Ντιλ αξιοποίησης 573 ακινήτων αξίας 440 εκατ. της Alpha Bank

Ντιλ αξιοποίησης 573 ακινήτων αξίας 440 εκατ. της Alpha Bank

Τι προβλέπει η συμφωνία της τράπεζας με την Dimand και την Premia

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με «προίκα» 573 ακινήτων αξίας της τάξεως των 430-440 εκατ. ευρώ ολοκληρώνεται η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μεμονωμένη συμφωνία στην αγορά ακινήτων, τόσο ως προς την αξία όσο και ως προς το πλήθος των ακινήτων. Ο λόγος για το Project Skyline της Alpha Bank, που προβλέπει τη μεταβίβαση και αξιοποίηση των ακινήτων αυτών της τράπεζας από έναν ανεξάρτητο φορέα, καθώς υπεγράφη η σχετική συμφωνία μεταξύ της τράπεζας, της Dimand Real Estate και της Premia Properties, ενώ συμμετοχή θα έχει και η EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης).

Ειδικότερα, η Alpha Bank θα διατηρήσει ποσοστό 35% στον νέο φορέα στον οποίο θα μεταβιβαστούν τα ακίνητα (Skyline Real Estate Single Member), ενώ το υπόλοιπο 65% θα αποκτηθεί από την εταιρεία P&E Investments. Στην εν λόγω εταιρεία, ποσοστό 75% θα έχει η Dimand (αρχικά) και 25% η Premia Properties ΑΕΕΑΠ. Σε δεύτερο στάδιο, πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσοστό της Dimand θα διαμορφωθεί σε 52%, καθώς θα συμμετάσχει και η EBRD με 23%. Επίσης, η Alpha Bank θα υποστηρίξει χρηματοδοτικά το Skyline μέσω μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης ύψους έως 240 εκατ. ευρώ. Η μεταβίβαση των ανωτέρω μετοχών εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί εντός του δεύτερου τριμήνου του 2023. Συνολικά πρόκειται να μεταβιβαστούν 500.000 τ.μ., μεταξύ των οποίων γραφεία, εμπορικά ακίνητα, κατοικίες και χώροι βιομηχανικών χρήσεων και logistics.

Το πλάνο για την αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου των ακινήτων είναι ήδη ξεκάθαρο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τα 573 ακίνητα που θα αποκτηθούν, θα παραμείνουν στην εταιρεία μόλις τα 75. Τα υπόλοιπα προβλέπεται να πωληθούν σταδιακά, με τα προσδοκώμενα έσοδα να υπολογίζονται σε 240 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά θα χρηματοδοτήσουν νέες επενδύσεις για την απόκτηση ακινήτων τρίτων, που θα μεγεθύνουν το χαρτοφυλάκιο και τα παραγόμενα έσοδα. Επίσης, τα έσοδα από τις πωλήσεις θα αξιοποιηθούν για τις εργασίες ανακατασκευής στα ακίνητα που θα παραμείνουν στη νέα εταιρεία προκειμένου να «ξεκλειδωθούν» υπεραξίες και να μεγιστοποιηθούν τα έσοδά τους.

Συνολικά θα μεταβι- βαστούν 500.000 τ.μ., μεταξύ των οποίων γραφεία, εμπορικά ακίνητα, κατοικίες και logistics.

Καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της νέας εταιρείας που θα δημιουργηθεί αναμένεται να διαδραματίσει η Dimand Real Estate, η οποία εξασφαλίζει σημαντικό αντικείμενο νέων έργων προς ανάπτυξη. Ο λόγος είναι ότι στο πακέτο των ακινήτων που θα μεταβιβαστούν στον νέο επενδυτικό φορέα περιλαμβάνονται δεκάδες κτίρια τα οποία χρήζουν ανακατασκευής, αλλαγής χρήσης ή/και αλλαγής μισθωτή. «Για την Dimand ως εταιρεία θα σημάνει την ανάπτυξη 15 μεγάλων ακινήτων που χρήζουν ανάπλασης και επανάχρησης, διαδικασία που θα μας απασχολήσει για τα επόμενα 3-5 χρόνια. Είναι κυρίως υφιστάμενα κτίρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που θα αλλάξουν χρήση και θα μετατραπούν σε γραφεία, κατοικίες, ξενοδοχεία κτλ.» αναφέρει ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης.

Μεταξύ των 75 ακινήτων που θα παραμείνουν στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας και προορίζονται για ανάπτυξη περιλαμβάνονται δύο κτίρια της πρώην Εμπορικής στη συμβολή των οδών Σταδίου και Κοραή και στη συμβολή των οδών Αιόλου και Σοφοκλέους, το κτίριο γραφείων της Alpha Bank στο Κολωνάκι (Μέρλιν 5), ένα κτίριο 3.000 τ.μ. στην οδό Φιλελλήνων, όπως επίσης και το παλιό μηχανογραφικό κέντρο της Alpha Bank στον Αγιο Στέφανο, επιφάνειας 25.000 τ.μ.

Ασφαλώς η συμφωνία αυτή είναι ιδιαίτερης σημασίας και για την Premia Properties. Οπως ανέφερε χθες ο Ηλίας Γεωργιάδης, πρόεδρος της εισηγμένης ΑΕΕΑΠ, «η συμφωνία απόκτησης ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ακινήτων με προοπτικές υψηλής κερδοφορίας ενισχύει τη στρατηγική ανάπτυξης που εφαρμόζει η Premia. Είμαστε χαρούμενοι για τη συνεργασία με την Dimand, με την οποία διατηρούμε στρατηγική συνεργασία, και με την Alpha Bank, η οποία παραμένει ως μέτοχος στο Skyline και επίσης χρηματοδοτεί το εγχείρημα». Αντιστοίχως ο Κων. Μαρκάζος, διευθύνων σύμβουλος της Premia, σημείωσε ότι «η συμμετοχή της Premia στην εταιρεία Skyline επιδιώκει την ενίσχυση της κερδοφορίας της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή