Το επενδυτικό ραντεβού του Μακρόν με τον Μασκ

Το επενδυτικό ραντεβού του Μακρόν με τον Μασκ

Το Παρίσι προσφέρει πακέτο φοροαπαλλαγών για να επενδύσει ο γνωστός επιχειρηματίας στην πράσινη τεχνολογία

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πρόθεση να προσελκύσει επενδύσεις-ρεκόρ στη χώρα του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποδέχθηκε χθες τα ηχηρότερα ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου στην ετήσια σύνοδο «Choose France» (Επιλέξτε Γαλλία). Ανάμεσά τους και ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της καινοτόμου αυτοκινητοβιομηχανίας ηλεκτροκίνητων οχημάτων Tesla, Ελον Μασκ, τον οποίο ο Γάλλος πρόεδρος υποδέχθηκε στην επίσημη κατοικία του στο Μέγαρο των Ηλυσίων πριν από το επίσημο γεύμα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες, ο κ. Λε Μερ πρότεινε στον Ελον Μασκ να προχωρήσει σε επενδύσεις στην πράσινη τεχνολογία με φοροαπαλλαγές, όπως άλλωστε προβλέπει το σχετικό πρόγραμμα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Γάλλος πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα. Η Γαλλία έχει και παλαιότερα προσπαθήσει να πείσει τον Μασκ να εγκαταστήσει την τεράστια μονάδα παραγωγής του στο έδαφός της, αλλά ο ιδρυτής της Tesla προτίμησε τη Γερμανία. Ερωτώμενος από δημοσιογράφους για τις πιθανότητες να προχωρήσει ο Ελον Μασκ σε επενδύσεις στη Γαλλία, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών αρκέστηκε να απαντήσει πως «οι επενδύσεις που υλοποιούνται σήμερα είναι προϊόν διαπραγματεύσεων που έχουν διαρκέσει μήνες ή ακόμη και χρόνια».

Ο Γάλλος πρόεδρος καταβάλλει άλλωστε συστηματικά προσπάθειες για να προσελκύσει ξένους επενδυτές τα τελευταία χρόνια. Εχει επανειλημμένως προσκαλέσει στο ανάκτορο των Βερσαλλιών τους επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων στην προσπάθειά του να προσελκύσει ξένες επενδύσεις ύψους πολλών δισεκατομμυρίων. Η πρωτοβουλία του Εμανουέλ Μακρόν «Επιλέξτε Γαλλία» είναι για τον Γάλλο πρόεδρο μια ευκαιρία για να δικαιολογήσει στη γαλλική κοινή γνώμη την προσπάθειά του να επιβάλει μεταρρυθμίσεις στις επιχειρήσεις και να δώσει έμφαση στην προώθηση της βιομηχανίας μειωμένων εκπομπών καυσαερίων, όπως είναι η βιομηχανία ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Φέτος υλοποιείται σε μια στιγμή που ο Γάλλος πρόεδρος βλέπει τη δημοτικότητά του σε ελεύθερη πτώση εξαιτίας της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης που επιχειρεί, παρά τις παρατεταμένες και οργανωμένες αντιδράσεις των εργαζομένων.

Η πρώτη σύνοδος με θέμα «Επιλέξτε Γαλλία» έγινε το 2018. Φέτος, οι επικεφαλής των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην εκδήλωση στις Βερσαλλίες έχουν δεσμευθεί να επενδύσουν συνολικά 13 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που πέτυχε να προσελκύσει η Γαλλία στη διάρκεια των πέντε ετών που μεσολάβησαν από την πρώτη σύνοδο του είδους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT