Ψηφιακή κάρτα εργασίας σε ασφαλιστικές και εταιρείες security

Ψηφιακή κάρτα εργασίας σε ασφαλιστικές και εταιρείες security

Υποχρεωτική από χθες η εφαρμογή της στους δύο κλάδους – Ακολουθούν βιομηχανία, ΔΕΚΟ, επισιτισμός

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηλεκτρονικά, μέσω της ψηφιακής κάρτας εργασίας, θα πρέπει να δηλώνεται πλέον η ώρα έναρξης και λήξης της εργασίας 32.000 εργαζομένων στους κλάδους των ασφαλιστικών εταιρειών και των επιχειρήσεων παροχής ιδιωτικής προστασίας (security). Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας είναι από χθες, υποχρεωτική στους δύο αυτούς κλάδους, ενώ, βάσει του προγραμματισμού του υπουργείου Εργασίας, σειρά θα πάρουν οι κλάδοι της βιομηχανίας, οι ΔΕΚΟ και οι επιχειρήσεις σε τουρισμό και επισιτισμό. Να σημειωθεί ότι η αρχή έγινε με τις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ που απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζομένους. Εκτιμάται δε ότι το μοντέλο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε αυτή τη φάση καλύπτει συνολικά περισσότερους από 160.000 εργαζομένους. Tο μέτρο καλύπτει από χθες 8.000 εργαζομένους στις ασφαλιστικές εταιρείες και 24.000 στις εταιρείες security, οι οποίοι πλέον θα πρέπει να δηλώνουν την ώρα έναρξης και λήξης της εργασίας τους κατά την προσέλευση και αποχώρησή τους. Η δήλωση αυτή θα μεταδίδεται ψηφιακά στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

Μάλιστα, ειδικά για τους νέους κλάδους που προστίθενται στη διαδικασία, υποχρέωση χρήσης της ψηφιακής κάρτας έχουν και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν εκτός χώρου επιχείρησης. Θα υπάρχει καταγεγραμμένο το ακριβές ωράριό τους, το οποίο και θα πρέπει να τηρείται. Τυχόν καταστρατήγηση του ωραρίου θα εντοπίζεται κατόπιν ελέγχου που θα γίνεται από τους επιθεωρητές εργασίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η επιχείρηση μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το υφιστάμενο σύστημα ωρομέτρησης, εφόσον υπάρχει, με ή χωρίς QRCode. Εκπρόθεσμη δήλωση έναρξης ή λήξης επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας ή αντικειμενικής αδυναμίας που εμποδίζει τη λειτουργία του συστήματος μέτρησης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων ή τη διαβίβαση των στοιχείων στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

Η σήμανση της ψηφιακής κάρτας εργασίας αποτελεί υποχρέωση του εργαζομένου και δεν μπορεί να υποκατασταθεί από τον εργοδότη. Σε κάθε περίπτωση, η ευθύνη για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας καθώς και για την ορθή χρήση της από τον εργαζόμενο ανήκει στον εργοδότη. Σε περίπτωση που δεν υφίσταται χτύπημα κάρτας κατά την έναρξη ή τη λήξη της απασχόλησης των εργαζομένων λόγω της φύσης της εργασίας τους (π.χ. περιοδεύοντες πωλητές), τεκμαίρεται ως ωράριο εργασίας εκείνο που έχει δηλωθεί στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ για τη συγκεκριμένη ημέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή