Ολοκληρώθηκε η αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank

Ολοκληρώθηκε η αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank

Με 329 εκατ. ευρώ συμμετείχε το ΤΧΣ στην ΑΜΚ συνολικού ύψους 473,3 εκατ. ευρώ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά 100% καλύφθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, συνολικού ύψους 473,3 εκατ. ευρώ, στην οποία συμμετείχε το ΤΧΣ με 329 εκατ. ευρώ, διατηρώντας, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Ταμείου, «τα δικαιώματά του στην Attica Bank, όπως και στη νέα τράπεζα που θα προκύψει κατόπιν της συγχώνευσης με την Παγκρήτια». Στο πλαίσιο της συμφωνίας των μετόχων, στην ΑΜΚ συμμετείχαν η Παγκρήτια Τράπεζα και η Thrivest Holdings με 34 εκατ. ευρώ και 30 εκατ. ευρώ αντίστοιχα –σηματοδοτώντας την είσοδο ιδιωτών επενδυτών–, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι οποίες επένδυσαν 10 εκατ. ευρώ η κάθε μία –καλύπτοντας 40 εκατ. ευρώ συνολικά–, ενώ στα 40 εκατ. ευρώ ανήλθε η συμμετοχή του e-ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Attica Bank, μέσω της αύξησης «οι κεφαλαιακοί δείκτες θα ενισχυθούν κατά τουλάχιστον 20 ποσοστιαίες μονάδες, επανερχόμενοι σε επίπεδα αρκετά υψηλότερα των ελάχιστων εποπτικών απαιτήσεων». Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Attica, «η επιτυχής κεφαλαιακή ενίσχυση επιτρέπει στη διοίκηση της τράπεζας, μετά την κάλυψη των εποπτικών κεφαλαίων και την αποκατάσταση των δεικτών της, να διαχειριστεί αποτελεσματικά το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων, εξυγιαίνοντας τον ισολογισμό της, καθώς και να υλοποιήσει το επιχειρηματικό σχέδιο για την αναδιάρθρωση και ανάπτυξη της τράπεζας, με στόχο τη λειτουργική κερδοφορία έως το 2025».

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank, Ελένη Βρεττού, σημείωσε ότι «η επιτυχής ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου είναι μια ιστορική εξέλιξη για την τράπεζα, καθώς αποκαθιστώντας τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας προχωράμε για πρώτη φορά στην ολοκληρωμένη διαχείριση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων και επενδύουμε παράλληλα με την αναδιάρθρωση, στην ανάπτυξη της Attica Bank για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί στην αγορά».

Την προοπτική αυτή επισημαίνει σε ανακοίνωσή του και το ΤΧΣ, ο διευθύνων σύμβουλος του οποίου Ηλίας Ξηρουχάκης υπογραμμίζει σε δήλωσή του τη σημασία εισόδου νέων ιδιωτών επενδυτών στην Attica Βank και «την προοπτική μετέπειτα συγχώνευσής της με την Παγκρήτια Τράπεζα, που θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός ισχυρότερου αλλά και πιο ανταγωνιστικού τραπεζικού σχήματος».

Τα εμπλεκόμενα μέρη πρόκειται να συμφωνήσουν στις λεπτομέρειες του σχεδίου συγχώνευσης και το σχετικό χρονοδιάγραμμα εντός των επόμενων μηνών. Το Ταμείο θα συνδράμει ενεργά στη διαδικασία αναδιάρθρωσης και μετασχηματισμού της Attica Bank, ορίζοντας τέσσερα μη εκτελεστικά μέλη στο νέο διοικητικό συμβούλιο, ένα εκ των οποίων θα οριστεί εκπρόσωπός του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή