Επένδυση 120 εκατ. από Dimand στον Βοτανικό

Επένδυση 120 εκατ. από Dimand στον Βοτανικό

Δύο σημαντικές επενδύσεις ανάπλασης πρώην βιομηχανικών ακινήτων ετοιμάζει κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων η Dimand Real Estate

2' 19" χρόνος ανάγνωσης

Δύο σημαντικές επενδύσεις ανάπλασης πρώην βιομηχανικών ακινήτων ετοιμάζει κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων η Dimand Real Estate. Η πρώτη, και πιο άμεση χρονικά, αφορά την ανάπλαση του πρώην ακινήτου της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας στον Βοτανικό, ενώ η δεύτερη αφορά την αξιοποίηση της έκτασης της πρώην Βαλκάν στη Θεσσαλονίκη. Η διαδικασία έκδοσης των σχετικών οικοδομικών αδειών βρίσκεται σε εξέλιξη και για τα δύο έργα, ενώ το συνολικό ύψος της επένδυσης υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 280 εκατ. ευρώ.

Στο ακίνητο του Βοτανικού, 50 στρεμμάτων, σχεδιάζεται η δημιουργία σύγχρονων γραφειακών χώρων συνολικής επιφανείας ανωδομής περίπου 50.000 τ.μ. Μάλιστα, σύμφωνα με τον προτεινόμενο σχεδιασμό, ένα μέρος των υφιστάμενων κτιρίων αναμένεται να διατηρηθεί και να ανακατασκευαστεί, ενώ ασφαλώς όλα τα κτίρια που θα δημιουργηθούν θα ακολουθούν τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και θα προσφέρουν υψηλό επίπεδο ενεργειακής απόδοσης. Το συνολικό ύψος της συγκεκριμένης επένδυσης αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 120 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί κατά τους πρώτους μήνες του 2025. Αντίστοιχα, στην έκταση 355,6 στρεμμάτων της Βαλκάν Εξπορτ, που βρίσκεται στο 15ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Εδεσσας, η Dimand σχεδιάζει την ανάπτυξη σε δύο ξεχωριστές φάσεις ενός εμπορευματικού κέντρου με υποδομές logistics και πιθανώς και συναρμολόγησης/μεταποίησης προϊόντων. Συνολικά θα κατασκευαστούν 120.000 τ.μ., με το συνολικό ύψος της επένδυσης να υπολογίζεται σε 160 εκατ. ευρώ. Η πρώτη φάση ανάπτυξης του ακινήτου υπολογίζεται ότι θα αφορά τη δημιουργία 55.000 τ.μ., με τη διοίκηση της Dimand να επιδιώκει την έναρξη υλοποίησης του έργου κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2023.

Προχωρεί στην ανάπλαση του πρώην ακινήτου της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας – Στην τελική ευθεία και η αξιοποίηση της έκτασης της πρώην Βαλκάν στη Θεσσαλονίκη.

Υπενθυμίζεται ότι με το πέρας του φετινού εννεαμήνου η εισηγμένη εξασφάλισε αύξηση της αξίας των ακινήτων που έχει θέσει υπό ανάπτυξη κατά 66%. Σήμερα, το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει συνολικά 19 έργα, αξίας 826,2 εκατ. ευρώ, από 15 έργα αξίας 497,6 εκατ. ευρώ που διέθετε στο τέλος του 2021. Μεταξύ των επενδύσεων της Dimand αναμένεται να είναι και δύο αναπτύξεις στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, κατά κύριο λόγο για τη δημιουργία logistics και συναφών υποδομών. Η πρώτη εξ αυτών βρίσκεται στην περιοχή των Μεγάρων, σε ακίνητο της τάξεως των 70 στρεμμάτων, και η δεύτερη στην Παιανία, σε συνεργασία με την Premia Properties ΑΕΕΑΠ. Εκεί, σε έκταση 23 στρεμμάτων (με υφιστάμενο κτίριο 4.200 τ.μ.) μελετάται η προοπτική αξιοποίησης προς την κατεύθυνση χρήσεων, όπως π.χ. logistics ή data center (κέντρο επεξεργασίας μεγάλου όγκου δεδομένων).

Παράλληλα, αυτή την περίοδο η Dimand Real Estate σχεδιάζει την ανάπτυξη σύγχρονων κτιρίων γραφείων, συνολικής επιφάνειας 245.000 τ.μ., κυρίως στην Αθήνα και δευτερευόντως στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, για 150.000 τ.μ. των εν λόγω ακινήτων έχει ήδη εξασφαλίσει μισθωτές, περιορίζοντας σημαντικά το επενδυτικό ρίσκο της. Στη συνέχεια τα ακίνητα θα πωληθούν σε ενδιαφερόμενους επενδυτές, όπως εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) και επενδυτικά funds ακινήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT