Ρυθμίσεις δανείων ύψους 3,2 δισ. επιδιώκουν οι servicers το πρώτο εξάμηνο

Ρυθμίσεις δανείων ύψους 3,2 δισ. επιδιώκουν οι servicers το πρώτο εξάμηνο

Σε ρυθμίσεις και διευθετήσεις δανείων ύψους 3,2 δισ. ευρώ στοχεύουν οι εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων για το α΄ εξάμηνο του 2023, επιδιώκοντας αύξηση των ρυθμίσεων πάνω από 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ρυθμίσεις και διευθετήσεις δανείων ύψους 3,2 δισ. ευρώ στοχεύουν οι εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων για το α΄ εξάμηνο του 2023, επιδιώκοντας αύξηση των ρυθμίσεων πάνω από 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Εταιρειών Διαχείρισης (ΕΕΔΑΔΠ), τονίζοντας τη συμβολή των εταιρειών «στην οικονομική εξυγίανση των νοικοκυριών, την ανταγωνιστική ανάπτυξη επιχειρήσεων και ολόκληρων κλάδων της αγοράς, αλλά και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, παρέχοντας τη δυνατότητα σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αποπληρώσουν τις οφειλές τους και να ανακτήσουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, μέσα από ρεαλιστικές και συναινετικές ρυθμίσεις, που στη συντριπτική πλειοψηφία τους περιλαμβάνουν και σημαντική άφεση χρέους και ένα αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας για τους ευάλωτους δανειολήπτες».

Με βάση τα απολογιστικά στοιχεία του προηγούμενου έτους, έως τα τέλη του 2022, οι εταιρείες διαχείρισης έχουν επαναφέρει σε υγιή οικονομικό κύκλο περισσότερους από 700.000 δανειολήπτες, ιδιώτες και επιχειρήσεις, με δάνεια άνω των 35 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, με βάση τα απολογιστικά στοιχεία του προηγούμενου έτους:

• Συνολικά, έως τα τέλη του 2022, οι εταιρείες διαχείρισης δανείων έχουν επαναφέρει σε υγιή οικονομικό κύκλο πάνω από 700.000 δανειολήπτες, ιδιώτες και επιχειρήσεις, με δάνεια άνω των 35 δισ. ευρώ, στηρίζοντας την ανταγωνιστική ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα.

• Εχουν προσφέρει ρυθμίσεις και τις εξειδικευμένες λύσεις, με αποτέλεσμα το συνολικό υπό διαχείριση ρυθμισμένο χαρτοφυλάκιο δανείων και απαιτήσεων υπό διαχείριση να ξεπερνά τα 27 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε περισσότερους από 590.000 δανειολήπτες.

Eως τα τέλη του 2022 επανέφεραν σε υγιή οικονομικό κύκλο πάνω από 700.000 δανειολήπτες.

• Εχουν επιστρέψει ρυθμισμένα δάνεια συνολικού ύψους άνω των 8 δισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα την τελευταία τριετία, επαναφέροντας στην τραπεζική κανονικότητα πάνω από 115.000 δανειολήπτες.

• Εχουν επιτύχει άνω του 83% των ανακτήσεων μέσα από διμερείς και συναινετικές λύσεις και μόνο το 17% από πλειστηριασμούς (στοιχεία 2020-2022).

• Αξιοποιώντας τις δυνατότητες και εντατικοποιώντας τις ρυθμίσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, προς όφελος όλων των μερών, η εγκρισιμότητα των αιτήσεων βρίσκεται κατά μέσον όρο στο 70% με αυξητική τάση. Ειδικότερα, σε υποθέσεις οφειλών κάτω των 200.000 ευρώ, που αφορούν πρωτίστως ιδιώτες, η εγκρισιμότητα είναι άνω του 75%.

Οπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους, στις επιχειρήσεις προσφέρουν μια πραγματικά δεύτερη ευκαιρία για βιώσιμη ανάπτυξη με αναδιαρθρώσεις που δεν εξαντλούν την κερδοφορία (EBITDA) για αποπληρωμή των δανείων, αλλά επιτρέπουν την αξιοποίησή της ως κεφάλαιο κίνησης. Επίσης, παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ένταξη αυτών των επιχειρήσεων σε όλα τα διαθέσιμα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα επιδοτήσεων και χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης κ.ά.). Σε ό,τι αφορά τους ευάλωτους δανειολήπτες, οι εταιρείες διαχείρισης δανείων υλοποιούν ειδικές πολιτικές που επεκτείνονται –πέραν όσων έχουν ενταχθεί σε καθεστώς προστασίας– και σε άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως είναι όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, οι ηλικιωμένοι και οι άνεργοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή