Φθηνός και γρήγορος δανεισμός μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Φθηνός και γρήγορος δανεισμός μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Στο 0,35% το επιτόκιο για τις μικρές και στο 1% για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eπιτόκιο σταθερό 0,35% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και 1% για τις μεσαίες και μεγάλες, καθώς και fast track ηλεκτρονική διαδικασία υπογραφής δανειακής σύμβασης σε 1,5-2 μήνες συγκαταλέγονται στα χαρακτηριστικά του δανειακού προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως τα ανέπτυξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης προχθές στην Κοζάνη, σε ενημερωτική εκδήλωση για το «Ελλάδα 2.0».

Ο κ. Σκυλακάκης κάλεσε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν τραπεζικό προφίλ να αξιοποιήσουν το εργαλείο αυτό των δανείων, χαρακτηρίζοντάς το ως το μεγαλύτερο επενδυτικό εργαλείο που είχε ποτέ η Ελλάδα.

Τα στοιχεία των τραπεζών και του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι πράγματι υπάρχει ενδιαφέρον για τα δάνεια του Ταμείου, αφού έως το τέλος του 2022 είχαν υπογραφεί 68 δανειακές συμβάσεις, προϋπολογισμού επενδυτικών σχεδίων 3,22 δισ. ευρώ, ενώ οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανακοίνωσαν προχθές ότι έχουν αξιολογήσει και υποβάλει για λογαριασμό των πελατών τους προτάσεις 10,5 δισ. ευρώ. Αλλωστε και ο κ. Σκυλακάκης είπε πρόσφατα ότι οι συμβασιοποιήσεις θα φτάσουν τα 10 δισ. ευρώ συνολικά το προσεχές διάστημα. Απαριθμώντας τα πλεονεκτήματα των δανείων αυτών, ο αναπληρωτής υπουργός είπε επίσης ότι καλύπτεται ο ΦΠΑ του επενδυτικού σχεδίου, ενώ παράλληλα το κεφάλαιο κίνησης και οι δαπάνες προώθησης και επικοινωνίας (μάρκετινγκ) μπορούν να αφορούν, αθροιστικά, έως 30% των επιλέξιμων δαπανών του. Αναφέρθηκε επίσης στη δυνατότητα συνδυασμού του συγκεκριμένου εργαλείου με τον αναπτυξιακό νόμο, αλλά και με οποιοδήποτε άλλο επενδυτικό εργαλείο, από το ΕΣΠΑ, το ΠΑΑ, ακόμη και με άλλο εργαλείο του Ταμείου Ανάκαμψης. «Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να μην έχετε ξεκινήσει την επένδυση πριν υποβάλετε αίτηση σε όποια επενδυτικά εργαλεία επιλέξετε», είπε.

Η διαδικασία για την υπογραφή της σύμβασης ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά σε 1,5-2 μήνες.

Διευκρίνισε ακόμη ότι «κανένας δημόσιος λειτουργός ή πολιτικός δεν υπογράφει σε κάποιο στάδιο της διαδικασίας, από την υποβολή της αίτησης έως την τελική απόφαση. Η βιωσιμότητα του επενδυτικού σχεδίου κρίνεται από το τραπεζικό σύστημα και η επιλεξιμότητα από τους ορκωτούς λογιστές».

Εκτός από τα δάνεια, υπάρχουν βεβαίως και οι επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίες εν μέρει αφορούν και αυτές ιδιωτικές επενδύσεις. Ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι σύντομα θα «τρέξουν» τα εξής προγράμματα που αφορούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις: το «Εξοικονομώ – Επιχειρώ», δράσεις αγροδιατροφής, εξειδικευμένο εργαλείο του REPower EU το οποίο θα δημιουργήσει χώρο για επενδύσεις παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας κ.ά.

Συνολικά, από τα 60 δισ. ευρώ που είχε εκτιμηθεί ότι θα κινητοποιήσει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι περίπου 45 δισ. ευρώ θα αφορούν ιδιωτικές επενδύσεις. Αναφερόμενος δε ειδικά στη Δυτική Μακεδονία υποστήριξε πως έχει τη δυνατότητα και τα κίνητρα να φιλοξενήσει το μεγαλύτερο μερίδιο από αυτές τις ιδιωτικές επενδύσεις, ως ποσοστό του ΑΕΠ της. Οπως είπε, το ενδιαφέρον για την περιοχή είναι μεγάλο, όχι μόνο για επενδύσεις φωτοβολταϊκών, αλλά και για βαριές βιομηχανικές και παραγωγικές επενδύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή