Φορολογικές δηλώσεις: Πότε οι επιστροφές φόρου δεν συμψηφίζονται με τον ΕΝΦΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε οι επιστροφές φόρου δεν συμψηφίζονται με τον ΕΝΦΙΑ

Τρεις στους τέσσερις φορολογουμένους που υπέβαλαν φορολογική δήλωση και είχαν πιστωτικό εκκαθαριστικό έχουν ήδη δει τα χρήματα της επιστροφής στον τραπεζικό λογαριασμό τους

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι προλάβουν και υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι αύριο, ακόμη κι αν έχουν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ, θα λάβουν την επιστροφή φόρου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν χρέη σε ΑΑΔΕ ή ΕΦΚΑ, περιμένουν επιστροφή από δήλωση φόρου εισοδήματος και δεν θέλουν να συμψηφιστεί αυτή με τον ΕΝΦΙΑ, καλούνται να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι αύριο ή να αναμείνουν την έκδοση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ, να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ και να υποβάλουν στη συνέχεια τη φορολογική τους δήλωση.

Σε διαφορετική περίπτωση και ενόψει της έκδοσης των εκκαθαριστών του ΕΝΦΙΑ το προσεχές Σαββατοκύριακο, 29 και 30 Απριλίου, οι επιστροφές από τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν από την Πέμπτη και μετά, θα συμψηφιστούν με οφειλές από ΕΝΦΙΑ.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν πάντως ότι οι επιστροφές φόρων έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Συγκεκριμένα, τρεις στους τέσσερις φορολογουμένους που υπέβαλαν φορολογική δήλωση και είχαν πιστωτικό εκκαθαριστικό έχουν ήδη δει τα χρήματα της επιστροφής φόρου εισοδήματος στον τραπεζικό λογαριασμό τους. Από την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, στις 31 Μαρτίου, μέχρι σήμερα έχουν γίνει τρεις πληρωμές από την ΑΑΔΕ, με το ποσό των επιστροφών να αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ. Από τους 44.217 φορολογουμένους με πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα, που δικαιούνται δηλαδή επιστροφή φόρου εισοδήματος, έχουν πληρωθεί 33.998, οι οποίοι έχουν λάβει συνολικά το ποσό των 9,656 εκατ. ευρώ.

Οι υπόλοιποι 10.219 φορολογούμενοι θα λάβουν εντός της εβδομάδας ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από την ΑΑΔΕ με το οποίο θα πληροφορούνται ότι το ποσό της επιστροφής φόρου εισοδήματος που δικαιούνται θα συμψηφιστεί με άλλες φορολογικές οφειλές. Για ορισμένους θα χρειαστεί η ΑΑΔΕ να πραγματοποιήσει κάποιους ελέγχους με συγκεκριμένα κριτήρια προκειμένου να προχωρήσει στην επιστροφή των ποσών.

Οι 242.413 φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής δείχνουν τα εξής:

– Το 55,43% των δηλώσεων είναι μηδενικές. Αυτό σημαίνει ότι οι 136.369 φορολογούμενοι δεν θα πληρώσουν επιπλέον φόρο.

– Το 25,72% των δηλώσεων είναι χρεωστικές. Συνολικά, οι 62.349 φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν 46,5 εκατ. ευρώ, με τον μέσο φόρο να διαμορφώνεται στα 778 ευρώ. Σημειώνεται ότι ο φόρος εισοδήματος εξοφλείται είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% έως τις 31 Ιουλίου 2023 είτε σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Ιουλίου 2023 και την τελευταία έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

– Το 18,86% των δηλώσεων είναι πιστωτικές. Οι 45.719 φορολογούμενοι που δικαιούνται επιστροφή φόρου θα λάβουν συνολικά το ποσό των 19,5 εκατ. ευρώ ή 427 ευρώ ο καθένας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή