Η ώρα της S&P: Τι θα κέρδιζε η Ελλάδα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Η ώρα της S&P: Τι θα κέρδιζε η Ελλάδα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία πιθανότητα για την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα, που θα κλείσει και συμβολικά τον κύκλο της κρίσης χρέους, έπειτα από τουλάχιστον 13 χρόνια παραμονής στο junk, θα έχει σήμερα το βράδυ η Ελλάδα, καθώς η S&P ανακοινώνει το αποτέλεσμα του review της ελληνικής αξιολόγησης.

Ο οίκος αξιολόγησης τοποθετεί αυτή τη στιγμή την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, στο BB+ με σταθερές προοπτικές.

Με την πολιτική αβεβαιότητα σε υψηλά επίπεδα, πριν από τις εκλογές, η γενική άποψη που επικρατεί στα τμήματα ανάλυσης του Λονδίνου είναι πως η όποια αναβάθμιση μετατίθεται για μετά τις κάλπες.

Η ώρα της S&P: Τι θα κέρδιζε η Ελλάδα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας-1

Η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα πιθανότατα θα συμβεί έως το τέλος του 2023, εκτιμά σε σημερινή ανάλυσή της η Societe Generale, καθώς τονίζει πως τώρα δεν είναι το καλύτερο timing για μια αναβάθμιση.

«Οι οίκοι αξιολόγησης γενικά υιοθετούν μία προσεκτική προσέγγιση στις αναβαθμίσεις και για να αποφύγουν τις διακυμάνσεις και μία επιστροφή σε προηγούμενες αξιολογήσεις, θα πρέπει να δώσουν προσοχή στα όποια ρίσκα», σημειώνουν οι αναλυτές.

Η ώρα της S&P: Τι θα κέρδιζε η Ελλάδα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας-2

«Οι εκλογές του Μαΐου είναι ένα από τα ρίσκα που θα μπορούσαν να περιπλέξουν τα πράγματα», προσθέτουν. Στο χειρότερο πιθανό σενάριο, σύμφωνα με την Societe Generale, ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός που θα προκύψει από τις εκλογές θα μπορούσε να αντιστρέψει τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι αναγκαίες για την οικονομική και δημοσιονομική βελτίωση της Ελλάδας.  

«Αυτό είναι πολύ απίθανο να συμβεί, αλλά οι οίκοι αξιολόγησης δεν αναμένεται να αναβαθμίσουν πριν να μετριαστεί η αβεβαιότητα γύρω από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων», τονίζεται.

Η S&P αναβάθμισε για τελευταία φορά την Ελλάδα τον Απρίλιο του 2022 και η Fitch τον Ιανουάριο του 2023, ενώ ο ρυθμός των αναβαθμίσεων έχει επιβραδυνθεί φέτος γύρω στο ένα σκαλοπάτι ανά έτος.

Η ώρα της S&P: Τι θα κέρδιζε η Ελλάδα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας-3

Επομένως, η Societe Generale πιστεύει ότι το πιθανότερο timing της αναβάθμισης της Ελλάδας στο BBB- (δηλαδή στην επενδυτική βαθμίδα) είναι στις 20 Οκτωβρίου για την S&P και στην 1η Δεκεμβρίου για την Fitch.

Τι σημαίνει η αναβάθμιση

Σύμφωνα με τον οίκο, ο θετικός αντίκτυπος μιας αναβάθμισης μπορεί να είναι μεγάλος. Εάν η κίνηση έρθει πριν από το καλοκαίρι, θα είναι κάτι παραπάνω από μία συμβολική στιγμή.

Πολλά funds περιορίζονται, στο πλαίσιο της εντολής τους, στο να επενδύουν μόνο σε ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας (συχνά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουν αξιολογήσεις investment grade από τουλάχιστον δύο οίκους ή αξιολόγηση investment grade με βάση τον μέσο όρο των τριών μεγάλων οίκων). Συνεπώς, οι αγορές θα προεξοφλήσουν τις πιθανές εισροές κεφαλαίων και θα φέρουν τις αποδόσεις των ομολόγων χαμηλότερα, μόλις ανακτηθεί η πρώτη αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας.

Για παράδειγμα, αφότου η S&P αναβάθμισε την Πορτογαλία στην επενδυτική βαθμίδα το 2017, χωρίς να δώσει θετικές προοπτικές προηγουμένως, το spread πορτογαλικών-ισπανικών ομολόγων συρρικνώθηκε κατά 36 μονάδες βάσης μέσα σε μία εβδομάδα.

Η ώρα της S&P: Τι θα κέρδιζε η Ελλάδα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας-4

Μέχρι στιγμής, οι αγορές δεν έχουν προεξοφλήσει μια ανάλογη αναβάθμιση-έκπληξη για την Ελλάδα από την S&P, σύμφωνα με την Societe Generale, καθώς το spread με το ιταλικό 10ετές κινείται στο εύρος -10 έως 35 μονάδων βάσης από τον Δεκέμβριο. Και αυτό, παρότι η Ελλάδα έχει ήδη καλύψει τα 6,3 δισ. ευρώ από τις δανειακές ανάγκες της των 7 δισ. ευρώ για το 2023, με την επανέκδοση του 10ετούς, ύψους 300 εκατ. ευρώ, να μην οδηγεί σε διεύρυνση του spread.

Στο πλαίσιο αυτό, η Societe Generale συστήνει στους πελάτες της να τοποθετούνται στα ελληνικά ομόλογα, εν αναμονή της S&P, για να εκμεταλλευτούν μια πιθανή έκπληξη.

Πηγή: moneyreview.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή