Θετικά σημάδια και από τη βρετανική οικονομία

Θετικά σημάδια και από τη βρετανική οικονομία

Ακόμη και η βρετανική οικονομία, που συρρικνώθηκε τον Δεκέμβριο επιβεβαιώνοντας τις δυσοίωνες προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών, τελικά απέφυγε την ύφεση, έστω και μετά βίας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη και η βρετανική οικονομία, που συρρικνώθηκε τον Δεκέμβριο επιβεβαιώνοντας τις δυσοίωνες προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών, τελικά απέφυγε την ύφεση, έστω και μετά βίας.

Ειδικότερα, τον τελευταίο μήνα του περασμένου έτους το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,5%, έπειτα από τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που είχε σημειώσει τους δύο προηγούμενους μήνες και συγκεκριμένα 0,1% τον Νοέμβριο και 0,55% τον Οκτώβριο.

Συνολικά τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το βρετανικό ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022.

Μια αρνητική ένδειξη για το σύνολο του δ΄ τριμήνου θα σηματοδοτούσε ότι η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, καθώς η οικονομία είχε συρρικνωθεί κατά 0,3% το γ΄ τρίμηνο.

Εν προκειμένω είχε προηγηθεί συρρίκνωση της βρετανικής οικονομίας κατά 0,3% στη διάρκεια του τριμήνου μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου.

Το ΑΕΠ της παρέμεινε στάσιμο τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022, αποφεύγοντας έτσι την ύφεση.

Ως ύφεση ορίζεται όταν η οικονομία συρρικνώνεται για δύο διαδοχικές τρίμηνες περιόδους. Αυτό συνήθως σημαίνει ότι έχει κακές επιδόσεις και οι εταιρείες μπορεί να βγάζουν λιγότερα χρήματα και να μειώνουν τις θέσεις εργασίας, αφήνοντας την κυβέρνηση με λιγότερα φορολογικά έσοδα.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ δήλωσε ότι η βρετανική οικονομία δεν έχει ακόμη ξεπεράσει τις δυσκολίες, αντιδρώντας στα στοιχεία που έδειξαν μηδενική ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του 2022, αλλά ότι η Βρετανία απέφυγε να εισέλθει σε ύφεση.

Οπως υπογράμμισε, «το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στο G7 πέρυσι, καθώς και ότι απέφυγε την ύφεση, δείχνει ότι η οικονομία μας είναι πιο ανθεκτική από όσο είχαμε φοβηθεί», ανέφερε ο Χαντ σε δήλωσή του. Προσέθεσε, ωστόσο, με την απαιτούμενη επιφυλακτικότητα, πως σε κάθε περίπτωση η βρετανική οικονομία δεν έχει βγει ακόμη «στο ξέφωτο» και κυρίως σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό.

Πράγματι, ο πληθωρισμός είναι αυτή τη στιγμή η βαθύτερη και πιο επικίνδυνη παθογένεια της βρετανικής οικονομίας. Εχει εκτοξευθεί στο 11,1% από τον Οκτώβριο, καταγράφοντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 41 ετών. Το αποτέλεσμα είναι να καταφέρει καίριο πλήγμα στο βιοτικό επίπεδο των Βρετανών, ενώ την ίδια στιγμή νοικοκυριά και επιχειρήσεις της χώρας πλήττονται από την επιθετική αύξηση του κόστους του δανεισμού στην οποία έχει προχωρήσει από πέρυσι η Τράπεζα της Αγγλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT