποία θα είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας vouchers.gov.gr χωρίς να χρειάζεται η κατάθεση παραστατικών αγορών.

Οι δικαιούχοι και τα εισοδηματικά κριτήρια

Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά των οποίων το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού.

Το περιουσιακό όριο ανέρχεται σε 250.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό και 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορών.

Συνεπώς, το ύψος της ενίσχυσης διαμορφώνεται ως εξής:

  • Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση.

Για το εξάμηνο, η ενίσχυση ανέρχεται σε 312 ευρώ για την οικογένεια με δύο παιδιά, 192 ευρώ για ένα ζευγάρι, ενώ μια πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα τέκνα λαμβάνει 432 ευρώ.

Τα παραπάνω ποσά πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών.

Διευκρινίσεις Σταϊκούρα

Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, διευκρίνισε ότι το Market Pass δεν θα αφορά μόνο σε σούπερ μάρκετ, αλλά και παντοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, λαϊκές αγορές και γενικότερα καταστήματα τροφίμων.

Πρόσθεσε ότι δεν θα είναι μόνο για τρόφιμα, αλλά για όλα τα προϊόντα που πωλούνται σε αυτούς τους χώρους.

Είπε, εξάλλου, ότι το ποσό θα πιστώνεται, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας, στην κάρτα κάθε μήνα και εάν δεν χρησιμοποιηθεί δεν θα χάνεται αλλά θα μετακυλίεται στον επόμενο μήνα.

Η σχετική νομοθετική διάταξη θα κατατεθεί στη Βουλή αύριο, Τρίτη, και αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη.

Τέλος, ο υπουργός διευκρίνισε ότι το market pass είναι ανεξάρτητο από την επιταγή ακρίβειας.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT