Σύγχυση με το άνοιγμα των καταστημάτων στις 2 Ιανουαρίου

Σύγχυση με το άνοιγμα των καταστημάτων στις 2 Ιανουαρίου

Κάποιες επιχειρήσεις δηλώνουν ότι θα ανοίξουν, ενώ άλλες ότι θα παραμείνουν κλειστές

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη αντιπαράθεση μεταξύ εμπορικών επιχειρήσεων και εμποροϋπαλλήλων έχει ξεσπάσει με αντικείμενο τη λειτουργία ή όχι των εμπορικών καταστημάτων τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023. Αντιπαράθεση υπάρχει και μεταξύ των εμπορικών επιχειρήσεων, καθώς άλλες δηλώνουν ότι θα ανοίξουν τα καταστήματά τους, ενώ άλλες δηλώνουν ότι θα τα κρατήσουν κλειστά. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η σύγχυση σχετικά με το τι θα ισχύσει την ερχόμενη Δευτέρα στο λιανεμπόριο επιτείνεται, με τους καταναλωτές να καλούνται να ανακαλύψουν μόνοι τους από ποια καταστήματα θα μπορέσουν να ψωνίσουν και από ποια όχι.

Το ζήτημα προκλήθηκε φέτος από το γεγονός ότι καμία από τις δύο Κυριακές κοντά στα Χριστούγεννα και στην Πρωτοχρονιά δεν λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα, ακριβώς διότι η 25η Δεκεμβρίου και η 1η Ιανουαρίου έτυχε να είναι ημέρα Κυριακή. Τις προηγούμενες χρονιές που λειτουργούσαν, συνήθως οι εργοδότες επέλεγαν να κρατήσουν τα καταστήματα κλειστά την επομένη της Πρωτοχρονιάς για να ξεκουραστούν οι εργαζόμενοι. Παλιότερα, επίσης, αρκετές επιχειρήσεις πραγματοποιούσαν στις 2 Ιανουαρίου απογραφή, απασχολώντας μεν μερίδα των εργαζομένων, αλλά παραμένοντας κλειστά για τους καταναλωτές. Σημειώνεται ότι η 2α Ιανουαρίου δεν είναι υποχρεωτική αργία, αλλά κατ’ έθιμον αργία. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας με επιστολή του προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Αθηνών, επιστολή η οποία κοινοποιείται στα υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης, ζητεί να κατοχυρωθεί η 2α Ιανουαρίου ως ημέρα επίσημης αργίας στο εμπόριο.

Αυτό πάντως που σημειώνουν με νόημα παράγοντες του λιανεμπορίου, είναι ότι δεν μπορεί από τη μία να ζητάς αύξηση των ημερών (κατ’ ουσίαν των Κυριακών) που θα επιτρέπεται να είναι ανοιχτά τα καταστήματα, και από την άλλη να κρατάς κλειστή την επιχείρησή σου μία ημέρα που δεν πρόκειται για υποχρεωτική αργία. Βασικό επιχείρημα αρκετών επιχειρήσεων που επέλεξαν να μη λειτουργήσουν τα καταστήματά τους στις 2 Ιανουαρίου, είναι ότι ο τζίρος που αναμένεται θα είναι μικρός σε σύγκριση με τα έξοδα λειτουργίας την ημέρα εκείνη.

Μεταξύ των καταστημάτων που ήδη έχουν ανακοινώσει ότι θα λειτουργήσουν στις 2 Ιανουαρίου είναι οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος και Lidl, ενώ κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινώσει και στις ιστοσελίδες τους, της «Σκλαβενίτης» και της «Κρητικός». Η τελευταία, πάντως, θα λειτουργήσει τα καταστήματα που διαθέτει σε ορισμένες περιοχές στην Κρήτη.

Αν και αρκετά από τα εμπορικά κέντρα, εμπορικά πάρκα έχουν ανακοινώσει ότι θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου, όπως για παράδειγμα το εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα, καθώς και το Smart Park, αρκετές από τις αλυσίδες που διατηρούν εκεί καταστήματα, όπως για παράδειγμα η Zara και συνολικά όλα τα σήματα του ομίλου Inditex που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, δεν θα λειτουργήσουν. Το ίδιο θα πράξει και η σουηδική αλυσίδα H & M. Μόνο δύο καταστήματά της, τα οποία αμφότερα βρίσκονται σε outlet, σε Αττική και Θεσσαλονίκη, θα λειτουργήσει η Intersport. Κλειστά θα παραμείνουν τα Αττικά Πολυκαταστήματα, όχι μόνο στο κατάστημα στο Σύνταγμα (City Link), αλλά και στα υπόλοιπα σημεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου έχει παρουσία η εταιρεία. Η αλυσίδα που αναμένεται να λειτουργήσει τα καταστήματά της την προσεχή Δευτέρα είναι η Jumbo, εταιρεία που ως γνωστόν έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ του διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή