Mειώθηκαν κατά 591 εκατ. οι καταθέσεις νοικοκυριών, επιχειρήσεων τον Νοέμβριο

Mειώθηκαν κατά 591 εκατ. οι καταθέσεις νοικοκυριών, επιχειρήσεων τον Νοέμβριο

Kατά 409 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι καταθέσεις των νοικοκυριών τον Νοέμβριο, έναντι αύξησης κατά 121 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Kατά 409 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι καταθέσεις των νοικοκυριών τον Νοέμβριο, έναντι αύξησης κατά 121 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Παράλληλα, κατά 182 εκατ. ευρώ μειώθηκαν και οι καταθέσεις των επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα, πάντως, αυξήθηκαν οι χορηγήσεις σε επιχειρήσεις.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, τον Νοέμβριο σημειώθηκαν οι εξής εξελίξεις στην τραπεζική χρηματοδότηση και τις καταθέσεις:

• Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας διαμορφώθηκε σε 5,9%, από 6,2% τον προηγούμενο μήνα.

• Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων διαμορφώθηκε σε 4% από 5,4% τον προηγούμενο μήνα.

• Oι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα μειώθηκαν κατά 591 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 550 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Το ίδιο διάστημα αυξήθηκαν οι χορηγήσεις σε επιχειρήσεις.

Χρηματοδότηση της εγχώριας οικονομίας: Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης ήταν θετική κατά 1.188 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 639 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Καταθέσεις της εγχώριας οικονομίας στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα: Η μηνιαία καθαρή ροή του συνόλου των καταθέσεων ήταν αρνητική κατά 694 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 872 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Καταθέσεις από τη γενική κυβέρνηση: Μείωση κατά 104 εκατ. ευρώ παρουσίασαν οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, έναντι μείωσης κατά 322 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -4,3% από -4,9% τον προηγούμενο μήνα.

Καταθέσεις από τον ιδιωτικό τομέα: Μείωση κατά 591 εκατ. ευρώ παρουσίασαν οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι μείωσης κατά 550 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 4,5% από 5,9% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα:

• Mείωση κατά 182 εκατ. ευρώ παρουσίασαν το Νοέμβριο του 2022 οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι μείωσης κατά 671 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 5,4% από 11,1% τον προηγούμενο μήνα.

• Mείωση κατά 409 εκατ. ευρώ παρουσίασαν οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι αύξησης κατά 121 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στο 4,2% από 4,3% τον προηγούμενο μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή