Μείωση πραγματικού μισθού κατά 7,4% το 2022

Μείωση πραγματικού μισθού κατά 7,4% το 2022

Στην Ελλάδα η τρίτη μεγαλύτερη συρρίκνωση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Eλλάδα σημείωσε την τρίτη μεγαλύτερη μείωση των πραγματικών μισθών μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού Taxing Wages. Ο υψηλός πληθωρισμός 9,7% είχε αποτέλεσμα τα πραγματικά εισοδήματα να μειωθούν κατά 7,4% το 2022 σε σύγκριση με το 2021, ενώ αντίθετα ο μέσος ονομαστικός μεικτός μισθός το 2022 αυξήθηκε κατά 1,5% και διαμορφώθηκε στα 19.912 ευρώ έναντι 19.614 το 2021.

Στη Γερμανία, για παράδειγμα, που ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,5% το προηγούμενο έτος, η μείωση του πραγματικού μισθού περιορίσθηκε κατά 3,9%. Στην Ιταλία ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,1%, ενώ η μείωση του πραγματικού μισθού ήταν της τάξης του 2,2%, ενώ στην Πορτογαλία ο πληθωρισμός ήταν στο 8,3%, ενώ η μείωση του πραγματικού μισθού ήταν 3,5%.

Η συνολική φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών στην Ελλάδα (φόρος εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν στο κράτος) ως ποσοστό στο συνολικό κόστος εργασίας μειώθηκε οριακά κατά 0,02 ποσοστιαία μονάδα για τους άγαμους μισθωτούς χωρίς παιδιά με μέσο εισόδημα και διαμορφώθηκε στο 37,1%, σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού.

Η μικρή υποχώρηση της επιβάρυνσης ήταν αποτέλεσμα κυρίως της μείωσης των εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών για την επικουρική ασφάλιση, η οποία μείωσε συνολικά την επιβάρυνση κατά 0,21 ποσοστιαία μονάδα. Η μείωση αυτή υπερκάλυψε την αύξηση της επιβάρυνσης από τη φορολογία εισοδήματος κατά 0,18 ποσοστιαία μονάδα, λόγω της αύξησης των ονομαστικών εισοδημάτων.

Μεγάλα παραμένουν τα φορολογικά βάρη για τους μισθωτούς με παιδιά.

Ωστόσο, η Ελλάδα συνεχίζει να έχει από τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις (παρά τις οριακές μειώσεις σε κάποιες κατηγορίες) μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, με τον μέσο συντελεστή να διατηρείται στα ίδια επίπεδα και συγκεκριμένα στο 34,6%.

Αντίθετα, το μεγάλο πρόβλημα που δεν έχει αντιμετωπίσει η χώρα μας είναι οι επιβαρύνσεις στις οικογένειες με παιδιά. Συγκεκριμένα, για παντρεμένους με δύο παιδιά, εκ των οποίων ο ένας έχει μέσο μισθό και ο άλλος το 67% του μέσου μισθού, η φορολογική επιβάρυνση αυξήθηκε κατά 1,52 ποσοστιαία μονάδα στο 35,7%. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η αύξηση οφείλεται στο γεγονός ότι στην ανωτέρω κατηγορία «χάθηκαν» τα επιδόματα παιδιών λόγω της αύξησης του μέσου μισθού (και ενδεχομένως του κατώτατου μισθού). Στις χώρες του ΟΟΣΑ η μέση αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης για την κατηγορία αυτή ήταν 0,45 ποσοστιαία μονάδα, στο 29,4%.

Στη Δανία οι επιβαρύνσεις για τις οικογένειες με δύο παιδιά διαμορφώνονται στο 31,2%, στην Ιρλανδία στο 27,7% ενώ στην Πολωνία στο 22,2%. Τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις επιβάλλουν το Βέλγιο με 45,5%, η Γερμανία με 40,8% και η Γαλλία με 40,7%.

Για τα ζευγάρια με δύο παιδιά και έναν εργαζόμενο με μέσο μισθό, η συνολική επιβάρυνση αυξήθηκε οριακά κατά 0,03 ποσοστιαία μονάδα στο 33,7%, ενώ στον ΟΟΣΑ αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 1,05 ποσοστιαία μονάδα, στο 25,6%.

Τα αποτελέσματα της έκθεσης, σημειώνει ο ΟΟΣΑ, υπογραμμίζουν τη σημασία πολιτικών για τον μετριασμό του αντίκτυπου που έχει ο πληθωρισμός. Από τα στοιχεία που συγκέντρωσε, προκύπτει ότι σε 17 χώρες εφαρμόστηκε πέρυσι αυτόματη αναπροσαρμογή του συστήματος φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ σε 21 χώρες η προσαρμογή ήταν στη διακριτική ευχέρειά τους. Οι περισσότερες χώρες προχώρησαν σε προσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών και οι μισές σε προσαρμογή των επιδομάτων. Σημειώνεται πάντως ότι τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις μεταξύ του συνόλου των χωρών του ΟΟΣΑ είχαν οι οικογένειες με παιδιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή