Ενοικίαζαν πολυτελείς βίλες στη Μύκονο χωρίς παραστατικά

Ενοικίαζαν πολυτελείς βίλες στη Μύκονο χωρίς παραστατικά

Τέλος στο «πάρτι» των παράνομων μισθώσεων πολυτελών κατοικιών σε δημοφιλή τουριστικά θέρετρα επιχειρεί να βάλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και ήδη κατάφερε να «ξετρυπώσει» εταιρεία που ενοικίαζε βίλες στη Μύκονο

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος στο «πάρτι» των παράνομων μισθώσεων πολυτελών κατοικιών σε δημοφιλή τουριστικά θέρετρα επιχειρεί να βάλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και ήδη κατάφερε να «ξετρυπώσει» εταιρεία που ενοικίαζε βίλες στη Μύκονο. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, η φοροδιαφυγή υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ από πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων στη Μύκονο. Μέσω σαρωτικών διασταυρώσεων και ελέγχων, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων διαπίστωσε ότι:

• Σχεδόν 200 υπερπολυτελείς κατοικίες στη Μύκονο προβάλλονταν και ενοικιάζονταν μέσω της ιστοσελίδας χωρίς παραστατικά και χωρίς να δηλώνονται στην εφορία.

• Προσφέρονταν και πολλές επιπλέον υπηρεσίες, όπως παροχή υπηρετικού προσωπικού, διοργάνωση πάρτι, δείπνα, ενοικιάσεις πολυτελών αυτοκινήτων και σκαφών αναψυχής.

• Η φοροδιαφυγή ξεπερνά τις 5.000 ευρώ ανά ακίνητο.

Μέσω εκτεταμένων διασταυρώσεων, οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής διαπίστωσαν ότι οι αναρτήσεις των καταλυμάτων δεν ανέφεραν τον αριθμό μητρώου των ακινήτων. Τα συνολικά πρόστιμα αγγίζουν το 1 εκατ. ευρώ. Οπως τονίζουν από την ΑΑΔΕ, οι έρευνες συνεχίζονται, καθώς υπάρχει πληθώρα στοχευμένων υποθέσεων σε εξέλιξη. Μάλιστα από το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης θα βρεθούν στο επίκεντρο των ελεγκτών της εφορίας με στόχο να εντοπιστούν αφενός όσοι αποφεύγουν να δηλώσουν εισοδήματα, αφετέρου όσοι δηλώνουν λιγότερα από αυτά που εισπράττουν.

Φοροδιαφυγή άνω του 1 εκατ. ευρώ από πλατφόρμα βραχυχρόνιων μισθώσεων που εντόπισε η ΑΑΔΕ.

Ηδη από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο έτος εντοπίστηκαν 73.258 διαχειριστές και ιδιοκτήτες που απέφυγαν να δηλώσουν 102 εκατ. ευρώ. Επειτα από μηνύματα που έλαβαν από τις ελεγκτικές αρχές υποχρεώθηκαν να δηλώσουν τα σχετικά ποσά και να καταβάλουν και τους αναλογούντες φόρους.

Στην προσπάθεια εντοπισμού της φοροδιαφυγής που συντελείται μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων, σημαντικό ρόλο είχαν και οι ψηφιακές πλατφόρμες και τα στοιχεία που αποστέλλουν στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Μετά την αξιοποίηση των δεδομένων που έλαβε η ΑΑΔΕ από τις ψηφιακές πλατφόρμες Airbnb Ireland UC, Booking.com BV, VRBO Expedia Group Vacation Rentals Ireland Limited, εντοπίστηκαν οι διαχειριστές και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Από τη φορολογική διοίκηση αναφέρουν ότι οι έλεγχοι θα είναι σε βάθος και διαρκείς και θα ξεκινήσουν από την 1η Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι εκτός του ότι θα ελεγχθούν τα δηλωθέντα εισοδήματα του προηγούμενου έτους μέσω «έξυπνων» εργαλείων, κάθε μήνα οι ελεγκτικές αρχές θα αναζητούν στοιχεία από τις πλατφόρμες προκειμένου να εντοπίσουν όσους αποφεύγουν να δηλώσουν τα στοιχεία των κρατήσεων στο μητρώο ακινήτων.

Με βάση τα ανωτέρω, θα πρέπει όσοι έχουν διαπιστώσει λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων και των εισοδημάτων που καταχώρισαν στις αρχικές δηλώσεις, να τα διορθώσουν πριν από την οριστικοποίηση των δηλώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή