Στην Πτολεμαΐδα V ο πρωθυπουργός

Στην Πτολεμαΐδα V ο πρωθυπουργός

Την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα V θα εγκαινιάσει κατά την επίσκεψή του την ερχόμενη εβδομάδα στη Δυτική Μακεδονία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα V θα εγκαινιάσει κατά την επίσκεψή του την ερχόμενη εβδομάδα στη Δυτική Μακεδονία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε κανονικές συνθήκες, εάν δηλαδή δεν είχε μεσολαβήσει η ενεργειακή κρίση, ο πρωθυπουργός θα ανακοίνωνε μάλλον από την Κοζάνη τη μετατροπή της Πτολεμαΐδας V σε μονάδα φυσικού αερίου, αφού αυτό προέβλεπε το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ. Ηρθε όμως η κρίση και η Πτολεμαΐδα V που σχεδιάστηκε το 2010 και άρχισε να κατασκευάζεται το 2015, με τις διοικήσεις της ΔΕΗ να αναζητούν τρόπους απεγκλωβισμού από μια αντιοικονομική για τα προ κρίσης δεδομένα επένδυση που κόστισε κοντά στα 2 δισ. ευρώ, από… ασχημόπαπο μετατράπηκε σε κύκνος. Ετσι θα παραμείνει στο σύστημα τουλάχιστον μέχρι το 2028 για να επανεμφανιστεί βάσει του νέου προγραμματισμού ως μονάδα φυσικού αερίου το 2031.

Πάνε Κοζάνη αντί στο συνέδριο του Καΐρου

H επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κοζάνη στις 13 και 14 Φεβρουαρίου συνέπεσε με το παγκόσμιο πετρελαϊκό συνέδριο του Καΐρου, στο οποίο θα εκπροσωπηθούν οι μεγάλες πετρελαϊκές που βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο, και η προγραμματισμένη παρουσία σε αυτό του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα ακυρώθηκε. Μαζί και τα επίσημα ραντεβού του υπουργού με υπουργούς της Αιγύπτου και αντικείμενο τη συνεργασία σε κρίσιμα γεωπολιτικής σημασίας projects, όπως οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις. Τον δρόμο για την Κοζάνη αντί για το Κάιρο θα πάρει και η γ.γ. Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού

Εκ παραδρομής σε πρόσφατο σχόλιο της στήλης «Δήκτης» αναφέρθηκε ότι η «Αβαξ» επέλεξε να μη διεκδικήσει το έργο του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού μέσω της μη υποβολής εγγυητικής επιστολής στον φάκελο συμμετοχής. Στην πραγματικότητα, η εταιρεία δεν υπέβαλε καν φάκελο στην αρμόδια αρχή του Δήμου Αθηναίων, καθώς επέλεξε να απέχει πλήρως από τον σχετικό διαγωνισμό. Επομένως δεν τίθεται ζήτημα περί υποβολής ή μη εγγυητικής.

Αρνητικό ισοζύγιο για το ΣΕΦ το 2023

Αρνητικό ισοζύγιο προκύπτει για το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας βάσει του προϋπολογισμού που εγκρίθηκε πρόσφατα για το 2023. Ειδικότερα, προβλέπονται έσοδα 4,95 εκατ. ευρώ και έξοδα 5,65 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι περισσότερα κατά 700.000 ευρώ, με αποτέλεσμα το ισοζύγιο να είναι αρνητικό. Οι εισπράξεις του φορέα προέρχονται από πωλήσεις της τάξεως του 1,5 εκατ. ευρώ, με το υπόλοιπο ποσό (3,3 εκατ. ευρώ) να συνδέεται με επιχορηγήσεις. Σημειώνεται ότι προωθείται η αξιοποίηση έκτασης 400 στρεμμάτων γύρω από το ΣΕΦ που συνδέεται με τα σχέδια ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής.

Προειδοποίηση για τις τράπεζες

Η τελευταία αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ είναι πιστωτικά θετική για τις τράπεζες, αλλά ο χαμηλότερος δανεισμός και το υψηλότερο κόστος κινδύνου θα περιορίσουν τα οφέλη, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Moody’s. Ειδικότερα, όπως σημειώνει, η νέα αύξηση των επιτοκίων των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης κατά 50 μ.β. –η πέμπτη συνεχόμενη από τον Ιούλιο του 2022– θα στηρίξει τα καθαρά έσοδα από τόκους και την κερδοφορία των τραπεζών της Ευρωζώνης, αν και η χαμηλότερη δανειοδοτική δραστηριότητα και το αυξανόμενο κόστος κινδύνου θα αντισταθμίσουν ορισμένα από τα οφέλη. Το περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων από τον Ιούλιο του περασμένου έτους ενίσχυσε τα κέρδη των τραπεζών το δεύτερο εξάμηνο, ιδιαίτερα για τις τράπεζες σε χώρες με υψηλότερο μερίδιο δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου. Ωστόσο, παρά τα οφέλη αυτά, τα κέρδη των τραπεζών φέτος θα περιοριστούν από τη χαμηλότερη δανειοδοτική δραστηριότητα, καθώς η οικονομία επιβραδύνεται και τα πιστωτικά πρότυπα γίνονται αυστηρότερα, σημειώνει η Moody’s.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή