«Όνειρο» έως το 2086 η μισθολογική ισότητα για τις Ευρωπαίες

«Όνειρο» έως το 2086 η μισθολογική ισότητα για τις Ευρωπαίες

Για ένα κορίτσι που θα γεννηθεί φέτος, οι συνθήκες μισθολογικής ισότητας θα έχουν ωριμάσει όταν εκείνο θα έχει φτάσει σε ηλικία σύνταξης.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόοδος προς την ισότητα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών έχει επιβραδυνθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που σημαίνει πως σε πολλές χώρες οι γυναίκες θα χρειαστεί να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα για να αμειφθούν το ίδιο με τους άνδρες συναδέλφους τους. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg και αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat, αν η πρόοδος εξακολουθήσει με τον τρέχοντα ρυθμό, γυναίκες και άνδρες θα δουν ίση αμοιβή στο ευρωπαϊκό μπλοκ γύρω στο 2086. Κοινώς, για ένα κορίτσι που θα γεννηθεί φέτος, οι συνθήκες μισθολογικής ισότητας θα έχουν ωριμάσει όταν εκείνο συνταξιοδοτείται. 

Η μέση διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών στις μεικτές ωριαίες αποδοχές βρισκόταν στο 12,7% στα τέλη του 2021, μειωμένη μόλις κατά 0,2% από το 2020 – με την Ελλάδα να βρίσκεται στη δέκατη θέση, αν και με στοιχεία του 2018, με καλύτερο ποσοστό από εκείνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και μεγάλων οικονομιών, όπως της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Δανίας, της Γαλλίας.

«Όνειρο» έως το 2086 η μισθολογική ισότητα για τις Ευρωπαίες-1
Στα στοιχεία του 2018 η Ελλάδα διατηρούσε μια σχετικά καλή θέση στη λίστα μισθολογικών διαφορών μεταξύ ανδρών και γυναικών – Πηγή: Eurostat

Ωστόσο, οι αποκλίσεις δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένες. Στο Λουξεμβούργο,  η αμοιβή των γυναικών ξεπέρασε εκείνη των ανδρών κατά 0,2% το 2021. Ενώ η μισθολογική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων έπεσε στο 5% στο Βέλγιο και μειώθηκε περαιτέρω κάτω από το 10% στην Κύπρο. Όμως, το χάσμα, σε πολλές άλλες χώρες, μεταξύ αυτών σε Νορβηγία, Δανία, Πορτογαλία, διευρύνθηκε, υποδεικνύοντας πως η ισότητα μισθών σε πολλές χώρες γίνεται ολοένα και πιο ανέφικτη. 

Τα στοιχεία αυτά έρχονται στη δημοσιότητα ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να ψηφίσει αυτό το μήνα τους νέους κανόνες διαφάνειας αμοιβών. Αν η πολιτική ψηφιστεί στην παρούσα μορφή της, η δημοσίευση των μισθολογικών διαφορών και της κατανομής μεταξύ των δύο φύλων στις διάφορες μισθολογικές κλίμακες θα γίνει υποχρεωτική για τους εργοδότες άνω ενός οικονομικού μεγέθους, όπως συμβαίνει ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Σημειώνεται πως είναι τέτοια η επιτακτικότητα του ζητήματος, ώστε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, θεσπίστηκε Διεθνής Ημέρα Ισότητας των Αμοιβών (International Equal Pay Day) που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Σεπτεμβρίου, αρχής γενομένης από το 2020.

Πηγή: Bloomberg

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT