«Παγώνουν» τα επιτόκια ενήμερων δανείων οι εταιρείες διαχείρισης

«Παγώνουν» τα επιτόκια ενήμερων δανείων οι εταιρείες διαχείρισης

Στόχος, τα προγράμματα να τεθούν σε ισχύ το αργότερο μέχρι τις 2 Μαΐου

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «παγώματος» των επιτοκίων για όλα τα στεγαστικά δάνεια φυσικών προσώπων ανακοίνωσαν –μετά τις τράπεζες– και οι servicers, αναγνωρίζοντας, όπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους, τη δύσκολη συγκυρία και την ανάγκη «να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των δυσμενών συνθηκών που έχουν προκύψει εξαιτίας της αύξησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού». Το «πάγωμα» θα αφορά αποκλειστικά τα στεγαστικά δάνεια που είναι ενήμερα, δηλαδή δεν είναι σε καθυστέρηση άνω του ενός μηνός, καθώς και αυτά που θα καταστούν ενήμερα κατά την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος.

Οπως ανακοίνωσε η Ενωση Εταιρειών Διαχείρισης από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ), κάθε εταιρεία θα διαμορφώσει τους δικούς της όρους και τα κριτήρια υπαγωγής στο αντίστοιχο πρόγραμμα, σύμφωνα με τις διαδικασίες και τις πολιτικές της, με στόχο πάντως τα προγράμματα να τεθούν σε ισχύ το αργότερο μέχρι τις 2 Μαΐου και να ισχύουν για 12 μήνες. Κοινή βάση για τα προγράμματα θα είναι η 31η Μαρτίου, που θα αποτελέσει την ημερομηνία βάσει της οποίας τα επιτόκια θα «παγώσουν», ενώ ανοιχτό είναι το θέμα του επιπλέον μπόνους των 20 μονάδων βάσης που δόθηκε από τις τράπεζες και το οποίο θα εξεταστεί από κάθε εταιρεία ξεχωριστά.

Να σημειωθεί ότι τα στεγαστικά δάνεια που έχουν περιέλθει στην κυριότητα των funds μέσω των διαδοχικών τιτλοποιήσεων και πωλήσεων τα τελευταία χρόνια ανέρχονται σε 21,4 δισ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται και δάνεια του νόμου Κατσέλη, που αποτελούν μέρος των τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων, η πλειονότητα των οποίων έχει ρυθμιστεί με βάση δικαστικές αποφάσεις με ρυθμισμένο επιτόκιο, ενώ υπάρχουν και άλλα που είναι με κυμαινόμενο και άρα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα του «παγώματος». Να σημειωθεί ότι από το σύνολο των 21,4 δισ. ευρώ που έχουν πουληθεί στα funds, αυτά που είναι ενήμερα –πλην αυτών του νόμου Κατσέλη– υπολογίζονται μεταξύ 3-4 δισ. ευρώ και άρα η περίμετρος των δανείων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τα δάνεια των τραπεζών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕΔΑΔΠ, οι δανειολήπτες (φυσικά πρόσωπα) με ενήμερα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου θα εντάσσονται αυτόματα στα παραπάνω ευνοϊκά προγράμματα, χωρίς να απαιτείται κάποια ενέργεια εκ μέρους τους, ενώ όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, πέραν της πρωτοβουλίας αυτής οι εταιρείες διαχείρισης παρέχουν επιπλέον πλήθος δυνατοτήτων ρύθμισης σε οποιοδήποτε οφειλέτη επιθυμεί να ρυθμίσει με βιώσιμους όρους την οφειλή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT