Η Alibaba διασπάται σε έξι επιμέρους ομίλους

Η Alibaba διασπάται σε έξι επιμέρους ομίλους

Οι πέντε από αυτούς θα σχεδιάσουν την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικά λειτούργησε στην πορεία της μετοχής του κολοσσού της Alibaba η ανακοίνωση του σχεδίου για την κατάτμησή της σε έξι επιμέρους ομίλους. Η τιμή της μετοχής της ενισχύθηκε χθες έως και 10% στην αμερικανική αγορά μετά τη γνωστοποίηση, όπως αναφέρουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Σύμφωνα με όσες πληροφορίες είναι διαθέσιμες, οι πέντε από τις έξι μονάδες αυτές θα διερευνήσουν το ενδεχόμενο να αντλήσουν νέα κεφάλαια και να προχωρήσουν σε δημόσια εγγραφή για αρχική διάθεση των μετοχών τους (IPO) για την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο. Είναι ενδιαφέρον πως τα νέα διέρρευσαν αφότου υπήρξαν δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο ιδρυτής του κολοσσού της Alibaba, Τζακ Μα, ένας από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες του κόσμου, επανεμφανίστηκε στην Κίνα μετά μακρά απουσία ενός χρόνου και πλέον.

Ο Mα έπαψε να απασχολεί τον Τύπο και τα ΜΜΕ και σχεδόν χάθηκε «από προσώπου γης», όταν η κινεζική κυβέρνηση εξαπέλυσε εκστρατεία εναντίον του και εναντίον άλλων μεγιστάνων της τεχνολογίας, ώστε να περιστείλει τη δύναμη και την επιρροή τους. Είναι χαρακτηριστικό πως ο ίδιος ο Τζακ Μα είχε προετοιμάσει έναν άλλον όμιλό του, την Alipay με δραστηριότητες στις ψηφιακές πληρωμές, να εισαχθεί στα τέλη του 2020 στο χρηματιστήριο, αλλά αυτό απετράπη κατόπιν κρατικής παρέμβασης. Φέρεται ότι εγκαταστάθηκε στο εξωτερικό και κατά καιρούς διέμενε σε διαφορετικές χώρες, αλλά προσφάτως δήλωσε την παρουσία του σε σχολείο, το οποίο είχε χρηματοδοτήσει. Η δε μετοχή του ομίλου ψηφιακού εμπορίου της Alibaba στο αμερικανικό χρηματιστήριο έχει από το 2020 απολέσει σχεδόν το 70% της αξίας της. Οι επενδυτές ανησυχούν σοβαρά για το πώς το Πεκίνο και οι Κινέζοι αξιωματούχοι εν γένει αντιμετωπίζουν τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας.

Κι ενόσω η Alibaba, η οποία και σε επίπεδο μεγέθους και όγκου συναλλαγών θεωρείται το κινεζικό αντίπαλον δέος της αμερικανικής Amazon, προχωράει σε αυτό που περιγράφει σαν τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση στην 24χρονη ιστορία της και ο ιδρυτής της επανεμφανίζεται, ενισχύεται η εκτίμηση πως η κινεζική κυβέρνηση υιοθετεί μια λιγότερο αυστηρή στάση απέναντι στις τεχνολογικές εταιρείες. Ο επιμερισμός των δραστηριοτήτων της πρώτης θα αφορά μία εταιρεία λογισμικού νέφους, την Cloud Intelligence Group, μια δεύτερη σε εμπορία ειδών, την Taobao Tmall Commerce Group, μια τρίτη για εξυπηρέτηση τοπικών πελατών, τη Local Services Group, μια τέταρτη για τη διαχείριση συστημάτων τροφοδοτικής αλυσίδας, την Cainiao Smart Logistics Group, μια πέμπτη για το παγκόσμιο ψηφιακό εμπόριο, την Global Digital Commerce Group, και μια έκτη για τα ψηφιακά ΜΜΕ και την ψυχαγωγία υπό Digital Media and Entertainment Group. Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος της Alibaba αρκετό καιρό εξέταζε το ενδεχόμενο να διαχωρίσει τις δραστηριότητές του, σύμφωνα με δύο έγκυρες πηγές. «Εντός και εκτός των κόλπων της Alibaba είχε διατυπωθεί η άποψη πως είχε δημιουργηθεί ένα πολύ διογκωμένο μόρφωμα και πως η μετοχή της πρώτης τελούσε υπό διαπραγμάτευση σε πολύ χαμηλή τιμή εν συγκρίσει με την αξία της», είπε, εν κατακλείδι μία από τις προαναφερθείσες πηγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή