Στο χείλος της κατάρρευσης η εταιρεία κρέατος ΚΡΕΚΑ

Στο χείλος της κατάρρευσης η εταιρεία κρέατος ΚΡΕΚΑ

Σε επιτήρηση από το 2015 η επιχείρηση λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιο κοντά στην πτώχευση από ποτέ άλλοτε φαίνεται ότι βρίσκεται η εταιρεία παραγωγής και εμπορίας κρεάτων ΚΡΕΚΑ, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για τη ρύθμιση των δανείων της δεν έχουν τελεσφορήσει. Η ίδια η εταιρεία, η οποία είναι εισηγμένη στην παράλληλη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών από το 1994, με ανακοίνωσή της την Παρασκευή προειδοποίησε με αδυναμία συνέχισης της δραστηριότητάς της εάν οι τράπεζες κινηθούν νομικά εναντίον της, εάν στην ουσία προχωρήσουν σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων που είναι ενεχυριασμένα σε αυτές. Το περίεργο, πάντως, για αρκετούς δεν είναι ότι η ΚΡΕΚΑ βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, κάτι που θα έχει ως συνέπεια να χάσουν τη δουλειά τους 50 άνθρωποι, χωρίς να συνυπολογίζονται οι έμμεσα απασχολούμενοι, αλλά το πώς η εταιρεία είναι ακόμη εν ζωή, καθώς η τελευταία φορά που παρουσίασε κέρδη ήταν το 2009, ενώ ήδη από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας βρισκόταν σε διαδικασία ρύθμισης οφειλών. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες αποτελούν την αιτία που εδώ και δέκα χρόνια, από τις 5 Απριλίου 2013, η μετοχή της ΚΡΕΚΑ βρίσκεται στην κατηγορία επιτήρησης.

Στα τέλη του 2021 οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας, που ιδρύθηκε στην Καβάλα το 1971 από τον Κυριάκο Κιουτσούκωστα, ανέρχονταν σε 35,36 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30,46 εκατ. ευρώ ήταν δάνεια. Οι τραπεζικές υποχρεώσεις της εταιρείας στις 30/9/2022 ανήλθαν σε 31,7 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις σε 38,6 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ήταν αρνητικά κατά 25,98 εκατ. ευρώ.

Οι αιτίες για την κατάρρευση μιας ακόμη οικογενειακής επιχείρησης στον κλάδο των τροφίμων; Οι πολλές επενδύσεις που έγιναν κυρίως από το 1995 κι έπειτα, χωρίς να υπάρχει στέρεη χρηματοοικονομική βάση. Και είναι οι επενδύσεις «χαμένα λεφτά» σε μια επιχείρηση και δη παραγωγική; Οταν έχουν ως συνέπεια τη γιγάντωση του δανεισμού, χωρίς αυτός να εξυπηρετείται, σε συνδυασμό πιθανόν και με άλλους λανθασμένους χειρισμούς, τότε πρόκειται για σπατάλη.

Η εταιρεία με ανακοίνωσή της στο Χ.Α. προειδοποίησε με αδυναμία συνέχισης της δραστηριότητάς της εάν οι τράπεζες κινηθούν νομικά εναντίον της.

Η «Καθημερινή» ζήτησε να μιλήσει με τη διοίκηση της επιχείρησης μεταξύ άλλων και για το εάν εξετάζονται κάποιες λύσεις, όπως μια συμφωνία εξυγίανσης που θα συνοδεύεται από μεταβίβαση της επιχείρησης, αλλά εκπρόσωπος της εταιρείας μας παρέπεμψε στις επίσημες ανακοινώσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία είχε κάνει και χρήση του αναπτυξιακού νόμου 3299/2004, αλλά και ευνοϊκών διατάξεων για τα δάνειά της. Συγκεκριμένα το 2005, κάνοντας χρήση υπουργικής απόφασης που ίσχυε για τους νομούς Καβάλας και Δράμας, ποσό 9,4 εκατ. ευρώ από τον δανεισμό της μετατράπηκε σε μακροπρόθεσμο δάνειο δεκαετούς διάρκειας με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου κατά 80%.

Το επιτόκιο δανεισμού που ισχύει για τα δάνεια αυτά επιδοτείτο κατά 50% έως και το 2009. Η ΚΡΕΚΑ έκανε χρήση και άλλης υπουργικής απόφασης που εκδόθηκε στις 30/6/2010 και επέτρεπε στις εταιρείες του νομού Καβάλας να μην καταβάλλουν δόσεις μέχρι και τις 31/12/2013 σε δάνεια για τα οποία είχε παρασχεθεί η εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Ο μεγαλύτερος παίκτης στην ελληνική αγορά κρέατος είναι η Βουδούρης – Κώνστας – Κρέατα Αττικής, με τζίρο 96,16 εκατ. το 2021, ενώ μένει να δούμε ποιες θα είναι οι επιδόσεις της Vesta Foods, της εταιρείας που δημιουργήθηκε πέρυσι από τη συγχώνευση της «Φλωρίδης ΑΕΒΕΚ» με την «Αφοί Νασόπουλοι Α.Ε.».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT