Η Moody’s απειλεί με υποβάθμιση την αξιολόγηση της Ιταλίας

Η Moody’s απειλεί με υποβάθμιση την αξιολόγηση της Ιταλίας

Κινδυνεύει να χάσει την επενδυτική βαθμίδα, πρόβλημα η χαμηλή ανάπτυξη

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ιταλία είναι η μοναδική από όσες χώρες παρακολουθεί ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s Investors Service που κινδυνεύει να χάσει τη βαθμολογία επένδυσης. Η Moody’s προειδοποίησε χθες τη Ρώμη για το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής της δυνατότητας, δεδομένου ότι έχει ήδη αρνητική προοπτική, ενώ δεν είναι ικανοποιητική η εικόνα της σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τα δικαιώματά της από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Η Ιταλία είναι η μόνη χώρα με βαθμολογία Baa3 και αρνητική προοπτική», τόνισαν οι αναλυτές του εν λόγω οίκου και απέδωσαν την κακή προοπτική στην «αναιμική ανάπτυξή της και στο υψηλό κόστος της χρηματοδότησής της, που ενδέχεται να επιδεινώσουν περαιτέρω τη δημοσιονομική της κατάσταση». Η βαθμολογία Baa3 είναι μόλις μια βαθμίδα πάνω από το επίπεδο των ομολόγων «σκουπιδιών» και η Moody’s έχει θέσει το ιταλικό χρέος σε αρνητική προοπτική από τον Αύγουστο. Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως απαισιόδοξη αποτίμηση της κατάστασης στη γειτονική χώρα, που εδώ και περίπου έξι μήνες κυβερνάται από έναν ετερόκλητο συνασπισμό με πρωθυπουργό την ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Moody’s, η Ιταλία αντιμετωπίζει «αυξημένο κίνδυνο» σε ό,τι αφορά την εφαρμογή κρίσιμων μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στην τόνωση του δυναμικού ανάπτυξής της και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα μέτρα που αποτελούν προϋπόθεση για να αντλήσει κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε περίπτωση υποβάθμισης του ιταλικού χρέους στο επίπεδο των ομολόγων «σκουπιδιών», τα ομόλογα της χώρας δεν θα είναι πλέον τόσο ελκυστικά για τους επενδυτές.

Με τις επισημάνσεις της η Moody’s θυμίζει στη Ρώμη πόσο εύκολα μπορεί να αντιστραφεί η ευνοϊκή μεταχείριση που έχει τύχει από τις αγορές ομολόγων στη διάρκεια του έτους. Η διαφορά ανάμεσα στην απόδοση του δεκαετούς ομολόγου και την απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού, το γνωστό spread, έχει περιοριστεί στις 187 μονάδες βάσης έχοντας σημειώσει σημαντική υποχώρηση από τις 250 μονάδες στις οποίες βρισκόταν στα τέλη του περασμένου έτους. Η ευνοϊκή αυτή αντιμετώπιση από την αγορά ομολόγων οφείλεται στη σχετικά ήρεμη πολιτικά περίοδο που διανύει η χώρα, με καθοριστική τη δεδηλωμένη δέσμευση της κυβέρνησης να τηρήσει δημοσιονομική σύνεση, αλλά και την πολιτική της ΕΚΤ να στηρίζει τα ομόλογα ουσιαστικά όλων των χωρών της Ευρωζώνης. Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι έχει επιδείξει ιδιαίτερη προσοχή να μην υπονομεύσει την ιταλική οικονομία και ο προϋπολογισμός που παρουσίασε προσφάτως προβλέπει σταθερή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους παράλληλα με σειρά επενδύσεων. Σχολιάστηκε, έτσι, θετικά από τους οικονομικούς αναλυτές.

Σε περίπτωση υποβάθμισης του ιταλικού χρέους στο επίπεδο των ομολόγων «σκουπιδιών», όμως, θα πληγεί το εθνικό γόητρο της γειτονικής χώρας που παράλληλα θα εισέλθει σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς τα ομόλογά της δεν θα είναι πλέον τόσο ελκυστικά για τους επενδυτές. Δεν σημαίνει, πάντως, πως θα σταματήσει να αγοράζει τα ομόλογά της η ΕΚΤ στο πλαίσιο των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα όσο τους δίνει επενδυτική βαθμίδα ένας τουλάχιστον από τους τέσσερις μεγάλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. Και στην προκειμένη περίπτωση ο οίκος S&P Global Ratings επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα τη βαθμολογία που έχει δώσει στο ιταλικό χρέος και είναι μια βαθμίδα υψηλότερη, στο ΒΒΒ και με σταθερή προοπτική, όπως άλλωστε έχει κάνει και ο οίκος Fitch.

Τα ιταλικά ομόλογα ουσιαστικά δεν επηρεάστηκαν χθες από την προειδοποίηση της Moody’s, καθώς το spread των δεκαετών παρέμεινε σταθερό στις 189 μονάδες βάσης. Ο δανεισμός της Ιταλίας υπερβαίνει, πάντως, το 140% του ΑΕΠ της, ενώ η ανάπτυξη της οικονομίας της παραμένει επίμονα αναιμική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT