Πρόβλεψη ΔΝΤ για περίοδο αναιμικής ανάπτυξης

Πρόβλεψη ΔΝΤ για περίοδο αναιμικής ανάπτυξης

Μεσοπρόθεσμα η παγκόσμια οικονομία θα σημειώνει τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης των τελευταίων 30 και πλέον ετών

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παγκόσμια οικονομία μπαίνει σε μια περίοδο αναιμικής ανάπτυξης εξαιτίας κυρίως των γεωπολιτικών εντάσεων και του συνεπακόλουθου κατακερματισμού της. Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε χθες η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία τόνισε πως μεσοπρόθεσμα η παγκόσμια οικονομία θα σημειώνει τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης των τελευταίων 30 και πλέον ετών. Μιλώντας στην Ουάσιγκτον ενόψει της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η κ. Γκεοργκίεβα προέβλεψε πως η παγκόσμια οικονομία θα αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό κατά μέσον όρο 3% όλη την επόμενη πενταετία. Πρόκειται για ποσοστό χαμηλότερο από τις προηγούμενες προβλέψεις και σηματοδοτεί την πλέον απαισιόδοξη πρόβλεψη από το 1990 όσον αφορά τουλάχιστον τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη.

Στις τρεις δεκαετίες που έχουν μεσολαβήσει από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, η παγκοσμιοποίηση έχει οδηγήσει σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και έχει βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να βγουν από τη φτώχεια. Δεδομένου όμως ότι ενισχύεται διαρκώς η τάση για στροφή στον προστατευτισμό και μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα είναι σήμερα σε καλύτερη κατάσταση, ο ρυθμός της παγκόσμιας ανάπτυξης αναμένεται να είναι χαμηλός. Οσον αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον συνεχιζόμενο πόλεμο, η κ. Γκεοργκίεβα υπογράμμισε πως «αυτή η συμφορά όχι μόνον σκοτώνει αθώους ανθρώπους, αλλά επιδεινώνει την κρίση του κόστους ζωής και επιφέρει όλο και περισσότερη πείνα σε όλον τον κόσμο».

Προειδοποίησε μάλιστα πως αυτός ο πόλεμος απειλεί να καταστρέψει «το μέρισμα της ειρήνης» που έχει κερδίσει η παγκόσμια κοινότητα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Προέβλεψε άλλωστε πως «ο δρόμος για την επιστροφή σε στιβαρή ανάπτυξη θα είναι τραχύς και δύσκολος και οι δεσμοί που μας κρατούν ενωμένους ενδέχεται να είναι σήμερα ασθενέστεροι από όσο ήταν μόλις πριν από λίγα χρόνια». Και βέβαια δεν παρέλειψε να τονίσει πως η αναιμική ανάπτυξη συνεπάγεται πως «θα είναι πολύ πιο δύσκολο να μειωθεί η φτώχεια, να κλείσουν οι πληγές που άνοιξε η πανδημία και προσφερθούν νέες και καλύτερες ευκαιρίες σε όλους».

Για τα επόμενα τρίμηνα του έτους, το ΔΝΤ συντάσσεται με τον ΟΟΣΑ και άλλους διεθνείς οργανισμούς που καλούν τις κεντρικές τράπεζες να παραμείνουν στην πορεία τους αυξάνοντας τα επιτόκια. Η κ. Γκεοργκίεβα σημείωσε πως μόνον αν νικηθεί ο πληθωρισμός θα υπάρχουν υγιή θεμέλια για καλύτερη μεσοπρόθεσμη απόδοση της οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή