Αιτήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης για επενδυτικά σχέδια 12,1 δισ.

Αιτήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης για επενδυτικά σχέδια 12,1 δισ.

Εχουν υπογραφεί 106 δανειακές συμβάσεις προϋπολογισμού 5,2 δισ. ευρώ

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να συμμετέχουν πλέον σε ποσοστό 22,5% στον προϋπολογισμό των επενδυτικών προτάσεων, που έχουν υποβληθεί στις τράπεζες.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, 381 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 12,12 δισ. ευρώ, έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής στο δανειακό σκέλος του Ταμείου που θεωρείται από τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες ως το πιο επιτυχημένο κομμάτι του.

Από τα 12,12 δισ. ευρώ του συνολικού προϋπολογισμού των προτάσεων, τα 5,02 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε δάνεια του Ταμείου, τα 4,03 δισ. ευρώ είναι τα κεφάλαια των τραπεζών και 3,07 δισ. ευρώ είναι η ίδια συμμετοχή των επενδυτών, σύμφωνα με στοιχεία έως το τέλος Μαρτίου.

Ηδη έχουν υπογραφεί 106 δανειακές συμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 5,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,1 δισ. ευρώ είναι δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, 1,8 δισ. ευρώ είναι κεφάλαια των τραπεζών και 1,3 δισ. ευρώ είναι τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών.

Το μεσοσταθμικό επιτόκιο γι’ αυτές τις 106 δανειακές συμβάσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, είναι 1,8% και η μέση διάρκεια αποπληρωμής των δανείων είναι 12 χρόνια.

Το μεσοσταθμικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 1,8% και η μέση διάρκεια του δανείου στα 12 έτη.

Σημειώνεται ότι το επιτόκιο του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πιο ευνοϊκό για τις μικρότερες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις είναι σταθερό 0,35% και για τις μεσαίες και μεγάλες είναι 1%. Ετσι, μαζί με το τραπεζικό επιτόκιο, το μεσοσταθμικό διαμορφώνεται κι αυτό σε ικανοποιητικό επίπεδο, στο 1,8% μέχρι στιγμής. Κάτι που εκτιμάται από τις επιχειρήσεις, καθώς το κόστος δανεισμού ακολουθεί διεθνώς αλματώδη αύξηση. Επίσης, συστατικό της επιτυχίας θεωρείται και η σχετικά απλή και σύντομη διαδικασία που προβλέπεται για την εκταμίευση του δανείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα επενδυτικά σχέδια που εξετάζονται ή και εγκρίθηκαν αφορούν τη βιομηχανία, το λιανικό εμπόριο, την ενέργεια και τις Ανανεώσιμες Πηγές, τις τηλεπικοινωνίες, τον τουρισμό και τις υπηρεσίες.

«Το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης», σχολίασε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, «είναι το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο που είχε πότε η χώρα μας. Και έχει μπει δυναμικά στα “ραντάρ” των επενδυτών, κυρίως χάρη στους ευνοϊκούς όρους χορήγησης δανείων, σε μια χρονική συγκυρία που τα επιτόκια αυξάνονται ραγδαία διεθνώς».

Σε ό,τι αφορά το σκέλος των επιδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουν εκταμιευθεί 3,2 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, βρίσκονται σε εξέλιξη 267 διαγωνισμοί, συνολικής δαπάνης 3,37 δισ. ευρώ.

Συνολικά, για δάνεια και επιχορηγήσεις, η Ελλάδα έχει εκταμιεύσει μέχρι στιγμής 11 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και σχεδιάζει να υποβάλει αίτημα για την τρίτη δόση, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, έως το τέλος του μηνός. Εφόσον εκταμιευθεί και η δόση αυτή, θα έχει απορροφήσει το 40% των πόρων που δικαιούται, 31,16 δισ. ευρώ. Ακόμα, την περασμένη εβδομάδα υπέβαλε και αίτημα για δάνειο των 5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του REPower EU. Από το ίδιο πρόγραμμα, η Ελλάδα θα πάρει επίσης σχεδόν 800 εκατ. ευρώ επιχορηγήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT