«Αγκάθι» στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας το LNG

«Αγκάθι» στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας το LNG

Οι πολιτικές πιέσεις εντός των κόλπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυξάνονται, ούτως ώστε να αντιμετωπίσει την τρομακτική πρόκληση του να κλείσει ένα «παραθυράκι» που παραμένει ανοικτό όσον αφορά τις προσπάθειες απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πολιτικές πιέσεις εντός των κόλπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυξάνονται, ούτως ώστε να αντιμετωπίσει την τρομακτική πρόκληση του να κλείσει ένα «παραθυράκι» που παραμένει ανοικτό όσον αφορά τις προσπάθειες απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας. Το «παραθυράκι» ακούει στο όνομα υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Κατά το δωδεκάμηνο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πέρυσι τον Φεβρουάριο, η Ε.Ε. επέβαλε κυρώσεις στις θαλάσσιες εισαγωγές πετρελαίου και γαιάνθρακα από την πρώτη. Εχει μειώσει δραστικά την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο διαμέσου αγωγών, παρά το γεγονός ότι δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στα καύσιμα. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, οι χώρες της Ε.Ε. αύξησαν τις συνολικές αγορές ρωσικού LNG, υπονομεύοντας τη δέσμευσή της να τερματίσει τη χρήση ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027. Κατά συνέπεια, η Ε.Ε. έχει αποστείλει δισεκατομμύρια δολάρια στις ρωσικές εταιρείες φυσικού αερίου Gazprom και Novatek, δολάρια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι ενεργειακοί όμιλοι διά μέσου της φορολογίας είναι από τους μεγαλύτερους συνεισφέροντες στον προϋπολογισμό της Ρωσίας. Οι αναλυτές της CapraView, μιας παγκόσμιας εταιρείας προβλέψεων φυσικού αερίου, εκτιμούν ότι σχεδόν το μισό από το υγροποιημένο φυσικό αέριο, το οποίο εξήγαγε η Ρωσία τους πρώτους δέκα μήνες μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, διοχετεύθηκε στην Ευρώπη, αντιστοιχώντας σε έσοδα περίπου 14 δισ. δολαρίων.

Οι χώρες της Ε.Ε. αύξησαν σημαντικά τις αγορές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Σε ανάλυση της Ε.Ε. διαπιστώνεται ότι οι εισαγωγές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου αυξήθηκαν το 2022 στα 22 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα εν συγκρίσει με τα 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2021. Οι όγκοι αυτοί, βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί, είναι σαφώς πολύ μικρότεροι από τα 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που προμηθευόταν κάθε χρόνο η Ε.Ε. από τη Μόσχα. Ωστόσο, κάποιες χώρες μετά τον πόλεμο αύξησαν την ποσότητα. Λόγου χάριν, το Βέλγιο και η Ισπανία σχεδόν διπλασίασαν τις εισαγωγές ρωσικού LNG τους 12 μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανάλυση της Kpler. Πάντως, η διάθεση να αντιμετωπιστεί το ζήτημα εντείνεται εντός των 27 κρατών-μελών, αλλά δεν επιτυγχάνεται συναίνεση ως προς το πώς.

Τέλος, αναφέρεται ότι η αρμόδια επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε., Κάντρι Σίμσον, παρακίνησε τα κράτη-μέλη και τις εταιρείες να παύσουν τις προμήθειες ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, όταν οι συντονισμένες προσπάθειες της Ε.Ε. σκοπεύουν σε μείωση των ρωσικών εσόδων. Τον Μάρτιο, επίσης, η Ισπανίδα υπουργός Ενέργειας Τερέσα Ριμπέρα ζήτησε από Ισπανούς αγοραστές να μην υπογράψουν νέα ρωσικά συμβόλαια LNG. Ωστόσο, προσέθεσε πως, εάν δεν υπάρξουν κυρώσεις, οι εταιρείες της Ε.Ε. που σταμάτησαν να αγοράζουν ρωσικό LNG, ίσως υποχρεώνονταν να πληρώσουν πρόστιμα για αθέτηση των υφιστάμενων συμβολαίων τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή