Συνταξιούχοι: Αναδρομικά λόγω παράλληλης ασφάλισης

Συνταξιούχοι: Αναδρομικά λόγω παράλληλης ασφάλισης

Ακόμη και πάνω από 30.000 ευρώ θα λάβουν κάποιοι συνταξιούχοι που περιμένουν τις προσαυξήσεις σχεδόν 7 χρόνια

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη και πάνω από 30.000 ευρώ αναδρομικά αναμένεται να λάβουν έως τον Μάιο ή το αργότερο μέσα στο καλοκαίρι κάποιοι από τους χιλιάδες συνταξιούχους που δικαιούνται προσαύξηση στις συντάξεις τους λόγω παράλληλης ασφάλισης.

Ηδη, το αναγκαίο για τον υπολογισμό των ποσών λογισμικό σύστημα έχει σχεδιαστεί και εφαρμοστεί στα μηχανογραφικά συστήματα του ΕΦΚΑ και, σύμφωνα με πληροφορίες, καταβάλλονται οι πρώτες προσαυξήσεις. Το στοίχημα βέβαια είναι να καταβληθούν και τα αναδρομικά, καθώς υπάρχουν ασφαλισμένοι – συνταξιούχοι που αναμένουν την προσαύξηση της σύνταξής τους, λόγω παράλληλης ασφάλισης κατά τη διάρκεια του ασφαλιστικού τους βίου, για σχεδόν 7 χρόνια. Βάσει του σχεδιασμού, οι εκκρεμότητες, που σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ αγγίζουν τις 15.000 ενώ σύμφωνα με εκπροσώπους των συνταξιούχων ξεπερνούν τις 60.000, θα έχουν εκκαθαριστεί έως το τέλος Μαΐου. Πρόκειται για προσαυξήσεις σε συνταξιούχους οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τον Μάιο του 2016, οπότε και ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου. Ελαβαν τη μία, κύρια σύνταξή τους, εκκρεμεί όμως από τότε ο υπολογισμός του ποσού που θα έρθει να προστεθεί στο αρχικό ύψος της κύριας σύνταξης λόγω παράλληλης απασχόλησης. Και αυτό γιατί οι ασφαλισμένοι δικαιούνται, για το διάστημα της παράλληλης ασφάλισής τους έως το 2016, προσαύξηση 0,075% στο ποσοστό αναπλήρωσης που θα δοθεί επιπλέον στη σύνταξη, καθώς πλήρωναν εισφορές ταυτόχρονα σε δύο Ταμεία.

Η πρόβλεψη αυτή του νόμου δεν είχε μέχρι πρότινος υλοποιηθεί, καθώς σύμφωνα με τους επικεφαλής του ΕΦΚΑ υπήρχαν προβλήματα στον σχεδιασμό αλλά και στην εφαρμογή του κατάλληλου πληροφοριακού συστήματος, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των συνταξιούχων, που έβλεπαν –ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα– άλλες συντάξεις να βγαίνουν σημαντικά νωρίτερα και η δική τους να καθυστερεί για χρόνια. Βέβαια, η επιλογή του υπουργείου Εργασίας και της διοίκησης του ΕΦΚΑ ήταν να ξεμπλοκαριστούν πρώτα οι συντάξεις εκείνων που δεν είχαν κανένα εισόδημα, εκτιμώντας ότι στις περιπτώσεις της παράλληλης οι συνταξιούχοι λάμβαναν τουλάχιστον την πρώτη τους σύνταξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις χιλιάδες αυτές εκκρεμείς αιτήσεις έχουν ήδη «ξεπαγώσει» εκείνες που προέρχονται κυρίως από τον τέως ΟΑΕΕ (έμποροι, βιοτέχνες, αυτοκινητιστές κ.λπ.) ή το Δημόσιο. Μέχρι τον Μάιο, σειρά θα πάρουν οι εκκρεμείς αιτήσεις παράλληλης σύνταξης για μηχανικούς, νομικούς και υγειονομικούς.

Ετσι, τα ποσά που οφείλονται κυμαίνονται κατά μέσον όρο στα επίπεδα των 300 ευρώ μηνιαίως, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις συνταξιούχων στους οποίους οφείλονται αναδρομικά που υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ.

Κι αυτό γιατί, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), έπρεπε να περάσουν 83 μήνες, δηλαδή σχεδόν επτά χρόνια, για να ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής των προσαυξήσεων στους χιλιάδες συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση. Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Δικτύου, Νίκος Χατζόπουλος, φαίνεται πως ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητοι έλεγχοι και ο ΕΦΚΑ έθεσε σε λειτουργία τη διαδικασία απονομής των οφειλομένων.

Ετσι, για παράδειγμα, συνταξιούχος του Δημοσίου με παράλληλο χρόνο 26 χρόνια, 10 μήνες και 23 ημέρες, κατηγορίας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ4), θα έχει προσαύξηση στην ήδη υπάρχουσα σύνταξη του Δημοσίου 478,61 ευρώ τον μήνα μεικτά. Παράλληλα, ο συνταξιούχος θα λάβει 38.746,41 ευρώ αναδρομικά, μεικτά (478,61 ευρώ x 81 μήνες = 38.767,41 ευρώ).

Συνταξιούχος του Δημοσίου με παράλληλο χρόνο 24 χρόνια, 1 μήνα και 2 ημέρες, κατηγορίας υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ), θα έχει προσαύξηση στην ήδη υπάρχουσα σύνταξη του Δημοσίου 371,87 ευρώ τον μήνα μεικτά. Θα λάβει δε και αναδρομικά 30.121,47 ευρώ (371,87 ευρώ x 81 μήνες = 30.121,47 ευρώ μεικτά).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή