Φυσικό αέριο: Έπεσε κάτω από τα 50 ευρώ για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2021

Φυσικό αέριο: Έπεσε κάτω από τα 50 ευρώ για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2021

H τιμή του ολλανδικού συμβολαίου αναφοράς έπεσε σήμερα στα 49,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε χαμηλό 17 μηνών και σχεδόν 85% χαμηλότερα από την κορύφωση του περασμένου Αυγούστου διολίσθησε η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, δείχνοντας ότι οι πιέσεις στην αγορά έχουν αποκλιμακωθεί.

Τα προθεσμιακά Μαρτίου TTF, τα οποία αποτελούν «βαρόμετρο» για την τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, υποχωρούν στα 49,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα περίπου, ενώ το περασμένο καλοκαίρι, αφότου η Ρωσία μείωσε τις ροές προς το μπλοκ, είχαν φτάσει έως και τα 340 ευρώ.

Με «σύμμαχο» τον ήπιο καιρό, τις προσπάθειες μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης και τις μεγάλες εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ και το Κατάρ, η αγορά έχει αποσυμπιεστεί σημαντικά.

Πώς θα κινηθεί

Ωστόσο, κατά πάσα πιθανότητα οι τιμές θα παραμείνουν εφεξής σε αυτά τα επίπεδα. Δεδομένου ότι σύντομα θα μειωθεί η ανάγκη για θέρμανση στο μπλοκ, το φυσικό αέριο λόγω της χαμηλής τιμής ενδέχεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον για παραγωγή ενέργειας σε βάρος άλλων πηγών όπως ο άνθρακας.

Παράλληλα, η ζήτηση ανακάμπτει στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ασίας, ενώ οι τιμές μπορεί να ανέβουν εκ νέου εάν υπάρξει κύμα κακοκαιρίας ή προβλήματα στην προμήθεια πριν το τέλος του χειμώνα.

Προς το παρόν, τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν υψηλή πληρότητα, αμβλύνοντας τις ανησυχίες για την κάλυψη των αναγκών τον φετινό, αλλά και τον επόμενο χειμώνα. Δεδομένου ότι οι ροές από τη Ρωσία έχουν διακοπεί σχεδόν στο 100%, η Ευρώπη φαίνεται να έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Πηγή: moneyreview.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή