Moody’s: To μισθολογικό χάσμα ανδρών-γυναικών κοστίζει 7 τρισ. δολ.

Moody’s: To μισθολογικό χάσμα ανδρών-γυναικών κοστίζει 7 τρισ. δολ.

Η έκθεση αποδίδει σε «οικογενειακές ευθύνες που αναλαμβάνουν οι γυναίκες» κι έλλειψη ανάλογων δικτυακών συνδέσεων τις βαθύτερες αιτίες της μισθολογικής διαφοράς μεταξύ ανδρών και γυναικών

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών στην αγορά εργασίας μπορεί να ενισχύσει την παγκόσμια οικονομία κατά περίπου 7% -ή 7 τρισ. δολάρια- σύμφωνα με έκθεση της Moody’s Analytics. 

Όπως προκύπτει από την ίδια έκθεση, στον τρέχοντα ρυθμό ίσως χρειαστούν 132 χρόνια για να κλείσει η οικονομική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων. 

Η οικονομική ώθηση θα επέλθει καθώς περισσότερες γυναίκες μπουν στην αγορά εργασίας και υπάρξει αύξηση παραγωγικότητας ενώ περαιτέρω θα συμβάλλει η συμμετοχή τους σε ανώτερες θέσεις, εκτιμάται στην έκθεση. 

«Κλείνοντας το χάσμα των φύλων στο εργατικό δυναμικό καθώς και τις διοικήσεις στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) μπορεί να αυξήσει την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα κατά περίπου 7%, ή περί τα 7 τρισεκατομμύρια σημερινά δολάρια» σημειώνουν οι οικονομολόγοι και διευθύντριες του Moody’s Analytics, Ντον Χολαντ και Κατρίνα Ελ στην έκθεση. 

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η μείωση του μισθολογικού χάσματος στις αναδυόμενες αγορές, όπως η Ινδία, μπορεί να αυξήσει περαιτέρω αυτή τη δυναμική. 

Η εκτίμηση βασίζεται στη μισθολογική αύξηση που θα έβλεπαν οι γυναίκες μεταξύ 25-64 χρόνων σε χώρες του ΟΟΣΑ, αν πληρώνονταν ισότιμα με τους άνδρες συναδέλφους τους, του ίδιου ηλικιακού φάσματος, το 2021. 

«Αυτό από μόνο του θα αύξανε τη δυνητική παραγωγή στον ΟΟΣΑ κατά σχεδόν 10% και την παγκόσμια παραγωγή κατά 6,2%» υπογραμμίζει η Moody’s Analytics. 

«Οικογενειακές ευθύνες»

Η έκθεση αποδίδει σε «οικογενειακές ευθύνες που αναλαμβάνουν οι γυναίκες» κι έλλειψη ανάλογων δικτυακών συνδέσεων τις βαθύτερες αιτίες της μισθολογικής διαφοράς μεταξύ ανδρών και γυναικών, ενώ τονίζει πως οι γυναίκες ήταν «λιγότερο πιθανό» να ζητήσουν προαγωγή παρότι διατηρούσαν υψηλότερα στάνταρντ από τους άνδρες. 

«Η αλλαγή των κοινωνικών κανόνων είναι μια χρονοβόρα και περίπλοκη διαδικασία, ωστόσο πολιτικές όπως η ενίσχυση των ευέλικτων εργασιακών συνθηκών, η παροχή οικονομικά συμφέρουσας φροντίδας παιδιών και η προσφορά άδειας πατρότητας θα προλειάνουν το δρόμο για αλλαγή στη σωστή κατεύθυνση» σημειώνεται. 

Σε πρόσφατη έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα είχε επισημάνει πως οι μισθολογικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων εξακολουθούν και λόγω διακρίσεων. 

«Προκαταλήψεις φύλου και ανισότητες που έχουν τοποθετήσει τις γυναίκες στη χαμηλά αμειβόμενη απασχόληση, καθώς και οι δυσανάλογες ευθύνες ανατροφής παιδιών, συμβάλλουν στο χάσμα αμοιβών» αναφερόταν σε εκείνη την έκθεση. 

«Η διατήρηση της διαφοράς αυτής εισοδήματος μεταξύ ανδρών και γυναικών επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη της οικονομιας μιας χώρας» συμπληρωνόταν, με την επισήμανση πως 119 οικονομίες στον κόσμο έχουν περιθώρια βελτίωσης των νομικών πλαισίων τους για τη μείωση των μισθολογικών χασμάτων. 

Overqualified, αλλά υποαμειβόμενες

Ο αριθμός των γυναικών στις χώρες του ΟΟΣΑ που κατέχουν μεταπτυχιακό ή ισοδύναμο τίτλο σπουδών υπερβαίνει τον αντίστοιχο των ανδρών, σύμφωνα με τη Moody’s. Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σοβαρά σε μεσαίους και ανώτερους διοικητικούς ρόλους.

Αυτό οδηγεί σε αυτό που αποκαλείται επίμονη «υποκατάρτιση» (underskilling) των γυναικών, όρος που αναφέρεται στη μη αξιοποίηση των ικανοτήτων και του χρόνου τους. 

Ως αποτέλεσμα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε «οικονομική απώλεια σε ατομικό και μακροοικονομικό επίπεδο. 

«Κατά μέσον όρο, οι γυναίκες επενδύουν περισσότερο στη μόρφωση και εκπαίδευσή τους, αλλά τείνουν να τοποθετούνται σε θέσεις χαμηλότερου επιπέδου και αμοιβής και να απασχολούνται σε θέσεις κατώτερες της κατάρτισής τους» σημειώνεται. 

Πηγή: CNBC

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή