Δεύτερη ευκαιρία σε όσους χρωστούν στον ΕΦΚΑ

Δεύτερη ευκαιρία σε όσους χρωστούν στον ΕΦΚΑ

Αναβιώνει η ρύθμιση των 120 δόσεων, καθώς και η ρύθμιση των 72 δόσεων της περιόδου COVID

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενεργοποιήθηκε η διαδικασία αναβίωσης των παλαιών ευνοϊκών ρυθμίσεων των 120 δόσεων καθώς και των 72 δόσεων της περιόδου COVID για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Παράλληλα, από τη Μ. Δευτέρα 10 Απριλίου ενεργοποιείται και η ηλεκτρονική υπηρεσία για τη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων για οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο από τον Σεπτέμβριο 2021 έως και τον Δεκέμβριο 2022.

Αναλυτικά, αναβιώνει η ρύθμιση των 120 δόσεων καθώς και η ρύθμιση των 72 δόσεων της περιόδου COVID και οι οφειλέτες μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr). Η αναβίωση αφορά όσους έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 είχαν απολέσει ευνοϊκές ρυθμίσεις των ν. 4611/2019 (έως 120 δόσεις) και ν. 4756/2020 (COVID, έως 72 δόσεις). Προσοχή: Οφειλέτες που δεν είχαν ενταχθεί παλαιότερα στις εν λόγω ρυθμίσεις δεν μπορούν να ενταχθούν τώρα. Προκειμένου να αναβιώσουν οι ρυθμίσεις απαιτείται η υποβολή σχετικού αιτήματος προς την αρμόδια υπηρεσία του ΚΕΑΟ έως την 31η Ιουλίου 2023. Για την ενεργοποίησή τους απαιτείται επίσης η καταβολή ποσού που αντιστοιχεί σε δύο μηνιαίες δόσεις της απολεσθείσας ρύθμισης έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης. Αυτό το ποσό καλύπτει τις δύο παλαιότερες οφειλόμενες δόσεις. Οι λοιπές οφειλόμενες δόσεις μεταφέρονται έντοκα στο τέλος της ρύθμισης. Βέβαια υπάρχει και άλλη μία προϋπόθεση προκειμένου να αναβιώσουν οι παραπάνω ρυθμίσεις, καθώς στην περίπτωση νέων οφειλών, που δεν έχουν ενταχθεί στη συγκεκριμένη ρύθμιση, απαιτείται η εξόφληση ή η υπαγωγή σε πάγια ρύθμιση έως 24 δόσεων ή στη νέα ρύθμιση 72 δόσεων, αναλόγως της χρονικής περιόδου. Σε αυτή την περίπτωση η καταβολή δόσεων για την υπαγωγή σε κάθε ρύθμιση ή την αναβίωση γίνεται με ξεχωριστό κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής μέσω τράπεζας (RF), που θα γνωστοποιείται στον οφειλέτη μέσω της εφαρμογής που υποβλήθηκε το αίτημα.

Οσο για τη νέα ρύθμιση σε έως 72 δόσεις, αφορά οφειλές περιόδου από τον Σεπτέμβριο 2021 έως και τον Δεκέμβριο 2022, με ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης τα 30 ευρώ. Η υποβολή του σχετικού αιτήματος πρέπει να γίνει στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ έως την 31η Ιουλίου 2023. Και σε αυτή την περίπτωση, εφόσον υπάρχουν οφειλές εκτός ρύθμισης, πρέπει να υπαχθούν σε πάγια ρύθμιση έως 24 δόσεων έως την 31η Ιουλίου 2023. Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν τη Μ. Δευτέρα 10 Απριλίου, επίσης μέσω της ιστοσελίδας του ΕΦΚΑ.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή