Τζακ Μα: Ο μεγιστάνας της Alibaba επιστρέφει στην Κίνα μετά από πολύμηνη απουσία

Τζακ Μα: Ο μεγιστάνας της Alibaba επιστρέφει στην Κίνα μετά από πολύμηνη απουσία

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ιδρυτής της Alibaba, Τζακ Μα, επέστρεψε στην ηπειρωτική Κίνα σε μια σπάνια δημόσια επίσκεψη, καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην τάξη των επιχειρηματιών μετά από μια πολυετή καταστολή του τεχνολογικού τομέα.

Ο Μα ταξίδεψε στη γενέτειρά του, τη Χανγκζού, όπου βρίσκεται η έδρα της Alibaba, για να επισκεφθεί το σχολείο Yungu School που χρηματοδοτείται από την εταιρεία του.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο λογαριασμό του στο WeChat τη Δευτέρα, το σχολείο ανέφερε ότι ο Μα μίλησε για τις προκλήσεις που θέτει η τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαίδευση. Ο πρώην καθηγητής αγγλικών έδωσε διάλεξη την ανάγκη για εκπαιδευτική μεταρρύθμιση εάν τα παιδιά επρόκειτο να ανταγωνιστούν την τεχνητή νοημοσύνη στο μέλλον.

Το Πεκίνο ελπίζει ότι η δημοσιότητα γύρω από το σπάνιο ταξίδι του Μα στην ηπειρωτική Κίνα μπορεί να αναζωογονήσει την εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών μετά το τέλος τόσο μιας εξοντωτικής ρυθμιστικής καταστολής εις βάρος τους, όσο και των περιορισμών μηδενικής κυκλοφορίας.

Ο Τζακ Μα, όταν βρισκόταν στο αποκορύφωμά της η εκστρατεία αυτή του Πεκίνου, είχε για διάστημα τριών μηνών εξαφανιστεί από προσώπου γης και μετά επανήλθε.

«Εξορία» λόγω της κριτικής στο Πεκίνο 

Ο πλουσιότερος κάποτε και ο πιο εξέχων επιχειρηματίας στο πεδίο της υψηλής τεχνολογίας της Κίνας, ο Τζακ Μα αποσύρθηκε από τα φώτα της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια. O Μα πυροδότησε την οργή των αξιωματούχων του Κομμουνιστικού Κόμματος σε ένα συνέδριο τo 2020, στο οποίο συνέκρινε τις κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες της χώρας με ενεχυροδανειστήρια και επέκρινε την απουσία καινοτομίας.

Η κριτική που είχε ασκήσει στην κυβερνητική πολιτική προκάλεσε πάμπολλα προβλήματα με το Πεκίνο, εκτροχιάζοντας την αρχική δημόσια προσφορά μετοχών του κολοσσού Ant Group στα τέλη Οκτωβρίου του 2020 στα χρηματιστήρια Σαγκάης και Χονγκ Κονγκ.  Οι ρυθμιστικές αρχές της Κίνας ακύρωσαν στο παρά πέντε τα σχέδιά της, σε μία κίνηση που οι αναλυτές είδαν ως προσπάθεια του Πεκίνου να βάλει φρένο στις φιλοδοξίες μίας επιχείρησης που είχε γίνει υπερβολικά ισχυρή και ενός επιχειρηματία που  μιλούσε υπερβολικά ανοιχτά για τα πάντα.

Η περιουσία του φέρεται να έχει μειωθεί κατά το ήμισυ σχεδόν, ήτοι από περίπου 50 δισ. δολάρια σε 21,7 δισ. δολάρια, απόρροια της εκστρατείας της κινεζικής κυβέρνησης κατά των τεχνολογικών του επιχειρήσεων. Επιπλέον, το Πεκίνο είχε δώσει εντολή στον Τζακ Μακ και στην Alibaba να διαθέσει προς πώληση ορισμένα ΜΜΕ που κατείχε, ανάμεσα στα οποία η εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ South China Morning Post.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή