Αναπηρικά επιδόματα: Αυξάνονται κατά 8%

Αναπηρικά επιδόματα: Αυξάνονται κατά 8%

Tην αύξηση κατά 8% των αναπηρικών επιδομάτων ανακοίνωσε, χθες, ο πρωθυπουργός, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε πως το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι τελικά μηδενικό το 2022, έναντι εκτίμησης για 1,6% του ΑΕΠ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην αύξηση κατά 8% των αναπηρικών επιδομάτων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, «ως μια τελευταία συμβολική αλλά και ουσιαστική κίνηση της παρούσας κοινοβουλευτικής θητείας», όπως είπε, μιλώντας σε εκδήλωση για την ελληνική οικονομία.

«Σημασία έχει να νιώσει και ο κάθε πολίτης ότι από τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών προκύπτει και η δική του καλύτερη ζωή», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι μετά την αύξηση των αναπηρικών συντάξεων, έπρεπε να ακολουθήσουν και τα σχετικά επιδόματα, που αφορούν 188.000 συμπολίτες μας.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την επενδυτική βαθμίδα, η οποία θα επιτευχθεί εντός του 2023, εφόσον προκύψει ισχυρή κυβέρνηση από τις εκλογές. Με την πρόβλεψη για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του έτους συμφώνησε και ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόνοχιου, ο οποίος συμμετείχε στην εκδήλωση.

Περιγράφοντας την εξέλιξη των οικονομικών δεικτών την τελευταία τετραετία, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έχουν καλυφθεί οι απώλειες στο μέσο εισόδημα, έχουν εκτιναχθεί οι επενδύσεις, οι εξαγωγές και η παραγωγικότητα, το εθνικό προϊόν επανέρχεται στα επίπεδα του 2010 και έχουμε τη δεύτερη ισχυρότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Επίσης, η ανεργία υποχώρησε κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες και δημιουργήθηκαν 300.000 θέσεις εργασίας. «Ολα αυτά συνέβησαν ενώ η χώρα αντιμετώπιζε την παγκόσμια πανδημία, την υβριδική επίθεση στα σύνορά της, τη διαρκή ενεργειακή αναταραχή και την επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων της».

Το πρωτογενές έλλειμμα του 2022 είναι τελικά μηδενικό, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός μειώνεται και σήμερα είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ότι έχουν μειωθεί πάνω από 50 φόροι και εισφορές, χωρίς να απειληθεί η δημοσιονομική πειθαρχία και μάλιστα το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2022 θα είναι πολύ χαμηλότερο από το αναμενόμενο. «Και ισχύει στο ακέραιο η δέσμευσή μου ότι το 2023 η χώρα θα παράξει πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο προέρχεται από την ανάπτυξη και όχι την υπερφορολόγηση», είπε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας τόνισε ότι τελικά το πρωτογενές έλλειμμα του 2022 είναι μηδενικό, έναντι πρόβλεψης για 1,6% του ΑΕΠ. Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι το αποτέλεσμα αυτό επετεύχθη παρά τη γενναία δημοσιονομική στήριξη των πολιτών έναντι της ενεργειακής κρίσης, ως αποτέλεσμα της διπλάσιας σχεδόν ανάπτυξης που είχε η χώρα σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης την προηγούμενη χρονιά. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η δυναμική που έχει αποκτήσει η ελληνική οικονομία εγγυάται την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2023.

Από την πλευρά του ο κ. Ντόναχιου αναγνώρισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα, παρά τις προκλήσεις, σημείωσε ότι ο κ. Σταϊκούρας απολαύει σεβασμού στο Eurogroup και τόνισε ότι η Ελλάδα, όπως και η Ιρλανδία, που υπέφεραν στη χρηματοπιστωτική κρίση, υπεραποδίδουν σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και τα δημοσιονομικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή